Tuno salotos su majonezu – ne tik Lietuvos virtuvėje pamėgtas patiekalas, bet ir visame pasaulyje vertinamas skanus, universalus, greitai paruošiamas užkandis ar pagrindinis patiekalas. Jų populiarumą lemia paprasti ingredientai, neįtikėtinas lankstumas ir puikus balansas tarp sotaus skonio bei gaivumo. Šios salotos dažnai gelbsti, kai reikia greitos vakarienės, sočių pietų, užkandžio į darbą ar net šventinio stalo patiekalo. Tuno salotos su majonezu – klasikinė kombinacija, kurioje tuno sūrumas ir baltymingumas susidraugauja su švelniu, kiek rūgštoku majonezo kremiškumu. Tačiau šis receptas toli gražu nėra nuobodus: norint galima praturtinti skonius įvairiomis daržovėmis, prieskoniais, naujais ingredientais. Toliau rasite išsamią šių tuno salotų su majonezu instrukciją – nuo pagrindinių ingredientų iki naudingų patarimų bei variacijų, padėsiančių paversti šį klasikinį patiekalą jūsų virtuvės favoritu.
Ingredientai
- 2 skardinės (po 160 g) tuno nuosavame sultyse arba aliejuje
- 4 valg. šaukštai gero majonezo
- 2–3 virti kiaušiniai
- 1 vidutinė raudona arba balta svogūno galva (arba keli laiškai)
- 1–2 marinuoti arba švieži agurkai
- 1 nedidelė konservuotų kukurūzų skardinė (apie 150 g)
- 1 nedidelė raudona arba geltona paprika (nebūtina, bet suteiks spalvos ir traškumo)
- Druska, šviežiai malti juodieji pipirai pagal skonį
- Truputis citrinos sulčių (nebūtina, gaivesniam skoniui)
- Kapoti švieži krapai, petražolės ar svogūnų laiškai (papuošimui ir kvapui)
Gaminimo eiga
- Tuną nupilkite nuo skysčio (jei rinkotės tuną aliejuje, galite palikti šiek tiek aliejaus drėgmei ir papildomam skoniui). Perkelkite tuną į didelį dubenį ir šakute išskaidykite į smulkesnius gabalėlius.
- Kiaušinius nulupkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais.
- Svogūną labai smulkiai sukapokite. Jei naudosite svogūno laiškus, juos taip pat smulkiai supjaustykite. Jei svogūnai aštresni – nuplikykite juos trumpam verdančiu vandeniu, kad švelnėtų skonis.
- Marinuotus arba šviežius agurkus taip pat supjaustykite kubeliais.
- Papriką perpjaukite, išimkite sėklas ir supjaustykite nedideliais kvadratėliais.
- Kukurūzų skardinę atidarykite ir nupilkite skystį.
- Visus ingredientus sudėkite į didelį maišymo dubenį: tuną, virtus kiaušinius, svogūnus, agurkus, kukurūzus, papriką.
- Sudėkite majonezą, galiausiai pagardinkite druska, pipirais, jei norisi – įspauskite šiek tiek citrinos sulčių. Atsargiai sumaišykite viską šaukštu, kad salotos nebūtų vientisa košė, bet ingredientai maloniai susimaišytų.
- Paragaukite ir, jei reikia, papildomai pasūdykite ar pagriebkite daugiau majonezo. Jei norite ryškesnio skonio, įberkite žiupsnį česnako miltelių ar įtarkuokite česnako skiltelę.
- Prieš patiekiant leiskite salotoms pastovėti šaldytuve mažiausiai 30 minučių – taip skoniai susimaišys ir salotos bus dar skanesnės.
- Patiekite salotas apibarstę šviežiais kapotais krapais, petražolėmis ar svogūnų laiškais. Skanaus!
Naudingi patarimai
Tuno salotos su majonezu – puikus sprendimas skubantiems ar norintiems pasigaminti kažką sotaus iš paprastų produktų. Renkantis tuną, verta atkreipti dėmesį ne tik į kainą, bet ir į kokybę: aliejuje esantis tunas suteikia daugiau minkštumo, nuosavame sūryje – gaivesnį, švelnesnį skonį. Majonezas geriausiai tinka natūralus, be papildomų skoninių priedų – taip išryškės tuno skonis. Jeigu norite švelnesnės tekstūros, galite dalį majonezo keisti natūraliu jogurtu arba grietine. Naminiai virti kiaušiniai suteikia daugiau maistingumo, be to rytinė likusius galima lengvai panaudoti šiame recepte. Jeigu mėgstate pikantiškus patiekalus, į tuno salotas galima įmaišyti truputį garstyčių, šaukštelį krienų arba tarkuotos marinuotos citrinos.
Daržovių pasirinkimas priklauso nuo to, ką turite šaldytuve – paprikos, kukurūzai ar agurkai ne tik suteikia traškumo, bet ir paįvairina skonį, todėl rekomenduojama nepraleisti bent vienos šių daržovių. Taip pat svogūnus galima trumpam nuplikyti verdančiu vandeniu – taip pašalinsite per didelį aštrumą.
Salotas patartina laikyti šaldytuve ne ilgiau nei 24–36 valandas, nes ilgai laikant suminkštėja daržovės ir pablogėja tekstūra. Jeigu gaminate iš anksto ir norite išlaikyti traškumą, dalį daržovių (pvz., agurkus, paprikas) galite dėti tik prieš pat patiekimą.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Tuno salotos su majonezu – labai lankstus patiekalas, todėl galite lengvai jį adaptuoti pagal savo skonio bei turimų ingredientų pasirinkimą. Pateikiame keletą idėjų, kaip paįvairinti ar kitaip patiekti šias salotas:
1. Lengvesnė versija: Norint sumažinti kalorijų kiekį, dalį arba visą majonezą pakeiskite natūraliu jogurtu arba nesaldinta graikiško jogurto porcija. Tai salotoms suteiks daugiau gaivumo ir lengvumo.
2. Prancūziškas akcentas: Į salotas galima dėti šviežius arba konservuotus žaliuosius žirnelius, smulkintus kaparius, alyvuoges, šiek tiek Dižono garstyčių ir kelis lašus citrinos sulčių – taip primins Niçoise salotas.
3. Aštriau: Mėgstantiems aitresnius skonius, tiktų keletas lašų čili padažo arba labai smulkiai pjaustytos šviežios aitriosios paprikos.
4. Draugiška vaikams: Salotas galite daryti be svogūnų ir aitresnių daržovių, papildyti virtais morkų kubeliais, obuolio gabalėliais ar trupučiu saldžiųjų žirnelių.
5. Vegetariška versija: Tuno keisti augaliniu alternatyva, pavyzdžiui, konservuotais avinžirniais ar keptais grybais.
Patiekimo idėjos: Tuno salotas galima pateikti ant šviežios duonos, skrudintų batono ar sumuštinių skrebučių. Jos puikiai tiks įvyniotos į tortilijas ar pateiktos kaip užkandis mini krepšeliuose. Didesnėse vaišėse patogu salotas dėti į išskobtas agurko, paprikos ar avokado puseles. Norint elegantiškesnio pateikimo, formuokite kekutes mažose taurėse ar porcijinėse stiklinėse – papuoškite žalumynais ir šviežiais daržovių griežinėliais.
Šios salotos ypač tinka su sezamų sėklomis ar skrudintais saulėgrąžų branduoliais, kurie suteikia papildomos tekstūros ir subtilų riešutų skonį. Drąsiai eksperimentuokite su prieskoniais – pabandykite papildyti džiovintais česnakais, bazilikais, maltu muskatu ar net džiovintais raudonėliais.
Tuno salotos su majonezu – tai patiekalas, kuris niekada nesensta ir visada turi vietą ant lietuviško ar tarptautinio stalo, nes tinka tiek šeimos vakarienei, tiek šventiniam susibūrimui ar paprastam užkandžiui. Pasigaminkite, ragaukite, dalinkitės su artimaisiais ir neužmirškite, kad kiekvieną kartą šias salotas galite paversti visiškai nauju, jūsų šeimai ar draugams patinkančiu skoniu.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.
