Turkiškos baklavos receptas su riešutais ir medumi

Turkiškas saldumynas – tai daug platesnė sąvoka nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Turkų virtuvė – viena iš seniausių ir turtingiausių pasaulyje, garsėjanti ypatingais desertais, kurie nuolat žavi keliautojus bei smaližius visame pasaulyje. Kalbant apie „turkišką saldumyną“, dažniausiai mintyse iškyla žinomiausi pavyzdžiai – baklava, lokum (turkiškas džiazas), šerbetas, kunefe, irmik helvasi ir dar daug kitų. Šiame straipsnyje supažindinsiu būtent su pačiu populiariausiu iš jų – baklava, kuri neabejotinai tapo tikru turkiškos virtuvės desertų simboliu. Detaliai aptarsiu, kas yra tikras turkiškas saldumynas, kaip namuose pasigaminti baklavą, pateiksiu aiškų receptą, naudingus gaminimo patarimus, skirtingas šio deserto variacijas ir patiekimo idėjas.

Ingredientai

  • 400 g filo (plonų sluoksnių) tešlos
  • 250 g graikinių arba lazdyno riešutų (galima maišyti su pistacijomis)
  • 200 g sviesto (nesūdyto)
  • 200 g cukraus
  • 200 ml vandens
  • 100 g medaus (tikram turkiškam skoniui)
  • 1 vnt natūralios citrinos žievelės arba keli lašai citrinos sulčių
  • Žiupsnelis druskos
  • 1 a.š. cinamono (nebūtina, pagal skonį)

Gaminimo eiga

  1. Pirmiausia pasiruoškite sirupą. Į puodą suberkite cukrų, įpilkite vandens ir kaitinkite, kol užvirs. Kartais pamaišykite, kad cukrus visiškai ištirptų. Užvirus ant silpnos ugnies pavirkite dar 10–12 minučių, tuomet įmaišykite medų, citrinos sultis ar žievelę ir leiskite atvėsti.
  2. Riešutus smulkiai sukapokite peiliu arba susmulkinkite elektriniu smulkintuvu – svarbu nepertraukti iki miltų, turėtų likti sprangių gabalėlių. Jei mėgstate, įberkite cinamono bei druskos.
  3. Sviestą ištirpinkite ant nedidelės ugnies. Nelikite be priežiūros – svarbu, kad sviestas nesusviltų. Naudokite atvėsusį, bet visiškai skystą sviestą.
  4. Filo tešlą laikykite itin švarioje, sausai ir uždengtoje vietoje, kad neišdžiūtų. Dirbkite greitai! Kiekvieną sluoksnį dėkite į kepimo formą (rekomenduojama naudoti maždaug 20×30 cm dydžio kepimo indą) ir kiekvieną lakštą tepkite ištirpintu sviestu. Užtepkite apie 6–8 lakštus, tada suberkite pusę riešutų įdarą. Uždėkite kitą lakštų dalį (vėl po 6–8 lakštus), vėl riešutai, tada paskutiniai filo lakštai, kiekvieną vis dar patepant sviestu.
  5. Viršutinį sluoksnį gausiai patepkite sviestu. Peiliu supjaustykite baklavą rombais arba mažais kvadratėliais – darykite tai prieš kepant, kad vėliau būtų lengva išpjauti gabalėlius.
  6. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 40–45 min., kol paviršius taps gražiai auksinės–rudos spalvos ir traškus.
  7. Iškepusį karštą desertą išimkite iš orkaitės ir tuoj pat užpilkite prieš tai paruoštu ir atvėsintu sirupu. Pilkite tolygiai, po truputį, kad kiekvienas baklavos sluoksnis sugertų sirupą ir skonis tolygiai pasiskirstytų.
  8. Leiskite desertui visiškai atvėsti kambario temperatūroje maždaug 3–5 valandas – tik tada baklava bus tobulo skonio, standumo ir tekstūros.
  9. Patiekite kambario temperatūroje, apibarstykite smulkintomis pistacijomis arba riešutais pagal skonį.

Naudingi patarimai

Turkiškos baklavos gamyba reikalauja šiek tiek kruopštumo, tačiau laikantis kelių paprastų patarimų rezultatas pranoks lūkesčius. Visų pirma, naudokite tik kokybišką sviestą bei šviežius riešutus. Filo tešlą stenkitės laikyti uždengtą viso darbo metu, nes ji itin greitai džiūsta ir tampa trapia. Kiekvieną lakštą gausiai tepkite sviestu – būtent sviestas suteikia baklavai trapumą ir ypatingą skonį. Supjaustykite žalią tešlą iki kepimo – taip išvengsite antro pjovimo ir gražiai išlaikysite gabalėlių formą. Rekomenduojama baklavą supjaustyti nedideliais kvadratėliais arba rombais – juos lengviau valgyti ir patiekti svečiams.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Klasikinė baklava dažniausiai gaminama su graikiniais arba lazdyno riešutais ir pistacijomis, tačiau galite eksperimentuoti naudodami migdolus ar net anakardžius. Puikus pasirinkimas – į įdarą įmaišyti porą šaukštų smulkiai pjaustytų džiovintų vaisių ar uogų. Puikiai tiks džiovintos spanguolės, razinos arba abrikosai. Kai kurie mėgsta subtilią rožių vandens aromato užuominą sirupe – jei norite išbandyti, įpilkite vos kelis lašus.

Patiekite baklavą su puodeliu stiprios turkiškos kavos arba žolelių arbatos. Jei norite modernesnio pateikimo, papildykite ledų arba grietinėlės kamuoliukais, šviežiomis uogomis ar citrusų riekelėmis. Baklava puikiai išsilaiko net keletą dienų – laikykite kambario temperatūroje sandariame inde. Norite paskaninti šventinę vakarienę ar nustebinti svečius orientalinių desertų vakarėlyje? Baklava – visada puikus pasirinkimas!