Tušonkė – vienas iš nostalgiškiausių ir praktiškiausių patiekalų Lietuvos virtuvėje. Dažniausiai tušonkė vadinama įvairiais būdais ruošta konservuota mėsa (šiuo žodžiu apibūdinami tiek prekybinės, tiek namų gamybos konservai), tačiau dar plačiau ši reikšmė taikoma pačiam patiekalui – sultingam, sodraus skonio troškiniui, ruoštam su mėsa ir įvairiomis daržovėmis. Tikra tušonkė dažnai verdama didesniais kiekiais, kad pamaitintų šeimą ar draugų kompaniją, o jos universalumas ir paprastas ruošimas leidžia pritaikyti receptą pagal turimus ingredientus ir skonio pageidavimus.
Ingredientai
- 500 g konservuotos jautienos arba kiaulienos (klasikinė tušonkė – su konservais, bet tinka ir šviežia mėsa)
- 2 vidutinės morkos
- 2 didelės bulvės
- 1 didelis svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 2 valg. šaukštai pomidorų pastos arba 200 ml konservuotų pomidorų smulkintų be odelių
- 3-4 lauro lapai
- 1 arbat. šaukštelis maltos saldžiosios paprikos arba pipirų mišinio
- Druska ir pipirai pagal skonį
- 1-2 valg. šaukštai aliejaus (kepti daržovėms, jei naudojate žalias)
- 500-700 ml vandens arba sultinio (priklausomai nuo norimo tirštumo)
- Keli šviežio krapo ar petražolių stiebeliai papuošimui
Gaminimo eiga
- Svogūną nulupkite ir smulkiai sukapokite. Jei norite sodresnio skonio, galite jį pakepinti didesniame puode ar keptuvėje su aliejumi, kol paraus. Taip pat galite nedėti aliejaus – ypač jei tušonkė ruošiama su konservuota mėsa savo riebaluose.
- Morkas nulupkite ir stambiai sutarkuokite arba smulkiai supjaustykite. Suberkite prie svogūnų ir dar kelias minutes pakepinkite – naudingiausia, jei morkos truputį suminkštės ir išskirs saldumą.
- Bulves nulupkite, supjaustykite stambiais kubeliais – bulvės tušonkėje suteikia tirštumo ir sotesnį skonį. Jas sudėkite į puodą prie morkų ir svogūnų.
- Svogūnų, morkų ir bulvių mišinį užpilkite vandeniu arba sultiniu, kad apsemtų daržoves. Užvirinkite ant vidutinės ugnies, sumažinkite ir virkite 10-15 min., kol bulvės daugmaž suminkštės.
- Į šiek tiek suminkštėjusias daržoves sudėkite konservuotą mėsą kartu su visu skysčiu (arba, jei naudojate žalią – ją apkepkite iš anksto ir sudėkite kartu su daržovėmis).
- Sudėkite pomidorų pastą ar smulkintus pomidorus. Įberkite lauro lapų, saldžiosios paprikos ar pipirų mišinio, šiek tiek druskos ir pipirų. Įdėkite skilteles smulkinto česnako.
- Troškinkite apie 20-30 min. ant mažos ugnies, retkarčiais pamaišydami – skoniai turėtų susijungti, o tušonkė tapti aromatinga. Jei reikia, papildykite vandeniu ar sultiniu.
- Baigdami virti, paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų ar saldumo – jei norite sodresnio skonio, galite įdėti šiek tiek cukraus arba aštrumo mėgėjams – aštriosios paprikos.
- Patiekite tušonkę karštą, pabarstę šviežiais krapais ar petražolėmis. Prie šio patiekalo puikiai tiks rūgšti grietinė ir juoda duona.
Naudingi patarimai
Tikra tušonkė turėtų būti sultinga, bet ne per skysta – vandens ar sultinio kiekį reguliuokite pagal pageidaujamą troškinio tirštumą. Tradiciškai tušonkė ruošiama su konservuota mėsa, nes jos riebalai ir ilgai virta mėsa suteikia patiekalui ypatingo skonio ir aromato, tačiau drąsiai eksperimentuokite su šviežia kiauliena, jautiena ar net paukštiena – kuo ilgesnis virimo laikas, tuo tušonkė tampa intensyvesnio skonio. Svarbiausia – nepersistenkite su prieskoniais, jog neišstumtų natūralaus mėsos skonio. Įdėtas lauro lapas suteiks patiekalui baltišką prieskonį. Kepindami svogūnus ir morkas prieš dedant kitus ingredientus labiau išryškinsite jų paskaninimą, o bendras patiekalo skonis taps jaukesnis ir šiltesnis.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Tušonkės receptas – labai universalus, todėl galite lengvai pritaikyti pagal turimus produktus. Puikiai tiks ne tik konservuota jautiena, kiauliena, bet ir šviežia virtuvėje esanti mėsa – tuomet ją supjaustykite nedideliais gabalėliais, pirmiausia apkepkite, o vėliau troškinkite ilgiau, kol taps minkšta. Jei norite liesesnio varianto – vietoj bulvių ir daug riebios mėsos įtraukite daugiau šakninių arba sezoninių daržovių: pastarnokų, ropių, salierų stiebų ar kopūsto. Įtraukus šviežių ar džiovintų grybų, tušonkė įgaus žemiškesnį miško aromatą, puikiai derantį su jautiena. Norint egzotiškesnio prieskonio – įdėkite šlakelį sojų padažo arba Užkaukazės šafrano.
Tušonkę galima patiekti atskirai kaip pagrindinį patiekalą, su riekėmis juodos duonos, raugintomis daržovėmis. Ji tinka ir kaip garnyras prie virtų grikių, perlinių kruopų ar kvapnių ryžių. Jei liko daugiau – antrą dieną tušonkę galima pertrinti ir panaudoti kaip įdarą blyneliais, užkepėlėms ar net pyragams. Taip pat šį patiekalą be vargo supakuosite karštam piknikui, žygiui, išvykai ar šaltuoju metų laiku – tai sotus, ilgai išliekantis ir greitai pagaminamas patiekalas, kuris, šiek tiek pasitroškinęs, tik dar pagerėja.
Nepamirškite, jog tušonkė – tai ne tik patiekalas, bet ir šilumą bei jaukumą vienijantis ritualas. Ant stalo tušonkė dažnai simbolizuoja šeimos ar draugų pasibuvimą, todėl drąsiai kvieskite visus paragauti bei pasidalinkite savomis improvizacijomis!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.