Varškėčių su obuoliais receptas minkštiems pusryčiams

Varškėčių su obuoliais receptas minkštiems pusryčiams

Varškėčiai su obuoliais – tai nostalgiškas, šiltas ir ypatingai lietuviškas patiekalas, kuris puikiai tinka tiek pusryčiams, tiek pietums ar net saldžiai vakarienei. Šis patiekalas dažnai gaminamas šeimose, kai norisi greito, sotaus ir maistingo valgio, o ypač tada, kai namuose yra užsilikusios varškės bei keli obuoliai. Obuoliai suteikia varškėčiams gaivumo, švelnaus rūgštumo ir malonaus aromato, puikiai papildydami minkštą, šiek tiek traškią varškėtukų tekstūrą. Tai universalus valgis – patiks tiek vaikams, tiek suaugusiems, o pagaminti šiuos varškėčius visai nesudėtinga, net jei virtuvėje esate dar tik pradedantysis. Šiame straipsnyje detaliai aptarsime, ką reiškia varškėčiai su obuoliais, pateiksime aiškų receptą, svarbiausias proporcijas, gaminimo eigą, naudingus patarimus bei galimas variacijas ir patiekimo idėjas.

Ingredientai

  • 500 g sausos varškės (iki 9 % riebumo)
  • 2 vidutiniai obuoliai (rūgštesni – puikus pasirinkimas, pvz., „Antonovka“ arba „Jonagold“)
  • 2 kiaušiniai
  • 3–4 valg. šaukštai cukraus (pagal skonį)
  • 1 a. šaukštelis vanilinio cukraus
  • 1/2 a. šaukštelio cinamono (neprivaloma, bet labai tinka su obuoliais)
  • 120–150 g kvietinių miltų + papildomai dulkinti rankoms ir formavimui
  • 1 arb. šaukštelis kepimo miltelių
  • Žiupsnis druskos
  • Augalinio aliejaus kepimui (apie 3–4 valg. šaukštai)

Gaminimo eiga

  1. Varškę perdėkite į didelį dubenį ir sutrinkite šakute arba trintuvu, kad nebūtų stambių gumuliukų. Sausa varškė geriau formuojasi ir neleidžia masėms bėgti.
  2. Įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, vanilinį cukrų, žiupsnį druskos ir, jei mėgstate, maltą cinamoną. Gerai išmaišykite, kad ingredientai pasiskirstytų tolygiai.
  3. Obuolius nulupkite, pašalinkite sėklas ir sutarkuokite burokine tarka. Jei obuoliai labai sultingi, lengvai nuspauskite sultis, bet per daug jų nenuvarvinkite – natūrali drėgmė suteiks varškėčiams minkštumo ir obuolių skonį.
  4. Sutarkuotus obuolius įdėkite į varškės mišinį ir išmaišykite. Dabar įberkite kepimo miltelius ir po truputį sijokite miltus, viską nuolat maišydami šaukštu ar ranka. Tešla turi būti maloniai lipni, bet ne skysta – jei reikia, dėkite papildomai miltų, tačiau nepersistenkite, kad varškėčiai neišeitų kieti.
  5. Pabarstykite stalą arba lentelę miltais. Suplaukite rankas, suimkite po šaukštą masės ir iš jos formuokite apvalius arba pailgus paplotėlius, storis – apie 1 cm, dydis – pagal jūsų pageidavimą (tradiciškai apie 5–6 cm skersmens).
  6. Kiekvieną suformuotą varškėčio pusę pabarstykite trupučiu miltų – jie neleis prilipti nei prie rankų, nei prie keptuvės, be to, suteiks švelnią apskrudimo tekstūrą.
  7. Įkaitinkite keptuvę su augaliniu aliejumi ant vidutinės ugnies. Sudėkite varškėčius, palikdami tarp jų 1–2 cm tarpus, kad kepant nesuliptų.
  8. Kepkite po keletą minučių iš abiejų pusių, kol varškėčiai bus gražiai auksiniai ir iškepę viduje. Jei jie tamsėja per greitai, sumažinkite temperatūrą – svarbu, kad jie ne tik apskrustų, bet ir pilnai iškeptų viduje.
  9. Iškeptus varškėčius išdėliokite ant popierinio rankšluosčio, kad pasigertų perteklinis aliejus. Galite patiekti dar šiltus ar šaltus, kaip kam patinka.

Naudingi patarimai

Skaniausi varškėčiai su obuoliais išgaunami naudojant sausą, gniuždomą varškę (iki 9 % riebumo) – drėgna varškė reikalauja daugiau miltų, todėl galutinis rezultatas gali būti kietesnis. Jei naudojate labai šlapią varškę, prieš naudojimą šiek tiek ją nuspauskite arba padidinkite miltų kiekį, bet saikingai. Obuolių rūgštingumas suteikia patiekalui lengvumo – jei mėgstate saldžiau, rinkitės saldesnius obuolius ar papildomai įberkite cukraus. Cinamonas su obuoliais dera puikiai – net nedidelis kiekis praturtina skonį. Taip pat varškėtukuose galite panaudoti razinas ar džiovintus spanguolių gabalėlius. Geriausiai varškėčiai apskrunda kepant aliejuje ant vidutinės kaitros – tuomet išorė tampa traški, o vidus išlieka maloniai purus. Nepamirškite po kepimo juos šiek tiek nugarinti ant popierinio rankšluosčio, kad patiekalas nebūtų riebus.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Varškėčiai su obuoliais labai universalūs: jeigu norite kitokio skonio, drąsiai papildykite tešlą džiovintais vaisiais arba šokolado lašeliais. Norint prabangesnio poskonio, vietoje vanilinio cukraus naudokite lašelį natūralių vanilės ekstrakto. Jei mėgstate ypač minkštą tekstūrą, į tešlą galima įmaišyti šaukštą natūralaus jogurto ar grietinės, tačiau tuomet reikės šiek tiek daugiau miltų.

Patiekti tradiciškai verta su grietine, jogurtu ar plakta grietinėle, apibarstyti cukraus pudra ar cinamonu. Puikiai tiks ir šiltas uogų padažas, karštos obuolių ar slyvų uogienės šaukštelis. Jeigu norisi modernesnio akcento – patiekite su šaukštu natūralaus graikiško jogurto ir šviežių vaisių griežinėliais. Skanaukite tiek šiltus, tiek atvėsusius, su pienu, arbata ar net kava – kiekvieną kartą galite atrasti naują varškėčių pusę!

Šį patiekalą galima kepti ir orkaitėje – tuomet suformuokite paplotėlius, dėkite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite 180°C orkaitėje apie 20–25 minutes, kol gražiai paruduos (apsukite pusiaukelėje). Tai puikus pasirinkimas ieškantiems mažiau riebalų. Be to, varškėčius galima užšaldyti: suformuokite, sudėkite į sandarų indą ir dėkite į šaldiklį – ištraukus reikia tik kelias minutes pakepti keptuvėje arba kepti orkaitėje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *