Uncle Ben’s stiliaus ryžių receptas su daržovėmis ir vištiena

Uncle Ben’s stiliaus ryžių receptas su daržovėmis ir vištiena

Uncle Ben’s dažnai minimas kalbant apie ryžius ir patiekalus, kurių pagrindas – virti ryžiai, tačiau šis pavadinimas reiškia kur kas daugiau nei tik žinomą prekinį ženklą. Lietuvoje ir daugelyje Europos šalių jis tapo populiarus gana neseniai, tačiau JAV istorijoje bei gastronomijoje šis vardas užima ypatingą vietą. Kad būtų paprasčiau – Uncle Ben’s dažniausiai siejamas su jau paruoštais ryžių produktais arba patiekalais, kurių pagrindas – kokybiškai paruošti ryžiai su daržovėmis, mėsa ar padažais. Šiame straipsnyje ne tik aptarsime, ką reiškia Uncle Ben’s, bet ir pateiksime universalią, universalią ir skanią Uncle Ben’s stiliaus ryžių recepto versiją, kurią lengvai pasigaminsite namuose. Tai puikus pasirinkimas tiek pietums, tiek vakarienei, ypač jei norisi greitai, sočiai ir skaniai pavalgyti šeimai ar draugams.

Ingredientai

  • 250 g ilgagrūdžių ryžių (galite rinktis ir paruoštus Uncle Ben’s ryžius arba įprastus ryžius)
  • 1 vidutinio dydžio morka
  • 1 raudona paprika
  • 1 mažas svogūnas
  • 1 skiltelė česnako
  • 150 g vištienos krūtinėlės (arba kalakutienos, jautienos, kiaulienos pagal pageidavimą)
  • 3 šaukštai aliejaus (alyvuogių arba saulėgrąžų)
  • 4 šaukštai pomidorų padažo arba konservuotų pjaustytų pomidorų
  • 1 šaukštelis kario arba paprika miltelių (pagal skonį)
  • ½ šaukštelio cukraus
  • Druska ir juodieji pipirai pagal skonį
  • Šviežių petražolių ar svogūnų laiškų papuošimui
  • 350 ml vandens arba vištienos sultinio

Gaminimo eiga

  1. Ryžius perplaukite šaltu vandeniu, kad nuplautumėte krakmolą. Jei naudojate jau paruoštus Uncle Ben’s ryžius – šį žingsnį praleiskite.
  2. Užvirkite vandenį arba vištienos sultinį, sumeskite ryžius ir virkite pagal nurodymus ant pakuotės, kol bus beveik minkšti (al dente). Nusausinkite, jei reikia.
  3. Mėsą nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Daržoves – morką, papriką ir svogūną – taip pat supjaustykite smulkiais gabalėliais. Česnaką susmulkinkite.
  4. Didelėje keptuvėje ar wok’e įkaitinkite aliejų. Sudėkite svogūną, po minutės – česnaką, ir kepkite maišydami, kol suminkštės ir pradės skleistis kvapas.
  5. Suberkite vištienos (ar kitą pasirinktą) gabalėlius ir kepkite, kol gražiai paruduos.
  6. Pridėkite morkas, papriką ir kepkite viską dar kelias minutes, kol daržovės taps švelniai traškios.
  7. Pilkit pomidorų padažą arba konservuotus pomidorus, sudėkite kario ar paprikos miltelius, cukrų, pagardinkite druska, pipirais. Pavirkite kelias minutes, kad pomidorai gerai įsigertų ir šiek tiek sutirštėtų.
  8. Suberkite išvirtus ryžius į keptuvę arba wok’ą, viską gerai išmaišykite. Gaminimą tęskite dar 3-5 minutes, kad skoniai susijungtų, o ryžiai šiek tiek apskrustų.
  9. Jei reikia, paskaninkite papildomai druska, pipirais ar prieskoniais pagal skonį.
  10. Patiekite karštą, pabarstę šviežiomis petražolėmis ar svogūnų laiškais.

Naudingi patarimai

Uncle Ben’s vardas ilgą laiką buvo siejamas su kokybiškais, lengvai paruošiamais ryžiais, tad išgirdę šį pavadinimą žmonės dažnai galvoja apie greitus, patikimus sprendimus virtuvėje. Renkantis ryžius, svarbu nepervirti – ryžiai turi išlikti birūs, nes pervirti taps lipnūs ir praras dalį tekstūros. Jei mėgstate aštresnį skonį, drąsiai dėkite daugiau kario miltelių ar įmeskite šviežios čili paprikos.

Patiekalui galima naudoti tiek šaldytas daržoves, tiek šviežias, o ryžius pasirinkite savo mėgstamiausius: ilgrūdžiai tinka geriau, tačiau tiks ir rudieji, laukiniai ar mišiniai. Sopstus brolius patiekalus gaminkite didesnioje keptuvėje arba gilesniame inde, kad ingredientai galėtų gerai apskrusti.

Jei norite, kad patiekale būtų daugiau skonių, galite pridėti sojų padažo, sezamų aliejaus lašelį ar net ananaso kubelių. Beje, atvėsę šie ryžiai puikiai tinka ir įsidėti į darbą ar mokyklą.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Uncle Ben’s stiliaus ryžių patiekalas yra itin universalus, tad galite jį transformuoti pagal savo poreikius ir skonius. Norite vegetariško varianto? Tiesiog praleiskite mėsą ir dėkite daugiau įvairių daržovių – žirneliai, kukurūzai, cukinijos ar žalieji pupelės čia labai tiks. Jei pageidaujate sotesnio arba itin baltymingo varianto, vištieną galite pakeisti kalakutiena, jautiena ar net jūros gėrybėmis.

Rytietiškam skoniui suteikti galima įdėti šiek tiek imbiero arba tiek smulkintų anakardžių. O mėgstantiems sūdumą – šaukštą sojų padažo ar truputį austrių padažo.

Patiekite šiuos ryžius kaip pagrindinį patiekalą, puikiai tiks ir garnyrui prie keptos arba troškintos mėsos. Skanu patiekti su gaiviomis salotomis, pabarstyti skrudintomis sezamo sėklomis arba papildomai užberti aštrių čili dribsnių. Beje, storadugnėje keptuvėje ruoštas variantas ypač tiks tiems, kas mėgsta lengvai apskrudusius, traškius ryžius.

Kadangi šio patiekalo pagrindas – ryžiai, improvizuokite su padažais: bandykite saldžiarūgštį, sojų, teriyaki ar net švelniai aštrų padažą. Gamybai drąsiai naudokite šaldytuve likusias vištienos likučius, ar net keptas daržoves – taip išvengsite maisto švaistymo ir sukursite gardų, sotų patiekalą su nauju skoniu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *