Varškės apkepo su moliūgu receptas jaukiai rudens dienai

Varškės apkepo su moliūgu receptas jaukiai rudens dienai

Varškės apkepas su moliūgu – šiltas, namus užliejantis jaukumu desertas, puikiai tinkantis tiek pusryčiams, tiek vakarienei ar net šventiniam stalui. Tai patiekalas, kuris dera prie lietuviškos virtuvės tradicijų, tačiau tuo pačiu dvelkia švelniu rudens prieskoniu – moliūgu. Šiandien varškės apkepas tapo ne tik vaikystės skoniu, bet ir šiuolaikišku, subalansuotu patiekalu, praturtintu gardžiu, kvapniu moliūgu. Moliūgo saldumas ir drėgnumas puikiai subalansuoja varškės struktūrą, todėl apkepas būna purus, švelnus, bet kartu turi ypatingą skonio gylį. Šis receptas tiks ieškantiems alternatyvos įprastam apkepui, norintiems daugiau daržovių racione ar tiesiog atrasti naują, gaivinantį desertą, padraugę draugų ar šeimos rate.

Ingredientai

  • 500 g varškės (idealiausia – 9% riebumo, bet galima naudoti ir mažiau riebią)
  • 250 g moliūgo (nulupto ir sutarkuoto arba garuose virto ir sutrinto tyrės pavidalu)
  • 3 dideli kiaušiniai
  • 80 g cukraus (galite koreguoti pagal norimą saldumą)
  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus
  • 60 g manų kruopų
  • 80 ml pieno
  • 40 g sviesto (tirpdyto)
  • Žiupsnelis druskos
  • Apelsino žievelės arba cinamono pagal skonį (nebūtina)
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių

Gaminimo eiga

  1. Moliūgą supjaustykite smulkiais gabalėliais, pašalinkite žievę, išvirkite garuose arba iškepkite orkaitėje iki minkštumo. Leiskite atvėsti ir sutrinkite iki vientisos tyrės arba sutarkuokite smulkia tarka.
  2. Manų kruopas užpilkite šiltu pienu ir palikite brinkti apie 10 minučių.
  3. Varškę pertrinkite per sietelį ar sumalkite – taip apkepas bus ypač purus. Jeigu mėgstate grubesnę tekstūrą, šį žingsnį galite praleisti.
  4. Kiaušinius išplakite su cukrumi ir žiupsneliu druskos iki purios, šviesios masės. Suberkite vanilinį cukrų.
  5. Į kiaušinių masę sudėkite varškę, moliūgų tyrę, išbrinkusias manų kruopas, tirpintą sviestą, kepimo miltelius. Jei norite – įdėkite šaukštelį tarkuotos apelsino žievelės ar cinamono.
  6. Viską išmaišykite, kad gautumėte tolygią, kiek tirštą tešlą. Jei atrodo per skysta – pašaukite 10-15 min. pastovėti, kad manai sugertų daugiau drėgmės.
  7. Kepimo formą (apie 22-24 cm skersmens) ištepkite sviestu arba išklokite kepimo popieriumi. Supilkite tešlą ir paviršių sulyginkite šaukštu.
  8. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 40-50 minučių, kol paviršius taps auksinis, o apkepas švelniai spyruos perbraukus ranka – galima patikrinti mediniu pagaliuku, ar vidus iškepęs (jis turi likti sausas).
  9. Ištraukite iš orkaitės ir palikite formoje pravėsti bent 15-20 minučių, kad apkepas sutvirtėtų ir lengvai pjaustytųsi.
  10. Patiekite šiltą arba atvėsusį, gardinkite grietine, trintomis uogomis, medumi arba mėgstamu jogurtu.

Naudingi patarimai

Renkantis varškę, rekomenduojama naudoti smulkią, birią varškę – ji lengvai susimaišys su kitais ingredientais ir užtikrins purumą. Ji neturėtų būti pernelyg vandeninga – perteklių nupilkite. Jei naudojate grubesnės struktūros varškę, tiesiog gerai ją pertrinkite.

Moliūgų rūšių yra daug – šiam apkepui tinka sviestinis, muskatinis ar paprastas valgomasis moliūgas. Labai svarbu moliūgą tinkamai apdoroti – pervirtas taps per daug skystas, o per trumpai virtas ar keptas bus kietokas. Galite naudoti ir įsigytą moliūgų tyrę, bet būtinai įsitikinkite, kad joje nėra papildomų priedų ar prieskonių, galinčių pakeisti galutinį apkepo skonį.

Manai sugeria perteklinę drėgmę, todėl labai svarbu jų neužmiršti, o esant norui apkepo tekstūrą tvirtinti – tiesiog padidinkite manų kruopų kiekį.

Nepamirškite apkepo stebėti kepimo metu – kiekviena orkaitė šiek tiek skiriasi, todėl apkepą stebėkite paskutines 10 minučių, nepjaustykite karšto apkepo – taip išlaikysite gabalėlių vientisumą.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Varškės apkepas su moliūgu – universalus. Skoniui paįvairinti į masę galima įmaišyti razinų, smulkintų datulių ar kitų džiovintų vaisių. Norint ypatingo aromato, įberkite maltų imbiero ar muskato riešuto, o citrusinių natų suteiks tarkuota apelsino žievelė. Mėgstantiems sodresnius užkandžius, į apkepo masę galima įdėti šokolado gabalėlių ar apibarstyti riešutais.

Šis patiekalas puikiai tinka pusryčiams ar saldžiam užkandžiui, kartu su šaukšteliu grietinės, natūralaus jogurto ar uogų tyrele. Karštų sezonų metu galite patiekti atvėsusį su šviežiais vaisiais arba uogomis, o šaltuoju – apibarstę cinamoniniu cukrumi ir karštu medumi.

Nedrąsūs eksperimentuoti gali išbandyti kitas daržoves – apkepą paįvairins perpus su moliūgu maišytas cukinijos ar saldžios bulvės tyrė (tik nepamirškite reguliuoti manų ir skysčio kiekio pagal pasirinktą ryškesnį ar vandeningesnį ingredientą). Jei mėgstate sodresnius desertus – apkepą galima kepti mažose formelėse, tuomet gausite individualius desertus kiekvienam šeimos nariui.

Namų kvapas ir vaikystės šiltumas – visa tai varškės apkepas su moliūgu. Tai patiekalas, kuris puikiai įsilieja į lietuviškos virtuvės kontekstą, tačiau sugeba nustebinti moderniu prieskoniu. Leiskite sau kurti jaukumą virtuvėje, nes kiekvienas šaukštelis šio apkepo – mažytė rudeniška šilumos dozė jūsų šeimai.