Varškės apkepo receptas su avižiniais dribsniais ir vaisiais

Varškės apkepo receptas su avižiniais dribsniais ir vaisiais

Varškės apkepas su avižiniais dribsniais – tai maistingas, sotus ir labai universalus patiekalas, puikiai tinkantis tiek pusryčiams, tiek lengvai vakarienei ar užkandžiui. Šis patiekalas ypatingas tuo, kad tradicinis varškės apkepas čia praturtinamas sveikais avižiniais dribsniais, kurie suteikia daugiau sotumo, tekstūros ir papildomos naudos sveikatai. Avižiniai dribsniai apkepui suteikia malonų traškesį, papildo skaidulomis, tad šis apkepas tampa subalansuotu ir ilgiau pasotinčiu valgiu. Varškės apkepą su avižiniais dribsniais ypač vertina tie, kurie rūpinasi sveika mityba, ieško idėjų vaikų valgiaraščiui arba nori atrasti paprastą bei greitai paruošiamą patiekalą kiekvienai dienai.

Ingredientai

  • 500 g liesos arba riebesnės varškės
  • 100 g avižinių dribsnių (greitai paruošiamų arba paprastų)
  • 3 kiaušiniai
  • 250 ml pieno (galima rinktis augalinį)
  • 50 g cukraus (reguliuokite pagal skonį arba keiskite kitais saldikliais)
  • 1 a. š. (5 g) vanilinio cukraus arba kelios vanilės esencijos lašai
  • Žiupsnelis druskos
  • 50 g sviesto arba aliejaus kepimo formai patepti
  • Pasirinktinai: sauja razinų arba džiovintų spanguolių
  • Pasirinktinai: 1–2 obuoliai, kriaušės, krūva šviežių ar šaldytų uogų

Gaminimo eiga

  1. Pradėkite nuo avižinių dribsnių – juos suberkite į dubenį, užpilkite šiltu pienu ir palikite 10–15 minučių, kad išbrinktų. Tai suteiks apkepui minkštumo ir vienalytės tekstūros.
  2. Varškę pertrinkite šakute arba sumalkite plakikliu, kad būtų be gumuliukų. Tai ypač svarbu, jei norite vientisos konsistencijos apkepo – kitaip gabaliukai išryškės tekstūroje.
  3. Į dubenį su varške įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, vanilinį cukrų, žiupsnelį druskos bei, jei naudojate, džiovintus vaisius ar uogas. Viską gerai išmaišykite iki tolygaus mišinio.
  4. Sumaišykite išbrinkusius avižinius dribsnius su varškės ir kiaušinių mase, vėl kruopščiai išmaišykite. Jei masė pernelyg tiršta, galite dar šiek tiek įpilti pieno ar kefyro.
  5. Paruoškite kepimo indą – jo dugną patepkite sviestu ar aliejumi, pabarstykite trupučiu avižinių dribsnių arba manų, kad apkepas nepriliptų.
  6. Supilkite visą masę į paruoštą formą, paviršių galima papuošti griežinėliais pjaustytais obuoliais, kriaušėmis ar išbarstyti uogomis.
  7. Kepti 180°C (įkaitintoje orkaitėje) apie 35–45 minutes, kol paviršius gražiai apskrus, o apkepas sustings. Kepimo laikas priklausys nuo orkaitės ir naudojamų ingredientų (ypač jei dedate drėgnų vaisių).
  8. Iškepus ištraukite, trumpai atvėsinkite – tuomet apkepas bus lengvai pjaustomas. Puikiai tinka tiek šiltas, tiek visiškai atvėsęs!

Naudingi patarimai

Avižinius dribsnius brinkinant su karštu ar šiltu pienu, jie tampa minkštesni ir natūraliau įsilieja į bendrą apkepo masę. Jei turite tik stambius avižinius dribsnius, galite juos trumpai permalti maišytuve – taip apkepas bus švelnesnis. Rinkitės varškę pagal norimą riebumą: liesa varškė padarys apkepą šiek tiek puresnį, tačiau mažiau riebų, o riebesnė – sotesnį ir drėgnesnį.

Kepdami avižinių dribsnių apkepą su vaisiais, atminkite, kad vaisiai išskiria daugiau sulčių, todėl galite naudoti šiek tiek daugiau avižinių dribsnių, kad apkepas nesubyrėtų. Jei ruošiate apkepą vaikams, cukraus kiekį galite ženkliai sumažinti arba visai pakeisti natūraliais saldikliais – pavyzdžiui, tarkuota obuoliu ar bananu. Papildomas prieskonių akcentas – cinamonas, muskatas ar net keli migdolo lašai, ypač tinka žiemos metu.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Varškės apkepas su avižiniais dribsniais lengvai prisitaiko prie sezoninių produktų ir skonių – drąsiai eksperimentuokite! Norite egzotiškesnio skonio? Praturtinkite masę smulkintais džiovintais abrikosais ar datulėmis. Klasikai artimesnė variacija – su razinomis ar sezono uogomis (avietėmis, mėlynėmis, žemuogėmis). Vasarą galima naudoti šviežias uogas ar vaisius, o žiemą puikiai dera džiovinti vaisiai. Norint skanesnės tekstūros ir daugiau baltymų, prie masės įberkite šaukštą varškės miltelių arba šiek tiek proteininių miltelių.

Patogu, kad šis apkepas skanus ir šaltas, todėl galima supjaustyti gabalėliais ir pasiimti į darbą ar išvyką. Idealiai tinka pusryčiams ar pietų užkandžiui su natūraliu jogurtu, medumi ar šviežiomis uogomis. Norint dar daugiau šventiškumo – apkepą apibarstykite milteliniu cukrumi, patiekite su plakta grietinėle arba ledais.

Skirtingoms mitybos reikmėms šį apkepą galima be vargo pritaikyti – rinktis augalinį pieną ir veganinę varškę, jei turite laktazės netoleranciją ar renkatės veganizmą. Užtenka pakeisti pieną augaliniu (migdolų, avižų ar kokosų), o kiaušinius – trintais bananais ar sėklų „kiaušiniais“ (šaukštas malto linų sėmenų ir 3 šaukštai vandens už kiekvieną kiaušinį).

Varškės apkepas su avižiniais dribsniais – subalansuotas, lengvai paruošiamas ir puikiai pritaikomas lietuviškai ar šiuolaikiškai virtuvei. Drąsiai įtraukite į savo sveikos mitybos repertuarą ir eksperimentuokite su skirtingais priedais, kad kiekvienas apkepas taptų nauja mažyte atradimo švente jūsų šeimai!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *