Varškės apkepas su razinomis yra vienas iš tų patiekalų, kuris daugeliui lietuvių kelia vaikystės prisiminimus, jaukumą ir šilumą. Tai baltymų kupinas, švelniai saldus, bet kartu ir sodraus skonio kepinys, tinkantis tiek sočiai šeimos vakarienei, tiek neįpareigojančiam savaitgalio pusryčiui. Šis apkepas ypač mėgstamas vaikų ir suaugusiųjų dėl minkštos tekstūros, lengvos saldžios natūros, o razinos suteikia malonų sultingumą. Tai ne tik skanus, bet ir puikiai subalansuotas desertas ar užkandis, prisitaikantis prie skirtingų valgymo progresijų ir metų laikų. Tradiciškai varškės apkepas ruoštas tiek Lietuvos kaimuose, tiek miestuose, todėl laikomas lietuviškos kulinarijos klasika, kurią verta išbandyti kiekvienam.
Ingredientai
- 500 g varškės (geriausia riebesnės, apie 9%)
- 3 kiaušiniai
- 100 g cukraus (galima reguliuoti pagal skonį)
- 60 g manų kruopų
- 250 ml pieno
- 50 g sviesto (tirpinto)
- 100 g razinų
- 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
- Žiupsnelis druskos
- (Papildomai) Miltelių cukraus, grietinės ar uogienės patiekimui
Gaminimo eiga
- Iš pradžių pasiruoškite razinas – nuplaukite jas ir užpilkite karštu (bet ne verdančiu) vandeniu, kad suminkštėtų. Palikite maždaug 10 minučių, tuomet nukoškite ir nusausinkite.
- Kol razinos mirksta, varškę pertrinkite per sietelį arba pertrinkite su trintuvu, jei norite ypač švelnios, vientisos tekstūros apkepo. Taip išsiskiria daugiau baltymo ir apkepas būna purus.
- Į gilų dubenį sudėkite varškę, įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, vanilinį cukrų, įberkite žiupsnelį druskos. Masę gerai išsukite šluotele arba elektriniu plakikliu, kol cukrus beveik visiškai ištirps.
- Po truputį supilkite manų kruopas ir dalį pieno (apie 150 ml). Viską išmaišykite ir palikite masę bent 15 minučių, kad manai išbrinktų ir sugeria dalį skysčio.
- Po 15 minučių į varškės masę supilkite likusį pieną, įmaišykite tirpintą sviestą ir paruoštas razinas. Viską lengvai permaišykite, kad razinos tolygiai pasiskirstytų.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C (viršus-apačia režimas).
- Kepimo formą ištepkite sviestu ir, jei norite, pabarstykite džiūvėsėliais arba manų kruopomis – tai padės apkepui neskilsi ir neprilips prie formos.
- Supilkite varškės masę į paruoštą formą, paviršių lengvai sulyginkite mentele arba šaukštu.
- Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 40–50 minučių, kol paviršius lengvai paruduos, o apkepas taps standus. Priklausomai nuo orkaitės, laikas gali svyruoti, tad patikrinkite centrinę apkepo dalį mediniu pagaliuku – ištraukus jį, jis turėtų būti sausas.
- Iškeptą apkepą atvėsinkite, kad sutvirtėtų ir lengviau pjaustytųsi. Patiekite šiltą arba kambario temperatūros – kaip mėgstate labiau.
Naudingi patarimai
Norint tobulo varškės apkepo, labai svarbu naudoti kokybišką varškę – geriausiai tinka riebesnė, natūrali varškė, nes ji suteiks apkepui sodrumo ir purumo. Jei naudojate sausą varškę, galite įpilti kelis šaukštus grietinės, kad masė būtų švelnesnė.
Jei norite intensyvesnio skonio, dalį razinų galite pakeisti džiovintais spanguolėmis ar kitais džiovintais vaisiais, atsižvelgdami į šeimos narių skonius. Taip pat galima naudoti vanilės ekstraktą vietoj vanilinio cukraus – pakaks vos kelių lašų.
Kepimo laikas priklauso nuo formos dydžio ir aukščio – kuo aukštesnė kepimo forma (pvz., 18–20 cm skersmens ir aukštesnė), tuo apkepas keps ilgiau. Svarbu stebėti, kad apkepo paviršius būtų vos parudęs, bet ne perkeptas, nes tada vidus išliks drėgnas ir purus.
Jei mėgstate labai purų apkepą, atskirai išplakite kiaušinių baltymus iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į pagrindinę masę prieš pat pilant į kepimo formą. Taip iškeptas apkepas bus labiau primenantis lengvą tortą.
Geriausia apkepą pjaustyti jau šiek tiek pravėsusį – taip jis išlaiko formą ir nelūžta.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Varškės apkepas su razinomis – universalus patiekalas. Jei norite paįvairinti skonį, varškę galite maišyti su tarkuota obuolio mase, kriauše ar net uogomis (pvz., šilauogėmis ar vyšniomis). Galite įberti nedidelį kiekį citrusinių žievelių (citrinos ar apelsino) – jos suteiks gaivumo. Be razinų, tinka džiovintos slyvos ar abrikosai, supjaustyti smulkiais gabalėliais.
Tradiciškai šis apkepas patiekiamas su grietine, kurią galima pagardinti trupučiu cukraus arba šlakeliu medaus. Ypač tinka šilto varškės apkepo riekelę užpilti šviežia arba trinta uogiene, pavyzdžiui, braškių, aviečių ar mėlynių. Skanaus skonio suteikia ir vanilinis ar karamelinis padažas. Apkepas sėkmingai taps ir desertu, ir užkandžiu pietų pertraukai ar net vaikų priešpiečiams darželyje. O jei norisi pusryčių sotumo, prie apkepo puikiai dera pienas arba jogurtas.
Dar viena įdomi idėja – šaltą apkepą aptepti sviestu, pabarstyti cukrumi ir apkepti keptuvėje – skonis bus artimas varškės blyneliams! Patiekite su šviežiomis uogomis vasarą arba keptais obuoliais rudenį.
Nesvarbu, ar ieškote seno gero vaikystės skonio, ar norite atrasti naujų variacijų, varškės apkepas su razinomis išlieka ištikimas pasirinkimas jaukiai namų atmosferai ir gardžiam stalui. Pasitelkite kūrybiškumą ir atraskite savo mėgstamiausią apkepo versiją!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.