Uogienės pyragas – tai vienas iš tų desertų, kurie lietuviškoje virtuvėje turi ypatingą vietą. Šis pyragas puikiai subalansuoja paprastumą, namų šilumą ir universalumą. Dažniausiai gaminamas iš sviestinės ar trapios tešlos su gardžiu uogienės įdaru, jis džiugina tiek kasdien, tiek per šventes. Uogienės pyragas dažniausiai siejamas su vaikystės prisiminimais, močiutės virtuve arba jaukiais savaitgalio pusryčiais. Svarbiausia, kad šį pyragą galima lengvai pagaminti iš turimų ingredientų, o įdarui tinka bet kuri mėgstama ar turima uogienė. Toliau pateikiamas klasikinis uogienės pyrago receptas, tačiau rasite ir naudingų patarimų bei idėjų, kaip jį pritaikyti pagal savo skonį.
Ingredientai
- 250 g sviesto (kambario temperatūros)
- 150 g cukraus
- 1 kiaušinis
- 400 g kvietinių miltų (apie 2,5 stiklinės)
- 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
- 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
- Žiupsnelis druskos
- 300–400 g uogienės (aviečių, vyšnių, mėlynių ar pagal skonį)
- 1 kiaušinio trynys pyragui aptepti (neprivaloma, dėl gražesnės spalvos)
Gaminimo eiga
- Į didelį dubenį sudėkite kambario temperatūros sviestą ir cukrų. Gerai išsukite, kol masė taps balta ir puri.
- Į sviesto ir cukraus masę įmuškite kiaušinį, suberkite vanilinį cukrų ir žiupsnelį druskos. Dar kartą gerai išmaišykite.
- Atskirai sumaišykite miltus su kepimo milteliais. Po truputį berkite miltų mišinį į sviesto masę, nuolat maišydami, kol tešla taps minkšta, bet nelipni.
- Tešlą padalinkite į dvi dalis: viena dalis turi sudaryti apie du trečdalius visos tešlos, kita – likusią trečdalį.
- Didesniąją tešlos dalį iškočiokite iki maždaug 1 cm storio lakšto ir išklokite ja kepimo formą, suformuodami nedidelius kraštelius.
- Ant tešlos pagrindo tolygiai paskleiskite pasirinktą uogienę. Rinkitės tirštesnę uogienę, kad ji neišbėgtų kepant.
- Likusią tešlos dalį iškočiokite ir supjaustykite juostelėmis. Išdėliokite juosteles ant uogienės grotelių ar kitokiu norimu raštu.
- (Neprivaloma) Jeigu norite, kad pyrago viršus būtų gražesnis ir blizgėtų, piršto galiuku ar teptuku aptepkite tešlos juosteles kiaušinio tryniu.
- Pyragą dėkite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite 30–40 minučių, kol tešla gražiai pagels ir taps traški.
- Iškeptą pyragą šiek tiek atvėsinkite formoje, tada atsargiai išimkite ir palaukite, kol pilnai atvės – tada lengvai supjaustysite gražiomis riekelėmis.
Naudingi patarimai
Uogienės pyragas visada pavyksta, jei laikotės kelių paprastų patarimų. Pirmiausia, naudokite kambario temperatūros sviestą – jis idealiai įsisimaišo į tešlą, todėl pyragas išeis trapus ir minkštas. Jeigu norite, kad pyrago pagrindas būtų dar trapesnis, dalį sviesto (apie ketvirtadalį) galite pakeisti grietine arba natūraliu jogurtu.
Labai svarbu nenaudoti per skystos uogienės – kepimo metu ji gali išbėgti iš pyrago kraštų, pritraukti prie kepimo formos ar nudegti. Jei jūsų uogienė labai skysta, perkoškite ją per tankų sietelį arba pamaišykite su trupučiu bulvių krakmolo.
Kad pyragas būtų tolygesnės formos ir neliptų prie rankų, tešlą galima vos 10–15 min. palaikyti šaldytuve, ypač jei ji išėjo minkšta. Taip iškočioti pagrindą bus žymiai lengviau.
Nepamirškite tešlos juostelių – jos ne tik gražiai atrodo, bet ir neleidžia uogienei pernelyg burbuliuoti ar plisti kepimo metu, taip pat sukuria klasikinei išvaizdai būdingą raštą.
Iškeptą pyragą rekomenduojama visiškai atvėsinti, o pjaustyti su labai aštriu peiliu – tuomet riekelės išliks tvarkingos. Pyragas puikiai išlieka ir kitą dieną, todėl drąsiai galite kepti iš anksto.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Uogienės pyragas stebina universalumu – pagrindines bazines proporcijas ir gaminimo eigą lengvai pritaikysite pagal individualų skonį ar sezono galimybes.
Vietoje tradicinės aviečių ar vyšnių uogienės galite rinktis mėlynių, juodųjų serbentų, obuolių ar slyvų uogienę. Eksperimentuokite su mišriais skoniais – pavyzdžiui, sluoksniuokite plonais obuolių griežinėliais ir truputėliu cinamono praturtintą naminę obuolienę.
Tešlą galima pagardinti smulkiai tarkuota citrinos ar apelsino žievele, trupučiu migdolų ekstrakto – taip pyragas įgaus subtilų aromatą. Norėdami, kad pyragas taptų išskirtiniu desertu, į pagrindą įberkite saujelę maltų riešutų ar aguonų.
Veganiškam variantui sviestą galite pakeisti augaliniu margarinu, kiaušinį – obuolių tyre arba linų sėmenų „kiaušiniu“. Dėl sodresnio skonio tinka ir riešutų sviestas.
Patiekti uogienės pyragą galima tiek šiltą, tiek šaltą, apibarstytą cukraus pudra arba su plaktos grietinėlės ar ledų šaukšteliu šalia. Puikiai tinka tiek pusryčių stalui su puodeliu rytinės kavos ar arbatos, tiek kaip desertą šventiniam vakarui ar draugų susitikimui.
Pyrago likučiais galima pagardinti kepinius ar desertinius stiklainėlius, susluoksniuojant mažus gabaliukus su grietinėle ir šviežiomis uogomis. Tai kūrybinga ir ekonomiška išeitis, jei lieka pyrago po šventės.
Uogienės pyragas – universalus, nostalgiškas ir visų mylimas. Nesvarbu, kokią uogienę ar formą pasirinksite, šis desertas visada džiugins namų jaukumu ir skonių įvairove!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.