Vanilinių ledų receptas namuose su tikra vanile

Vanilinių ledų receptas namuose su tikra vanile

Vaniliniai ledai – ne tik klasikinis vasaros desertas, bet ir daugelio kitų desertų pagrindas. Švelnus, kreminis skonis ir švelni vanilės aromato nata paverčia juos ypač universaliais. Tačiau dažnai kyla klausimas – ką reiškia vaniliniai ledai ir kuo jie skiriasi nuo kitų ledų? Šiame straipsnyje apžvelgsime, kas iš tiesų yra vaniliniai ledai, kaip juos pasigaminti namuose, kokių ingredientų prireiks ir kokių patarimų verta laikytis, kad jūsų rezultatas būtų nepriekaištingas. Pasiruoškime mėgautis natūraliu vanilės skoniu ir pasigaminti tikrus naminius vanilinius ledus!

Ingredientai

  • 500 ml riebaus pieno (geriausia – 3,5% riebumo)
  • 250 ml grietinėlės (35% riebumo)
  • 120 g cukraus
  • 1 vanilės ankštis arba 2 šaukšteliai natūralaus vanilinio cukraus
  • 5 kiaušinių tryniai
  • Žiupsnelis druskos

Gaminimo eiga

  1. Į puodą supilkite pieną, grietinėlę, pusę cukraus ir įdėkite vanilės ankštį (supjaustykite ją išilgai ir išskobkite sėklytes, jas ir ankštį sudėkite į pieno mišinį). Jei naudojate vanilinį cukrų, įdėkite jį dabar.
  2. Lėtai kaitinkite mišinį ant vidutinės ugnies, kartais pamaišykite, kol jis beveik užvirs (bet nevirkite!). Nukelkite nuo ugnies ir, jei naudojote ankštį, ištraukite ją – sėklytes palikite skystyje. Leiskite skysčiui šiek tiek pastovėti, kol ruošite kitą žingsnį.
  3. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Trynius sudėkite į atskirą didelį dubenį, suberkite likusį cukrų ir žiupsnelį druskos. Plakite elektriniu plaktuvu arba šluotele, kol masė taps šviesi, puri, o cukrus beveik ištirps.
  4. Lėtai, nuolat plakdami plakiniu, pilkite trečdalį karšto pieno-mišinio į kiaušinius, kad jie „apsipratintų“ su karščiu ir nesutrauktų. Tada supilkite likusį pieną ir vėl gerai išmaišykite.
  5. Kiaušinių ir pieno mišinį supilkite atgal į puodą. Kaitinkite ant mažos ugnies nuolat maišydami mediniu šaukštu ar silikonine mentele, kol mišinys sutirštės ir pasieks apie 82–84°C. Jis turi dengti šaukštą storu sluoksniu, bet neužvirti – kitaip tryniai susitrauks.
  6. Nukelkite nuo ugnies, jei norite – perkoškite per smulkų sietelį į švarų indą (taip atsikratysite baltyminių gabalėlių ar likusių vanilės ankšties dalelių).
  7. Atvėsinkite dubenį su kreminiu mišiniu – galite įstatyti jį į indą su šaltu vandeniu ir ledu, arba palikti kambario temperatūroje. Kai mišinys atvės iki kambario temperatūros, uždenkite dubenį ir dėkite į šaldytuvą mažiausiai 4 valandoms (idealu – per naktį), kad išryškėtų skonis ir mišinys gerai atšaltų.
  8. Iš šaldytuve sustingusio mišinio pašalinkite riebalų sluoksnį (jei toks susidarė), tada perpilkite masę į ledų gaminimo aparatą ir plakite, kol masė taps tiršta, švelni ir puri (vadovaukitės savo aparato instrukcijomis).
  9. Jeigu neturite ledų aparato, supilkite mišinį į metalinį indą ir dėkite į šaldiklį. Kas 30–40 min. išimkite ir stipriai išplakite šakute arba elektriniu mikseriu – taip sulaužysite ledo kristalus. Kartokite 3–4 kartus, kol masa pasižymės ledams būdingu purumu.
  10. Sulaukite, kol vaniliniai ledai visiškai sustings (tai gali užtrukti 4–6 valandas). Norėdami patiekti, išimkite ledus iš šaldiklio likus 5–10 minučių iki valgymo, kad būtų lengviau formuoti rutuliukus.

Naudingi patarimai

Klasikiniai vaniliniai ledai gaunami tik iš natūralių ingredientų, todėl labai svarbi žaliavų kokybė. Jei turite galimybę, rinkitės laimingų vištų kiaušinius, aukštos kokybės pieną ir grietinėlę – taip skonis bus turtingesnis. Vanilės ankštis suteikia tikrą, gyvą aromatą, bet jeigu neturite, tiks ir kokybiškas vanilinis cukrus ar ekstraktas. Svarbu nepersistengti su kaitinimu – kremas neturi užvirti, kitaip išskirsis baltymas ir susidarys dribsniai, o ledai bus grūdėti.

Ledų gaminimo aparatas palengvina procesą, bet ir be jo ledus galima pagaminti namuose – svarbiausia kantrybė ir reguliariai maišyti stingstantį mišinį. Visų ledų, ypač – be priedų ir emulsiklių, tekstūra geriausia būna pirmą–antrą dieną po pagaminimo. Jei ledai sustingo per stipriai ir tapo kieti, prieš valgant iš anksto išimkite juos iš šaldytuvo ir palikite kelias minutes kambario temperatūroje.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Vaniliniai ledai puikiai dera su daugeliu desertų: juos galima patiekti su šiltu obuolių pyragu, šokoladiniu fondantu arba uogiene. Tai taip pat puikus pagrindas plaktienai (milkshake), ledų sumuštiniams ar gaiviems frappe gėrimams. Jei norisi paįvairinti, į ledų masę prieš šaldant galima įmaišyti šokolado drožlių, riešutų, trintų uogų ar sausainių gabalėlių.

Kita populiari variacija – veganiški vaniliniai ledai. Pieną ir grietinėlę galima pakeisti kokosų arba migdolų gėrimu, o vietoje kiaušinių naudoti augalinį tirštiklį (pvz., kukurūzų krakmolą). Tokiu būdu ledai bus ne mažiau skanūs ir džiugins net ir gliuteno ar laktozės netoleruojančius smaližius.

Norėdami nustebinti svečius, pabarstykite ledų rutuliukus šviežiomis uogomis, užpilkite espresso kavos (afogato) ar apibarstykite traškintu cukrumi. Namų gamybos vaniliniai ledai – tai skanios vasaros ir jaukios šeimos šventės akcentas, kuriuo džiaugsis tiek vaikai, tiek suaugusieji.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *