Tuno užtepėlės receptas greitam ir sotiems užkandžiams

Tuno užtepėlė – tai paprasta, bet nepaprastai universali šaltoji užkandėlė, kurią dažnai gaminame tiek greitam pusryčiui, tiek vakarėliui ar netgi piknikui gamtoje. Ji ypatinga tuo, kad ją ruošiant panaudojamos turimos šaldytuvo atsargos, o pagrindinis ingredientas – konservuotas tunas – užtikrina maistingumą, sotumą ir lengvą paruošimą. Tuno užtepėlė ypač populiari Lietuvoje ir daugelyje Europos šalių, nes yra maistinga, turi daug baltymų, o jos skonis puikiai dera tiek su juoda, tiek su balta duona, lavašu ar net daržovėmis. Ši užtepėlė dažnai pasirenkama, kai norisi greitai paruošti sveiką patiekalą be ilgų ruošimo procesų. Kiekvienas šeimininkas gali lengvai pritaikyti ją pagal savo skonį, o įvairūs priedai leidžia sukurti naujų, netikėtų skonio derinių.

Ingredientai

  • 1 didelė skardinė konservuoto tuno savo sultyse (apie 170–185 g, nusausinto)
  • 3–4 valgomi šaukštai majonezo (galima maišyti su natūraliu jogurtu)
  • 1 mažas raudonasis svogūnas arba keli svogūnų laiškai
  • 1 nedidelė citrina (sultys)
  • Druska ir šviežiai malti juodieji pipirai pagal skonį
  • 2–3 kietai virti kiaušiniai
  • Šviežių prieskoninių žolelių (krapų, petražolių ar baziliko) pagal skonį
  • Pagal norą – 1/2 šaukštelio garstyčių arba krienų (aštrumui)
  • Pagal norą – 1–2 rauginti agurkėliai arba kaparėliai

Gaminimo eiga

  1. Paruoškite ingredientus: Nusausinkite tuną, jei naudojama skardinė su skysčiu, ir sudėkite jį į didesnį dubenį. Tai svarbu, nes pernelyg skysta užtepėlė nebus vienalytė, sunkiai teps ant duonos.
  2. Kiaušinius išvirkite kietai, nulupkite, atvėsinkite ir sukapokite mažais kubeliais. Jei norite švelnesnės tekstūros – galima netgi sutarkuoti smulkia tarka.
  3. Smulkiai supjaustykite svogūną, agurkėlius ar kaparėlius (jei naudojate). Jei norite švelnesnio skonio, svogūną prieš maišydami galite nuplikyti verdančiu vandeniu.
  4. Į dubenį su tunu sudėkite kiaušinius, svogūną, agurkus ir/trukaparylius. Įspauskite citrinos sulčių, pagardinkite garstyčiomis ar krienais (pagal skonį).
  5. Suberkite dvi-tris saujas smulkintų žalumynų, įberkite šiek tiek druskos ir pipirų. Būkite atsargūs dėl druskos kiekio – tunas ir agurkėliai dažniausiai jau būna pasūdyti.
  6. Pilamas majonezas (arba natūralus jogurtas), viskas išmaišoma šakute ar šaukštu iki vientisos konsistencijos. Tikrinkite, ar užtepėlė pakankamai drėgna, bet neteka.
  7. Paragaukite, jei reikia – papildomai pagardinkite pipirais ar citrinos sultimis. Leiskite užtepėlei pastovėti bent 15 minučių, kad skoniai susijungtų; šaldytuve ji puikiai laikosi ir kelias dienas.
  8. Patiekite papuoštą šviežiomis žolelėmis, skanaus! Geriausiai tinka šviežiai kepta duona, batonas, skrudinta duona arba duonelės traškučiai. Puikiai dera ir su šviežiomis daržovėmis.

Naudingi patarimai

Ruošiant tuno užtepėlę svarbiausia laikytis balanso tarp drėgnų ir sausų ingredientų – jei užtepėlė per tiršta, įberkite dar šaukštą majonezo ar natūralaus jogurto, jei per skysta – papildomai įtarkuokite kiaušinio arba šiek tiek kreminio sūrio. Užtepėlę galima ruošti tiek iš alyvuogių aliejuje, tiek iš savo sultyse konservuoto tuno, tačiau pirmenybę verta teikti produktui be papildomo aliejaus, nes taip išvengsite riebalų pertekliaus.

Prieskoninės žolelės – svarbus skonio niuansas: jei mėgstate gaivesnius, pavasarinius skonius, dėkite daug krapų; mėgėjams itališkų natų – tiks petražolės ar bazilikas. Norėdami šventinio varianto, tuno užtepėlę papuoškite susmulkintais kiaušinio baltymais ar grūdėta garstyčiomis.

Nepamirškite – konservuotas tunas pasižymi didele baltymų koncentracija, tuo tarpu majonezas ir kiaušiniai užtikrina sotumą, tačiau jei norite sveikesnio patiekalo – dalį majonezo keiskite natūraliu jogurtu, o kiaušinių naudokite mažiau.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Tuno užtepėlės variacijų – daugybė: galima berti susmulkintų juodųjų ar žaliųjų alyvuogių, keptų paprikų, džiovintų pomidorų arba net trupintų graikinių riešutų. Jei mėgstate pikantišką skonį, išbandykite aštresnes garstyčias, šlakelį Tabasco ar smulkiai pjaustytą marinuotą čili pipirą.

Patiekti tuno užtepėlę galite labai įvairiai. Kasdienai – tepkite ją ant duonos ar traškių skrebučių, gardinkite šviežiomis daržovėmis ar avinžirnių trapiais kepiniais. Vakarėliui ruošdami mini užkandžius, formuokite mažus užkepėlės “kalnelius” ant agurkų griežinėlių arba įdėkite į pyragėlių krepšelius. Iš užtepėlės galima sukti lavašo suktinukus ar gaminti sumuštinius vaikų gimtadieniui.

Norintiems pasotinančio užkandžio – tuno užtepėlė tinka net įdaryti kiaušiniams: tiesiog nupjaukite viršūnėlę, išskobkite dalį trynio ir užpildykite tuno mase. Dar vienas variantas – patiekti ją kaip įdarą keptoms bulvėms.

Nepamirškite, kad tuno užtepėlė – ne tik skani, bet ir naudinga: šviežias tunas aprūpina organizmą omega-3 riebalų rūgštimis bei baltymais, o namuose ruošta užtepėlė leidžia lengvai kontroliuoti druskos, priedų ir majonezo kiekį pagal savo poreikius.

Tuno užtepėlė – puikus pasirinkimas, norint greitai paruošti maistingą užkandį, kuris patiks tiek vaikams, tiek suaugusiems. Skanaus ir kūrybiško gaminimo!