Vaflių su karamele receptas gardiems pusryčiams ar desertui

Vaflių su karamele receptas gardiems pusryčiams ar desertui

Vafliai su karamele – išskirtinė ir gardi tradicinių pusryčių ar desertų idėja, kuri pastaruoju metu vis dažniau džiugina gurmanus namuose. Šis desertas yra ypatingas tuo, kad minkšti ir lengvi vafliai čia susijungia su sodriu, šiek tiek sūrių natų turinčiu karamelės įdaru. Tokie vafliai puikiai tinka tiek savaitgalio pusryčiams, tiek ypatingoms šventėms ar draugų susibūrimams. Žvilgančios karamėlės srovės, maloniai kontrastuojančios su traškiu išorės paviršiumi, sukuria neprilygstamą skonio harmoniją ir visada paverčia šį patiekalą tikra stalo pažiba. Sužinokite, kaip namų sąlygomis pagaminti puikius vaflius su karamele: nuo ingredientų, gaminimo eigos, iki vertingų patarimų ir netikėtų variacijų!

Ingredientai

  • 250 g kvietinių miltų
  • 2 dideli kiaušiniai
  • 350 ml pieno
  • 60 g tirpinto sviesto (ir šiek tiek papildomai patepti keptuvei)
  • 2 šaukštai cukraus
  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus
  • 1 ½ arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
  • Žiupsnelis druskos
  • Dėl karamelės sluoksnio:
    • 150 g cukraus
    • 50 g sviesto
    • 150 ml riebaus grietinėlės (ne mažiau 30%)
    • 1 arbatinis šaukštelis druskos (galima sumažinti arba nenaudoti, jei norite saldesnės versijos)

Gaminimo eiga

  1. Vaflių tešlos paruošimas: Dubenyje išplakite kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki putojančios masės. Supilkite tirpintą ir šiek tiek atvėsintą sviestą, supilkite pieną, išmaišykite.
  2. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir žiupsnelį druskos. Miltų mišinį po truputį berkite į šlapius ingredientus, plakite, kol neliks gumuliukų. Tešla turi būti vientisa, tiršta, bet lengvai pilama.
  3. Įkaitinkite vaflių keptuvę. Patepkite jos paviršių trupučiu sviesto, kad nesviltų. Pilkite tešlą į keptuvės vidurį – po samtelį vienam vafliui (arba tiek, kiek leidžia jūsų keptuvės dydis). Kepkite, kol vafliai taps išorėje auksinės spalvos – apie 3-5 minutes, priklausomai nuo keptuvės tipo. Išimkite vaflius ir dėkite juos ant grotelių ar lėkštės, kad neatmirktų.
  4. Karamelės gamyba: Į storadugnį puodą supilkite cukrų ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol jis visiškai ištirps ir ims įgauti gintaro spalvą. Neskubėkite – cukrus turi išsilydyti tolygiai, nesudegdamas.
  5. Kai karamelė įgauna gražią sodrią spalvą, įdėkite sviestą ir maišykite, kol jis pilnai ištirps.
  6. Nuolat maišydami, atsargiai supilkite grietinėlę. Mišinys ims burbuliuoti ir putoti – tai normalu. Toliau maišykite, kol karamelė atsigaus vientisą, šilkinę konsistenciją.
  7. Pabaigoje įberkite druskos pagal skonį (jei norite sūriau – nepagailėkite), dar kartą išmaišykite ir nukelkite nuo ugnies. Leiskite šiek tiek atvėsti, kad karamelė sutirštėtų.
  8. Patiekimas: Ant kiekvieno šilto vaflio užpilkite tirštos karamelės. Galite vaflius sulankstyti, kad įdaras gražiai pasiskirstytų, arba tiesiog užtepti karamelės ant paviršiaus. Patiekite nedelsiant, kol užpilas dar šiltas ir minkštas.

Naudingi patarimai

Norint pagaminti tobulus vaflius su karamele, svarbu kruopščiai laikytis gamybos proceso ir atkreipti dėmesį į keletą profesionalių patarimų. Šviežiai iškepti vafliai bus purūs ir traškūs, jei neskubėsite ir neleisite tešlai per ilgai stovėti – kepkite iškart paruošus. Karamelė reikalauja kantrybės: nepalikite jos be priežiūros ant viryklės, kitaip lengva sudeginti. Ruošdami karamelę, viską darykite ant vidutinės ar net mažesnės ugnies – cukrus neturi pradėti rūkti ar juoduoti.

Jei norite itin vienalytės tešlos, galite miltus prieš sumaišant persijoti – vafliai bus dar puresni. Vaflių minkštumui ir traškumui įtakos turi ir sviesto bei pieno kokybė; naudokite riebesnius produktus, jie suteiks daugiau skonio ir malonios tekstūros. Karamelę galima gaminti iš anksto – laikykite ją šaldytuve iki savaitės, tačiau prieš patiekiant būtinai truputį pašildykite, kad vėl taptų skystesnė (puikiai tinka šilto vandens vonelė arba mikrobangų krosnelė).

Vaflius geriausia kepti ant vidutinės ugnies, kad nesudegtų paviršius ir tolygiai iškeptų vidus. Neužkraukite keptuvės per tiršta tešla – švelniai paskirstykite ją, kad vafliai neišeitų pernelyg stori ir greitai neiškeptų tik išorėje. Jei neturite vaflinės keptuvės, galite kepti ir storus blynelius įprastoje keptuvėje – skonis išliks puikus, tik konsistencija bus kiek kitokia.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Vafliai su karamele – universalus ir kūrybiškas patiekalas, tad nepraleiskite progos išbandyti skirtingas variacijas! Karamelę galite pagardinti lašeliu brendžio, romo, vanilės ekstrakto ar cinamono – taip jūsų vafliai įgis naujų aromatų. Norint pridėti daugiau kontrasto, užberkite ant šiltos karamelės šiek tiek stambių jūros druskos kristalų arba patiekite su traškiais skaldytais riešutais (migdolais, pekano ar graikiniais riešutais).

Puikiai dera ir šviežios uogos: vaflių ir karamelės derinys tobulai papildo braškės, mėlynės, avietės ar net bananai. Jei norite šventiškesnio varianto, pagardinkite deserto viršų šlakeliu šokolado padažo ar trupučiu kokosų drožlių. O gal norite tapti išskirtinio desertų vakarėlio šeimininku? Pagaminkite mini vaflius, sudėkite juos į bokštelį, pertepkite karamele ir papuoškite plakta grietinėle.

Patiekti galite dar karštus, kai karamelė maloniai teka per vaflių kraštus, arba palaukite, kol šiek tiek atvės, kad būtų patogiau valgyti su rankomis kaip sumuštinius. Taip pat vaflius galite pjaustyti mažais kvadratukais, aptepti karamele ir patiekti kaip išskirtinį užkandį vaikų ar suaugusiųjų šventėms.

Galiausiai, visiems gurmanams, norintiems variacijos: į vaflių tešlą galite įmaišyti truputį kakavos miltelių, kad gautumėte šokoladinius vaflius, o karamelę papildykite trupučiuku kavos – saldus ir šiek tiek kartus poskonis puikiai tiks vakaro desertui.

Eksperimentuokite drąsiai, priderinkite ingredientus prie savo šeimos skonio – vafliai su karamele bus gardūs tiek klasikiniu, tiek moderniu pavidalu!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *