Tuno tartaras – tai šiuolaikiškas ir elegantiškas užkandis, kurio pagrindas – šviežia, smulkiai pjaustyta žalia tuno filė, pagardinta citrusinių vaisių sultimis, įvairiais prieskoniais, šviežiomis daržovėmis ar padažais. Šis patiekalas garsėja savo lengvu, gaiviu skoniu, subtilia tekstūra ir ypatinga išvaizda, todėl dažnai pasirinkamas kaip vakarienės pradžia ar ypatinga šventinė užkanda. Tuno tartaras yra kilęs iš prancūziškos virtuvės, tačiau pastaraisiais metais savo vietą rado daugelyje pasaulio restoranų bei namų virtuvių. Šiame straipsnyje paaiškinsiu, ką reiškia tuno tartaras, kaip jį pasigaminti namuose ir kaip patiekti, kad nustebintumėte tiek save, tiek svečius.
Ingredientai
- 200 g šviežio tuno filė (labiausiai tinka geltonpelekis arba bluefin tunas)
- 1 arbatinis šaukštelis sojos padažo
- 1 arbatinis šaukštelis alyvuogių aliejaus (galima naudoti ir sezamų aliejų dėl papildomo aromato)
- 1 arbatinis šaukštelis šviežiai spaustų laimo arba citrinos sulčių
- ½ raudonojo svogūno arba šviežio svogūnėlio (smulkiai supjaustyto)
- 1 arbatinis šaukštelis kaparėlių (nebūtina, bet suteikia patiekalui ypatingą skonį)
- ½ avokado (smulkiais kubeliais, jei norite priduoti kreminės tekstūros)
- 1 šaukštelis šviežių krapų ar kalendros (pagal skonį)
- Druskos ir pipirų – pagal skonį
- Keli lašai tabasco ar kito aštresnio padažo (jei mėgstate pikantiskumą)
- Šviežiai malti juodieji pipirai – apibarstymui
- Traškių duonos skrebučių ar trapučių patiekimui
Gaminimo eiga
- Įsitikinkite, kad tuno filė yra visiškai šviežia – tai svarbiausias šio patiekalo sėkmės faktorius. Jei tunas bent kiek abejotinas, jo ragauti žaliu neverta. Geriausia pirkti iš patikimo tiekėjo arba specialiai tartarui skirtą žuvį.
- Prieš pjaustydami, tuno filė trumpam įdėkite į šaldytuvą – atvėsusią žuvį lengviau sumalti ar supjaustyti smulkiais kubeliais.
- Aštriu peiliu tuną supjaustykite mažais (apie 0,5 cm) kubeliais. Svarbu tuno nesusmulkinti iki košelės – tartaras turi turėti aiškią tekstūrą.
- Į atskirą dubenėlį sudėkite smulkintą tuną, smulkintą svogūną, kaparėlius ir, jei norite, avokadą. Lengvai išmaišykite.
- Įpilkite alyvuogių ar sezamų aliejaus, sojos padažo ir laimo ar citrinos sulčių. Pagal skonį įberkite druskos, pipirų, galite įlašinti tabasco.
- Švelniai sumaišykite, kad ingredientai išlaikytų savo formą ir tekstūrą, neliktų vandeningos masės.
- Jei pageidaujate, įmaišykite šviežių krapų ar kalendros lapelių. Žolelės suteiks papildomo šviežumo ir spalvos.
- Paruoštą tuno tartarą palikite šaldytuve bent 10–15 minučių (bet ne ilgiau nei 1 valandą), kad skoniai susijungtų ir tartaras būtų gaivus.
- Patiekite formuodami nedidelius bokštelius (galite formuoti su žiediniu formos pjūklu ar tiesiog šaukštu), apibarstykite šviežiai maltais pipirais, papuoškite trupučiu žalumos. Šalia patiekite traškių duonos skrebučių, trapučių ar žalių agurkų griežinėlių.
Naudingi patarimai
Norint, kad tuno tartaras būtų tikrai skanus ir saugus valgyti, labai svarbi žuvies kokybė. Visada rinkitės tik itin šviežią tuną – prašykite pardavėjo parodyti dienos įsigijimo pažymėjimą arba iš karto pasakykite, kad filė skirta žaliam patiekalui. Prieš naudojant žuvį, ją pravartu 15–30 minučių palaikyti šaldiklyje – taip pašalinsite galimus parazitus. Gaminant patiekalą, svarbu neperkrauti priedais – tuomet neprarasite tikro tuno skonio. Sojų padažas ir citrinos arba laimo sultys suteiks malonų sūrumą ir rūgštumą, tačiau jų dėkite saikingai, kad tunas nepaskęstų prieskoniuose.
Tuno tartarą galima ruošti iš vakaro, tačiau geriausias skonis išlieka, kai patiekalas pagaminamas ir patiekiamas iškart. Jei norite užtikrinti, kad tartaras išliktų gaivus, tiekiant nedėkite padažų ar avokado, juos pridėkite prieš patiekiant.
Naudodami avokadą, išsirinkite neprinokusį, bet minkštą vaisių – pernelyg minkštas greitai virsta tyre ir „aplipoja” žuvį. Jei patiekalas bus ilgiau laikomas, avokadą apšlakstykite citrinos sultimis, kad nepatamsėtų.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Klasikinis tuno tartaras leidžia eksperimentuoti. Jei norisi ryškesnio skonio, papildykite tartarą sezamų sėklomis, šviežiomis čili paprikomis ar imbiero drožlėmis. Įkvepimo galima semtis iš Azijos virtuvės – naudokite sezamų aliejų, šiek tiek ryžių acto ar wasabi. Ieškant švelnesnio varianto ar vaikiško patiekimo, praleiskite svogūnus arba naudokite jų mažiau.
Patiekimas taip pat gali būti įvairus: dėkite tartarą ant agurkų prieklių, avokado griežinėlių ar uždėkite nedidelį tartaro kiekį ant šaukštelių – tai puikus finger food versija vakarėliams. Norite įsimintinos prezentacijos? Naudokite žiedinę formą ir sluoksniuokite su avokado ir mango kubeliais, pagardinkite lengvu citrusiniu užpilu.
Jei pageidaujate sumuštinio variante – uždėkite tuno tartaro ant traškios duonos riekelių ar skrudintų bagetės gabalėlių, užbarstykite porą kepintų sezamų sėklų ar lašelį gero alyvuogių aliejaus. Gaivus ir spalvingas tartaras visada papuoš vakarienės stalą ar taps puikiu užkandžiu su taure baltojo vyno ar putojančio gėrimo.
Tuno tartaras ypač gražiai dera su šviežiais salotų lapais, mikrožolelėmis, agurkų ar ridikėlių drožlėmis. Jei norisi daugiau skonio, galima apibarstyti trupučiu jūros druskos ar lengvai apšlakstyti balzaminiu užpilu. Eksperimentuokite su tekstūromis ir spalvomis – tartaras leidžia parodyti kūrybingumą virtuvėje!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.