Vaisių užpiltinės su spiritu receptas namuose

Vaisių užpiltinės su spiritu receptas namuose

Užpiltinės su spiritu – tai tradiciniai lietuviški ar kitų Vidurio ir Rytų Europos regionų namuose ruošti gėrimai, kuriuos lengva pasigaminti patiems. Jos ruošiamos užpilant įvairius vaisius, žoleles ar prieskonius stipriu spiritu ir leidžiant ilgesnį laiką nusistovėti, kad susimaišytų kvapai bei skoniai. Tokiais užpiltiniais dažnai mėgaujamasi per šventes, draugų susibūrimus arba kaip tradicine vaišių dalimi. Kiekviena šeima ar kraštas turi savo užpiltinės receptą, tačiau visos užpiltinės vienija paprasta idėja – išsirinkti kokybiškus ingredientus ir palikti gamtai atlikti savo darbą. Straipsnyje išsamiai paaiškinsime, ką reiškia užpiltinė su spiritu, kaip ją pagaminti, kokiems ingredientams teikti pirmenybę ir kaip praturtinti valgymo ritualus savo pagamintu gėrimu.

Ingredientai

  • 1 l spirito (96%, galima skiesti iki 70–80% grynam gėrimui)
  • 500–800 g šviežių arba šaldytų vaisių arba uogų (pvz., vyšnios, juodieji serbentai, spanguolės, mėlynės, slyvos)
  • 250–400 g cukraus (priklauso nuo norimo saldumo ir uogų rūgštumo)
  • 1 l gryno vandens (spirito praskiedimui)
  • Prieskoniai pagal pageidavimą (kelios gvazdikėlių galvutės, cinamono lazdelė, vanilės ankštis, kelios pipirų žirneliai)

Gaminimo eiga

  1. Iš anksto nuplaukite ir nusausinkite pasirinktas uogas arba vaisius. Jei uogas reikia – išimkite kauliukus ar išpjaustykite didesnius vaisius smulkesniais gabaliukais.
  2. Sudėkite uogos ar vaisius į didelį, sandariai uždaromą stiklainį.
  3. Ant viršaus užpilkite pasirinktus prieskonius. Nebūtini, bet labai praturtina skonį.
  4. Užpilkite spiritu taip, kad uogos būtų visiškai apsemtos. Uždenkite ir laikykite tamsioje, vėsioje vietoje 3–5 savaites. Kas kelias dienas stiklainį lengvai pakratykite.
  5. Po nurodyto laikotarpio perkoškite užpiltinę per sulankstytą marlę ar kavos filtrą, kad pašalintumėte kietas daleles.
  6. Į gautą užpiltinę supilkite iš anksto išvirtą ir atvėsintą cukraus sirupą (į puodą pilkite vandenį, suberkite cukrų, užvirinkite, kad ištirptų).
  7. Išmaišykite, paraugaukite – jeigu norisi saldžiau arba silpnesnio gėrimo, galima įpilti dar kiek vandens ar sirupo.
  8. Supilkite pagamintą užpiltinę į švarius, sausai išplautus butelius, sandariai uždarykite. Dėl ryškesnio skonio rekomenduojama dar porą savaičių palaikyti tamsioje vietoje – užpiltinė toliau brandinasi.
  9. Patiekite vartojimui kambario temperatūroje ar lengvai atšaldytą. Skanaus!

Naudingi patarimai

Renkantis vaisius ar uogas, visada naudokite prinokusias, kokybiškas, be pažeidimų, kad gėrimas būtų kvapnus ir natūralus. Jei gaminate mažesnį kiekį, ingredientų proporcijas galite sumažinti išlaikydami tą patį santykį. Svarbu žinoti – spirito stiprumas gamybos pradžioje gali būti apie 96%, tačiau tokiu atveju jį reikėtų būtinai praskiesti vandeniu prieš pilant ant uogų ar vaisių, kad išgautumėte harmoningą rezultatą. Cukraus kiekis taip pat priklauso nuo jūsų skonio ir uogų rūgštumo, tad nebijokite eksperimentuoti.

Laikykite užpiltines vėsioje ir tamsioje vietoje – taip sulėtinate natūralius oksidacijos procesus ir kol kasdien brandinasi, skoniai tampa sodresni. Laikant ilgiau nei pusmetį, rekomenduojama užpiltines perkošti nuo vaisių ar prieskonių likučių, kad išliktų švarus skonis. Jei norite natūralesnės spalvos ir skonio, sirupą galite virti iš natūralaus cukranendrių cukraus arba medaus. Jei skonis pasirodytų per aštrus ar stiprus, užpiltinę galima dar kartą praskiesti vandeniu arba įdėti truputį daugiau cukraus sirupo pagal skonį.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Užpiltinės su spiritu – labai universali kategorija. Jų skonis priklauso tik nuo jūsų fantazijos ir ingredientų pasirinkimo. Žiemą populiarūs citrusinių vaisių (apelsinai, citrinos), džiovintų vaisių ar cinamono prieskonių užpiltiniai, o vasarą siūlome rinktis šviežias uogas – vyšnias, mėlynes, juoduosius ar raudonuosius serbentus. Jei norite netikėto aštrumo, išbandykite imbiero, čili pipirų ar net rozmarino natų kombinacijas.

Tokios užpiltinės puikiai tinka kaip aperityvas arba prie deserto – pvz., su ledais, vaisių salotomis, net desertiniais sūriais. Mažuose buteliukuose užpiltinė gali tapti gražia dovana artimiesiems – tiesiog supilstykite ją į dekoratyvias talpas, užrašykite datą, rūšį ir pridėkite linkėjimą. Užpiltinę galima naudoti ir kaip kvapnų bei natūralų kokteilių ingredientą, pilti į arbatą ar naudoti kulinarijoje kuriant išskirtinius sirupus pyragams, ledams ar marinatus mėsai.

Galbūt užpiltinę norėsite gaminti be jokio prieskonio ir tik su uogomis – tuomet gausite švelnaus, natūralaus skonio gėrimą primenantį tradicines „močiutės“ ar „senelio“ užpiltines, kuriomis lietuviai didžiavosi nuo seno. Būkite kūrybingi – eksperimentuodami rasite savo tobulą receptą, kuris taps jūsų šeimos tradicijos dalimi.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *