Varškės apkepo su makaronais receptas nostalgiškiems pusryčiams

Varškės apkepo su makaronais receptas nostalgiškiems pusryčiams

Varškės apkepas su makaronais – lietuviškos virtuvės klasika, subalansuota tiems, kurie mėgsta nostalgiškus, sočius ir švelnaus skonio patiekalus. Tai puikus pasirinkimas pusryčiams, pietums ar lengvai vakarienei, kai norisi pamaloninti šeimos narius jaukiu, iš vaikystės pažįstamu skoniu. Apkepe derinama puri varškė, virti makaronai, kiaušiniai ir šiek tiek cukraus, kas patiekalui suteikia išraiškingą tekstūrą ir saldumo natą. Dažniausiai apkepas kepamas didesnėje formoje ir patiekiamas šiltas, prie jo tinka tiek grietinė, tiek uogienė. Prie šio klasikinio patiekalo nesunku prisitaikyti pagal savo skonį, todėl drąsiai kviečiu išbandyti – net jei iki šiol nei makaronų, nei varškės apkepe nebandėte derinti kartu!

Ingredientai

  • 250 g virtų makaronų (smulkūs vamzdeliai, kriauklelės arba sraigteliai)
  • 500 g varškės (naudokite tradicinę lietuvišką arba riebesnę, jei norite purumo)
  • 3 dideli kiaušiniai
  • 100 ml pieno arba grietinėlės
  • 60 g cukraus (reguliuokite pagal pageidaujamą saldumą)
  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus
  • Žiupsnelis druskos
  • 40 g sviesto (apkepui suteiks traškią plutelę ir papildomo skonio)
  • 1–2 šaukštai manų kruopų (jei varškė labai drėgna)
  • Razinos (nebūtina, apie 50 g – suteiks daugiau saldumo ir švelnios rūgštelės)
  • Grietinė arba uogienė patiekimui

Gaminimo eiga

  1. Pradėkite nuo makaronų. Užvirkite didelį puodą vandens, pasūdykite ir išvirkite pasirinktus makaronus iki „al dente“. Nusausinkite, atvėsinkite.
  2. Dideliame dubenyje išplakite kiaušinius su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir žiupsneliu druskos.
  3. Į kiaušinių mišinį sudėkite varškę, pieną arba grietinėlę, išmaišykite iki vientisos masės. Jei varškė labai drėgna – berkite šaukštą ar du manų kruopų, palaukite kelias minutes, kad jos išbrinktų.
  4. Į šią masę suberkite razinas (jei naudojate), kruopščiai išmaišykite.
  5. Galiausiai sudėkite atvėsintus makaronus, dar kartą atsargiai permaišykite – svarbu, kad makaronai pasiskirstytų tolygiai ir nepažeistų varškės tekstūros.
  6. Kepimo formą (apie 25 x 18 cm arba apvalią 24 cm skersmens) ištepkite sviestu, pabarstykite manų kruopomis arba džiūvėsėliais, kad apkepas nepriliptų.
  7. Sukrėskite visą paruoštą masę į formą, paviršių apšlakstykite ar būtinai išdėliokite likusį sviestą (gabaliukais ar ištirpintą) – tai apkepui suteiks auksinę spalvą ir traškumą.
  8. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 35–45 minutes – stebėkite, kad paviršius taptų auksinis, o apkepas sutvirtėtų.
  9. Palikite apkepą atvėsti 10–15 minučių, kad lengviau pjaustytųsi ir išsaugotų formą.
  10. Patiekite šiltą su šaukštu grietinės, trintų uogų ar jūsų mėgstamos uogienės.

Naudingi patarimai

Jeigu norite, kad varškės apkepas su makaronais būtų ypač purus ir kildintųsi gražiai, galite naudoti truputį grietinėlės arba įmaišyti šiek tiek plakto kiaušinio baltymo atskirai – taip masė taps lengvesnė. Renkantis makaronus, geriausia pasirinkti nedidelius, tvirtesnius – sraigteliai ar vamzdeliai gerai išlaiko formą ir nesutrupa net iškepę. Nepamirškite, kad makaronai turi būti visiškai atvėsę prieš juos įmaišant į varškės masę – kitaip jie gali kaitinti kiaušinius, kuriuos reikės dar sušildyti tik orkaitėje. Jei mėgstate saldžiau, įdėkite šiek tiek daugiau cukraus arba paskaninkite masę medumi (bet įberkite tada tik prieš pat kepimą!). Dėl papildomo sultingumo galite įdėti šiek tiek pačių mėgstamų uogų – vyšnių, mėlynių ar smulkintų obuolių. Visada verta stebėti, ar jūsų varškė nėra per sausa ar per drėgna – pagal tai karta didesnį arba mažesnį kiekį manų kruopų. Nepamirškite, kad varškės apkepas su makaronais – universali alternatyva vaikų pietums ir puikus patiekalas net ir šaltas – tuomet skonis tampa dar išraiškingesnis.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Nors tradicinis varškės apkepas su makaronais kepamas su cukrumi ir razinomis, šį receptą galite drąsiai paversti savitu, pritaikydami tiek saldžiai, tiek kiek pikantiškai versijai. Jei norite pasilepinti, įberkite šiek tiek pjaustytų džiovintų abrikosų ar mėgstamų riešutų – migdolai, graikiniai ar lazdynų riešutai apkepui suteiks papildomo traškumo ir aromato. Norintiems daugiau gaivumo, vietoje razinų tinka ir džiovinti spanguolės ar net šviežios uogos (serbentai, vyšnios, šilauogės). Galima eksperimentuoti ir su prieskoniais: cinamonas, kardamonas ar nutarkuota citrinos žievelė suteiks apkepui naujų aromatų.

Tiems, kurie mėgsta mažiau saldžius patiekalus, siūlau gaminti šiek tiek „neutralų“ variantą – sumažinkite cukraus kiekį, įmaišykite smulkintų daržovių (pvz., špinatų, brokolių), pagardinkite trupučiu muskato riešuto ir iškepkite kaip lengvą užkandį ar garnyrą prie mėsos.

Patiekimui klasika – tiršta kaimiška grietinė, tačiau labai tinka ir graikiškas jogurtas, aviečių, mėlynių, braškių ar kitų uogų padažas, trintos šviežios uogos ar net šokoladinis užpilas. Apkepą galima supjaustyti ir plonomis juostelėmis, patiekti vaikų šventėms ar piknikui – šaltas jis tvirtai laikosi ir neištepa rankų.

Apkepas labai patogus ir ruošiant iš anksto: galite jį išsikepti vakare ir gardžiuotis tiek šiltu, tiek šaltu. Jeigu norite išryškinti daugiau skonio, apibarstykite paviršių migdolų drožlėmis ar trupučiu rudojo cukraus – susidarys traškesnė pluta.

Nepamirškite, kad varškės apkepas su makaronais puikiai tiks ir pasidalinti su draugais – jo užteks didelei šeimai ar net netikėtai užsukusiems svečiams.