Vaflių su faršu receptas sotiems pietums ir gardiems užkandžiams

Vaflių su faršu receptas sotiems pietums ir gardiems užkandžiams

Vafliai su faršu – tai originalus, puikiai subalansuoto skonio patiekalas, sujungiantis traškų vaflių pagrindą ir sultingą mėsišką įdarą. Tai puikus pasirinkimas ieškantiems neįprasto, gardaus užkandžio arba sotiems pietums. Lietuvoje vafliai daugeliui asocijuojasi su saldžiais desertais, tačiau sūrieji vafliai su mėsa tampa vis populiaresni dėl savo paprastumo, sotumo ir galimybės lengvai prisitaikyti prie įvairių skonių. Šis patiekalas gali nustebinti ne tik artimuosius šeimos vakarienėje, bet ir svečius ypatingų progų metu. Pagaminti vaflius su faršu nėra sudėtinga – tam užtenka pagrindinių ingredientų, šiek tiek fantazijos ir laiko virtuvėje.

Ingredientai

  • Vafliams:
    • 200 g kvietinių miltų
    • 2 kiaušiniai
    • 300 ml pieno
    • 30 g ištirpinto sviesto arba 3 v. š. aliejaus
    • 1 a. š. kepimo miltelių
    • 1/4 a. š. druskos
    • Žiupsnelis pipirų
  • Faršo įdarui:
    • 300 g maltos kiaulienos, jautienos arba paukštienos (pagal pageidavimą)
    • 1 vidutinio dydžio svogūnas
    • 2–3 skiltelės česnako
    • 1–2 v. š. aliejaus kepimui
    • 1 a. š. druskos
    • 1/2 a. š. maltų pipirų
    • 1/2 a. š. džiovintų raudonėlių arba petražolių
    • Nedidelis gabalėlis sūrio (pvz., fermentinio ar kietojo, jei norisi sodresnio skonio)

Gaminimo eiga

  1. Paruoškite faršo įdarą: Smulkiai supjaustykite svogūną ir česnaką. Įkaitinkite keptuvę su aliejumi, suberkite svogūną ir kepkite, kol lengvai pagels. Tada sudėkite česnaką, išmaišykite ir po minutės sudėkite maltą mėsą. Maišydami apkepinkite, kol faršas iškeps ir taps birus. Pagardinkite druska, pipirais, raudonėliu arba kitomis mėgstamomis žolelėmis. Jei naudojate sūrį, jį sutarkuokite ir suberkite dar į šiltą masę – sūris išsilydys ir sutvirtins įdarą. Atvėsinkite faršo masę iki kambario temperatūros.
  2. Paruoškite vaflių tešlą: Kiaušinius plakite dubenyje su druska, suberkite išsijotus miltus su kepimo milteliais ir išmaišykite. Supilkite šiltą pieną, išsilydžiusį sviestą arba aliejų, įberkite šiek tiek pipirų. Gerai išplakite iki vientisos, gana tirštos tešlos be gumulėlių. Jei reikia, konsistenciją reguliuokite įpildami trupučio pieno ar miltų – tešla turi būti ne per skysta, kad galėtų apsupti įdarą.
  3. Įkaitinkite vaflinę: Gerai įkaitinkite vaflinę pagal gamintojo nurodymus. Jei nesate tikri, ar vaflinė nelimpa – lengvai patepkite ją aliejumi arba sviestu.
  4. Formuokite vaflius su faršu: Ant kiekvienos vaflinės sekcijos pilkite samtį tešlos, kad padengtų dugną. Centre dėkite šaukštą paruošto faršo įdaro (galima į jį įdėti šiek tiek sūrio). Ant viršaus užpilkite dar šiek tiek tešlos, kad įdaras paslėptųsi. Uždarykite vaflinę ir kepkite iki auksinės spalvos, dažniausiai 3–5 minutes (laikas priklauso nuo vaflinės tipo).
  5. Iškepusius vaflius traukite iš vaflinės: Atsargiai išimkite vaflius. Jei reikia, vaflinę dar kartą patepkite aliejumi, ir kartokite procesą su likusia tešla ir įdaru.
  6. Patiekite karštus: Iškepusius vaflius su faršu patiekite dar šiltus, kol traškūs ir kvapnūs.

Naudingi patarimai

Jeigu norite, kad vafliai būtų ypač purūs ir traškūs, galite dalį pieno keisti mineraliniu vandeniu – burbuliukai suteiks tešlai lengvumo. Galite naudoti skirtingą faršą: kiaulienos, jautienos, vištienos ar kalakutienos. Jei renkatės liesesnę mėsą, papildykite ją šaukštu grietinės arba šlakeliu sultinio, kad masė liktų sultinga. Įdarą paįvairinti puikiai tiks smulkiai pjaustytos ir apkepintos paprikos, grybai ar spinatai. Kepdami atkreipkite dėmesį į vaflinės karštumą – jei ji nepakankamai įkaitinta, vafliai gali prilipti ar likti minkšti. Iškeptus vaflius galima laikyti orkaitėje arba pašildyti prieš pat patiekimą.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Vafliai su faršu yra be galo universalus patiekalas. Norite itališko prieskonio? Į faršo masę dėkite džiovintų bazilikų, raudonėlių, kelių saulėje džiovintų pomidorų arba nedidelį šaukštą pesto. Mėgstate pikantiškesnius skonius – įberkite aitriosios paprikos miltelių ar šiek tiek garstyčių. Norite traškesnės tekstūros? Į faršą įmaišykite smulkintų riešutų arba trupučio džiūvėsėlių. Vaikams patinka paprastesni variantai, todėl drąsiai keiskite faršą virtais vištienos gabaliukais ar net troškinta daržovių mase su sūriu – tai bus puikus vegetariškas pasirinkimas.
Patiekite vaflius su faršu kaip pagrindinį patiekalą su šviežių daržovių salotomis, raugintais agurkėliais, graikišku jogurtu, natūraliu pomidorų padažu arba trintų avokadų kremu. Mažesni, mini vafliukai taps puikiu užkandžiu ar pusryčių stalu vaišių metu. Vaflius galima gaminti iš anksto ir prieš pat valgymą pašildyti orkaitėje – taip jie išliks traškūs. Be to, šie vafliai puikiai tiks ir iškyloms ar išsinešimui.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *