Tuno salotų su kukurūzais receptas lengviems užkandžiams

Tuno salotų su kukurūzais receptas lengviems užkandžiams

Tuno salotos su kukurūzais – viena populiariausių ir lengviausiai pagaminamų užkandžių Baltijos regione. Šis patiekalas pasižymi universalumu, greitu paruošimu ir subalansuotu skoniu, todėl yra dažnas pasirinkimas tiek kasdieniam vakarui, tiek šventiniam stalui. Tuno salotos su kukurūzais gali būti patiekiamos kaip pagrindinis užkandis, lengva vakarienė, garnyras prie karštų patiekalų arba kaip užtepėlė sumuštiniams. Šiame straipsnyje sužinosite, ką iš tikrųjų reiškia tuno salotos su kukurūzais, kaip jas paprastai ir gardžiai pasigaminti, bei atrasite įvairių serviravimo idėjų ir naudingų patarimų, kad šis patiekalas visada pavyktų tobulai.

Ingredientai

  • 1 didelė skardinė konservuoto tuno savo sultyse arba aliejuje (apie 185 g)
  • 1 nedidelė skardinė konservuotų saldžiųjų kukurūzų (apie 150 g)
  • 1–2 kietai virti kiaušiniai
  • 1 vidutinio dydžio šviežias agurkas
  • 1/2 raudonojo svogūno arba 2 svogūnų laiškai
  • 3-4 šaukštai majonezo (galima derinti su natūraliu jogurtu, jei norisi lengvesnio varianto)
  • Druska ir šviežiai malti juodieji pipirai pagal skonį
  • Šviežia petražolė, krapai ar kiti mėgstami žalumynai – puošimui (nebūtina, bet suteikia gaivos)
  • Kelios alyvuogės arba kaparėliai (papildomam skoniui, neprivaloma)

Gaminimo eiga

  1. Kiaušinius išvirkite iki kietumo (maždaug 10–12 minučių nuo užvirimo), atvėsinkite po šaltu vandeniu, nulupkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais.
  2. Konservuotą tuną nuliekite nuo skysčio, jei reikia, šiek tiek pasmulkinkite šakute.
  3. Kukurūzus taip pat nusausinkite ir sudėkite į didesnį dubenį.
  4. Agurką nuplaukite, jei žievelė kieta – nulupkite. Supjaustykite mažais kubeliais.
  5. Svogūną arba svogūnų laiškus susmulkinkite plonais griežinėliais ar mažais gabaliukais.
  6. Visus paruoštus ingredientus sudėkite į dubenį: tuną, kukurūzus, kiaušinius, agurką ir svogūną. Jeigu naudojate, įmaišykite ir alyvuoges ar kaparėlius, taip pat susmulkintus žalumynus.
  7. Pagardinkite majonezu (arba majonezo ir jogurto mišiniu), pagal skonį įdėkite druskos bei pipirų.
  8. Viską gerai išmaišykite, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų. Jei atrodo per tiršta – pridėkite truputį daugiau jogurto arba majonezo.
  9. Patiekite atšaldytas arba kambario temperatūros. Papuoškite šviežiais žalumynais ar kitos spalvos daržovių kubeliais (pvz., raudona paprika), kad salotos atrodytų spalvingiau ir gaiviau.

Naudingi patarimai

Tuno salotos su kukurūzais – universalus patiekalas, kuris išlieka gardus net ir kelias valandas ar dieną šaldytuve. Štai keli profesionalūs, tačiau lengvai pritaikomi patarimai:

  • Gaminant salotas, rinkitės kokybišką tuną – geriausiai tinka tunas savo sultyse, tačiau jei mėgstate sodresnį skonį, galite naudoti tuną aliejuje (tik prieš dedant į salotas gerai nuvarvinkite aliejų).
  • Agurką galite pakeisti kitomis traškiomis daržovėmis – paprikomis ar net salierais, tai suteiks papildomos tekstūros ir gaivos.
  • Majonezą dažnai galite pakeisti arba papildyti natūraliu jogurtu arba grietine – tokiu būdu salotos bus lengvesnės ir gaivesnės.
  • Druskos dėkite labai atsargiai – dažnai tiek tunas, tiek kukurūzai jau būna šiek tiek sūdyti.
  • Nepersistenkite su svogūno kiekiu – jo perteklius gali nustelbti subtilų salotų skonį, tad rinkitės švelnesnius svogūnų laiškus ar švelnesnį raudoną svogūną.
  • Salotas verta bent 30 minučių palaikyti šaldytuve prieš patiekiant – per tą laiką skoniai susimaišo, o salotos tampa vientisesnės ir gardesnės.
  • Jei salotų užteks ilgesniam laikui ar planuojate vežtis į darbą, visada laikykite jas uždengtame inde šaldytuve.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Šių salotų sudėtis gali būti lengvai koreguojama pagal skonį ar šaldytuvo turinį – būtent todėl tuno salotos su kukurūzais tokios mėgstamos įvairiose šalyse:

  • Paprastinantis variantas: jei neturite kiaušinių ar agurko, galite gaminti tik iš tuno, kukurūzų, svogūno bei majonezo – tai klasikinis labai greitas variantas.
  • Su pupelėmis: siekiant padidinti sotumą, į salotas puikiai tiks virtos arba konservuotos raudonosios pupelės. Tai sukuria meksikietišką poskonį ir suteikia dar daugiau baltymų.
  • Vegetarinis variantas: jei norisi be žuvies, tuną pakeiskite avinžirniais ar virtomis baltosiomis pupelėmis – salotos bus truputį kitokios, bet irgi labai sotios ir skanios.
  • Pagardai: įmaišykite truputį smulkintų marinuotų agurkėlių, kaparėlių ar kelių lašų citrinos sulčių – rūgštelė atgaivins skonį.
  • Užtepėlė: susmulkintas salotas derinkite ant skrudintos bagetės, sumuštinių ar tortilijų – lengvi užkandžiai vakarėliui ar piknikui.
  • Pagrindinis patiekalas: salotas galite patiekti ant šviežių salotų lapų arba pagardinti virtais ryžiais, grikiais ar avižiniais dribsniais – tai bus maistingas pietų variantas.
  • Elegantiškas serviravimas: nedidelėmis porcijomis dėkite į avokado puseles, pusiau nulukštentų kiaušinių vietą arba sūrio krepšelius.
  • Sezoniniai akcentai: vasarą išbandykite pridėti šviežių pomidorų kubelių ar ridikėlių, žiemą – daugiau žalumynų, tarkuoto fermentinio sūrio ar net kelių česnako skiltelių aromatingesniam skoniui.

Šios salotos puikiai dera tiek su duona, tiek su traškiais trapučiais, o savaitgalio pusryčiams galite pagardinti avokadu ar net šaukštu varškės. Nevenkite improvizuoti, naudoti mėgstamiausius priedus ar žoleles – tokios tuno salotos su kukurūzais visuomet taps pačiu universaliausiu ir gardžiu pasirinkimu kasdienai ir šventei.