Upėtakio receptas su citrina ir žalumynais orkaitėje

Upėtakio receptas su citrina ir žalumynais orkaitėje

Upėtakis – universalus, švelnaus skonio, šviežumo kupinas patiekalas, kuris Lietuvos virtuvėje mėgstamas jau ne vieną dešimtmetį. Jis ne tik lengvai ir greitai paruošiamas, bet gali būti gaminamas įvairiausiais būdais: kepamas orkaitėje, keptuvėje, ant grilio ar net garinamas. Upėtakis puikiai tinka tiek kasdienai, tiek ilgoms vakarienėms su šeima ar draugais. Tai – sveikas pasirinkimas, turtingas baltymais, Omega-3 riebalų rūgštimis ir be didelio kiekio kalorijų, todėl mėgstamas ir sveikos mitybos šalininkų. Šiame straipsnyje išsamiai paaiškinsime, ką reiškia upėtakis, kaip jį tinkamai pasirinkti, pasiruošti namuose ir gardžiai patiekti.

Ingredientai

  • 1–2 švieži upėtakio file (arba visa žuvis, paruošta kepimui, apie 500–700 g)
  • 1 citrina
  • 2–3 šakelės šviežių krapų arba petražolių
  • 2 skiltelės česnako
  • Druska ir šviežiai maltas juodasis pipiras pagal skonį
  • 2–3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukštas sviesto (nebūtina, bet suteikia sodrumo)
  • 1 mažas raudonasis svogūnas (nebūtina)
  • Prieskoniai: rozmarinas, čiobreliai arba mėgstami džiovinti žolelių mišiniai žuviai (pagal skonį)

Gaminimo eiga

  1. Pasiruoškite žuvį. Jei naudojate visą upėtakį, išskroskite, išplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Jei turite file, tik įsitikinkite, kad neliko ašakų.
  2. Įtrinkite prieskoniais. Žuvį iš abiejų pusių ir vidų pabarstykite druska, pipirais, mėgstamomis žolelėmis. Vidun įdėkite kelias griežinėliais supjaustytas citrinas, smulkintą česnaką, krapus arba petražoles.
  3. Pridėkite papildomų skonių. Jeigu pageidaujate, į žuvies vidų galite įdėti kelias sviesto juosteles – jos išsilydys, suteikdamos mėsai sultingumo ir aromato. Taip pat tinka griežinėliais pjaustytas raudonasis svogūnas.
  4. Pagardinkite aliejumi. Visą žuvį arba file šlakstykite alyvuogių aliejumi – jis apsaugos nuo išsausėjimo ir uždegimo kepant.
  5. Kepkite pasirinktame būde.
    • Orkaitėje: Įkaitinkite iki 180 °C. Sudėkite žuvį ant kepimo popieriumi išklotos skardos ar į kepimo indą. Kepkite apie 20–25 minutes (jei žuvis visa), file – apie 12–15 min.
    • Keptuvėje: Gerai įkaitinkite keptuvę su trupučiu aliejaus. Kepkite file odelės puse žemyn apie 4–5 min., tada apverskite ir pakepkite dar 2–3 min.
    • Ant grilio: Aptepę žuvį aliejumi, kepkite ant vidutinės kaitros grotelių – apie 6–8 min. iš kiekvienos pusės (priklausomai nuo storio).
  6. Patikrinkite, ar iškepę. Žuvis iškepusi, kai raumenys lengvai atsiskiria, o mėsa nebėra permatomai rožinė. Neskubėkite – persausinti neverta, nes žuvis taps sausa.
  7. Patiekite. Karštą upėtakį pagardinkite šlakeliu citrinos sulčių, apibarstykite šviežiais žalumynais. Derinkite su bulvių koše, keptomis daržovėmis, grikiais ar šviežiomis salotomis.

Naudingi patarimai

Rinkitės kuo šviežesnį upėtakį – jo akys turi būti skaidrios, kvapas – neutralus, ne žuvies ar dumblo. Jei įmanoma, laikykite žuvį šaldytuve nuo pirkimo iki gaminimo ir ruoškite ją tą pačią dieną, kai nusipirkote.
Upėtakis yra pakankamai liesas, todėl nebijokite naudoti šlakelio aliejaus ar sviesto – tai padės išsaugoti sultingumą. Jei kepate visą žuvį orkaitėje, uždenkite ją folija pirmas 10 minučių, paskui atidenkite, kad viršus gražiai apskrustų.
Nepersistenkite su prieskoniais – upėtakio skonį pabrėžia švelnūs žalumynai, šviežia citrina, bet aštresni prieskoniai gali užgožti natūralią žuvies švelnumą.
Prieš patiekdami, būtinai išimkite žuvis ašakas, ypač jei valgys vaikai. Jei file labai plona, apvyniokite ją kepimo popieriumi ar folija, kad neišdžiūtų.
Pagardai, tokie kaip grietinės padažas su krapais, citrinų griežinėliai, kepti riešutai ar sėklos suteiks patiekalui įvairesnių skonių ir papildomo maistingumo.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Upėtakį galima paruošti labai įvairiai. Vietoj tradicinės citrinos ir krapų, išbandykite azijietišką versiją: ,marinuokite žuvį su imbieru, sezamų aliejumi ir sojų padažu; po kepimo apibarstykite sezamo sėklomis.
Norite itališko poskonio? Į marinatą įdėkite džiovintų pomidorų, kaparėlių, bazilikų, šliūkštelėkite balto vyno.
Keptuvėje galite apkepinti mažus upėtakio file su cukinijomis ar pomidorais ir iš karto patiekti kaip šiltas salotas. Jeigu norisi lengvesnio varianto, garinkite žuvį garuose su kvapniais pipirais bei žolelėmis.
Puikiai tinka upėtakio kepsnys ant grilio vasaros vakarui, kai žuvies file pagardinate citrina, žolelėmis ir kepate su daržovių iešmeliais.
Patiekite upėtakį ne tik su bulvių koše ar keptomis bulvėmis, bet ir su kruopomis (perlinėmis, grikiais), aromatingais ryžiais ar net lęšiais – taip praturtinsite patiekalo skonį. Dar viena idėja: naudokite keptą ar virtą žuvį ant šviežių salotų lapų kaip gardų ir maistingą lengvą vakarienės variantą.
Maži upėtakio kepsneliai puikiai tinka net šaltam užkandžiui – sumaišykite atvėsusią žuvį su natūraliu jogurtu, garstyčiomis, šviežiomis žolelėmis ir patiekite ant skrudintos duonos.
Nepamirškite, kad upėtakis ne tik skanus, bet ir skatina kūrybiškumą virtuvėje – keiskite priedus bei garnyrus pagal metų laiką, sezoninius ingredientus ir savo skonius!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *