Varškės apkepas su obuoliais – tai nostalgiškas, šiluma alsuojantis lietuviškas patiekalas, kuris puikiai tinka tiek pusryčiams, tiek lengvam desertui ar sotaus užkandžio laikui. Šis klasikinis apkepas sujungia švelnų varškės purumą ir malonų obuolių saldumą bei gaivumą. Vienas didžiausių šio patiekalo privalumų – paprasti ingredientai ir lengva pagaminama struktūra, todėl tai puikus pasirinkimas net ir pradedantiesiems virtuvės entuziastams. Varškės apkepas su obuoliais gali būti sveikesnė alternatyva saldumynams, ypač jei naudojate mažiau cukraus ar pakeičiate į pilno grūdo miltus. Šiame straipsnyje rasite aiškiai surašytus ingredientus, žingsnis po žingsnio gaminimo eigą, vertingus patarimus bei idėjas, kaip paįvairinti akepą pagal savo skonį ir poreikius.
Ingredientai
- 500 g varškės (geriausia – 9 % riebumo, bet galima naudoti ir liesesnę)
- 3 vidutinio dydžio obuoliai
- 4 kiaušiniai
- 100 g cukraus (galima reguliuoti pagal skonį)
- 60 g manų kruopų (apie 4 v.š.)
- 80 ml pieno
- 40 g sviesto (plus papildomai formai patepti)
- 1 a.š. vanilinio cukraus arba vanilės ekstrakto
- 30 g razinų (nebūtina, bet rekomenduojama)
- 1/2 a.š. druskos
- 1 a.š. kepimo miltelių
- (Papildomai) cinamono – pagal skonį, obuoliams apibarstyti
- (Papildomai) cukraus pudros – papuošimui
Gaminimo eiga
- Paruoškite ingredientus. Varškę, jei ji grubi, pertrinkite šakute arba sumalkite blenderiu, kad būtų vientisa ir tiršta masė. Obuolius nuplaukite, nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite nedideliais kubeliais arba plonais griežinėliais.
- Pradėkite nuo manų kruopų ir pieno. Manų kruopas sumaišykite su pienu ir palikite išbrinkti apie 10–15 minučių. Tai padės apkepui iškepti minkštam ir puriam, o manų kruopos nekietės tarp dantų.
- Kiaušinius išplakite su cukrumi. Kiaušinius, cukrų ir vanilinį cukrų plakite iki purios, šviesios masės. Jei mėgstate mažiau saldžiai, cukraus kiekį galite sumažinti iki 70–80 g.
- Sumaišykite varškę su manų ir pieno mišiniu. Į varškę sudėkite išbrinkusias manų kruopas su pienu, druską, kepimo miltelius ir plakinius kiaušinius. Viską gerai išmaišykite, kad neliktų gumulėlių.
- Įdėkite obuolius ir razinas. Supjaustytus obuolius ir, jei naudojate, razinas švelniai įmaišykite į varškės masę. Jei mėgstate cinamoną, apibarstykite obuolius nedideliu kiekiu prieš dėdami į tešlą.
- Paruoškite kepimo formą. Keptuvę arba kepimo formą patepkite sviestu, kad apkepas nepridegtų ir lengvai išsiimtų. Galite pabarstyti dugną trupučiu manų kruopų ar džiūvėsėliais.
- Suklokite masę į formą. Varškės masę tolygiai paskirstykite kepimo formoje. Paviršių galite išlyginti mentele. Jei norisi ypatingesnio vaizdo – viršų papuoškite keliais obuolių griežinėliais.
- Užberkite sviesto gabalėlius. Ant paviršiaus padrabstykite mažus sviesto gabalėlius – jie suteiks ypatingo skonio ir blizgesio sluoksniui viršuje.
- Kepkite iki parudavimo. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C (be vėjelio), apkepą dėkite į vidurinę lentyną ir kepkite apie 40–50 minučių. Kepimo laikas priklausys nuo formos dydžio ir orkaitės tipo. Kai paviršius taps gražiai auksinis, o įbedus medinį pagaliuką jis liks švarus – apkepas iškepė.
- Atvėsinkite ir patiekite. Apkepą truputį atvėsinkite – šiltas arba net šaltas jis išlaiko skonį ir tekstūrą. Prieš patiekiant galite apibarstyti cukraus pudra, patiekti su grietine, trintomis uogomis ar mėgstama uogiene.
Naudingi patarimai
Norint ypatingai purios apkepo tekstūros, naudokite tik labai šviežią varškę. Jei varškė yra labai sausa, galite papildomai įpilti kelis šaukštus grietinės arba natūralaus jogurto. Apkepas bus aromatingesnis, jei į masę įlašinsite šaukštelį citrinos žievelės arba truputį migdolų esencijos.
Kepimo forma turi būti padengta sviesto sluoksniu – jei norite lengvai išimti apkepą, padėkite apačioje kepimo popierių. Razinas prieš dedant į masę verta kelias minutes pamirkyti šiltame vandenyje arba net šlakelyje romo/mėgstamo likerio – jos bus sultingesnės ir aromatingesnės.
Patiekti apkepą galima tiek karštą, tiek atvėsusį. Jei norite, kad apkepas gardžiai traškėtų viršuje, likus 5 minutėms iki kepimo pabaigos truputį pabarstykite paviršių ruduoju cukrumi.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Šį varškės apkepą su obuoliais galite lengvai keisti pagal savo skonį ar tai, ką turite šaldytuve. Vietoje obuolių puikiai tinka kriaušės, persikai ar net bananai. Jei norite dar daugiau aromato – išbandykite džiovintus vaisius: abrikosus, slyvas, spanguoles. Apkepą taip pat galima paskaninti kapotais riešutais, tarkuota morka ar marmelado gabalėliais.
Stenkitės apkepą patiekti su natūralia grietine, graikišku jogurtu, ar aviečių, braškių ar juodųjų serbentų uogiene. Šiltas apkepas ypač tinka su ledais – tokiam deriniui neatsilaikys vaikai ir suaugusieji. Be to, šį apkepą galima supjaustyti porcijomis ir laikyti šaldytuve net iki 3 dienų – tiesiog pašildykite orkaitėje ar mikrobangų krosnelėje prieš valgydami.
Jei norite sveikesnės versijos, sumažinkite cukraus kiekį ir įberkite daugiau vaisių. Taip pat puikiai tinka pilno grūdo manų kruopos ar net keli šaukštai avižinių dribsnių vietoje dalies manų kruopų. Sūresnei versijai galite visiškai atsisakyti cukraus ir apkepą paskaninti prieskoninėmis žolelėmis, vadinamu „ūkišku“ būdu.
Šis varškės apkepas – tradicinis, bet kartu ir labai universalus pasirinkimas, visada kelia šiltus prisiminimus apie namus, o jo pakeisti ingredientai leidžia atrasti naujus mėgstamus variantus kiekvieną kartą iš naujo. Tad drąsiai eksperimentuokite ir mėgaukitės skaniu, sveiku ir visai šeimai tinkančiu patiekalu!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.