Varškės apkepo su ryžiais receptas gardiems pusryčiams

Varškės apkepo su ryžiais receptas gardiems pusryčiams

Varškės apkepas su ryžiais yra šiltų prisiminimų ir jaukaus namų aromato simbolis daugelyje lietuviškų namų. Tai universalus patiekalas, kuriame susijungia švelni varškės tekstūra su puriu virintų ryžių pagrindu. Nors dažnai sutinkamas kaip desertas, šį apkepą galima gardžiai patiekti tiek pusryčiams, tiek vakarienei ar net kaip sotų užkandį. Dėl paprastos gamybos ir universalių ingredientų apkepas pelno mėgėjų simpatijas ir tarp vaikų, ir suaugusiųjų. Straipsnyje išsamiai aptarsime, ką reiškia varškės apkepas su ryžiais, išvardinsime reikalingus ingredientus, pateiksime aiškią gaminimo eigą, pasidalinsime naudingais patarimais ir aptarsime įvairias patiekimo idėjas bei alternatyvas.

Ingredientai

  • 500 g varškės (rinkitės 9% riebumo arba grūdelinę)
  • 120 g (apie 2/3 stiklinės) apvaliųjų ryžių
  • 500 ml pieno
  • 3 kiaušiniai
  • 80 g (apie 4 valg. š. be kaupo) cukraus
  • 50 g sviesto (ir šiek tiek formos patepimui)
  • Žiupsnelis druskos
  • 2 arbat. šaukšteliai vanilinio cukraus (nebūtina, bet suteikia aromato)
  • 50 g razinų arba džiovintų spanguolių (nebūtina)
  • Kepimo miltai arba manų kruopos formos barstymui

Gaminimo eiga

  1. Išvirkite ryžius. Supilkite pieną į puodą, užvirkite jį, tada suberkite nuplautus apvaliuosius ryžius, įdėkite žiupsnelį druskos ir virkite ant silpnos ugnies nuolat maišydami 15–20 min., kol ryžiai suminkštės ir sugers daugumą pieno. Ryžių košė turi būti tiršta, bet dar šiek tiek drėgna. Nukelkite nuo ugnies ir palikite atvėsti.
  2. Kiaušinius atskirkite – trynius atskirai nuo baltymų. Trynius išplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purios šviesios masės.
  3. Atvėsusius ryžius sumaišykite su varške ir ištirpintu, pravėsusiu sviestu, gerai išmaišykite, kad masė būtų vientisa.
  4. Į ryžių-varškės masę sudėkite išplaktus trynius, dar kartą viską permaišykite. Jei norite, šiuo metu įberkite razinų ar džiovintų spanguolių.
  5. Baltymus išplakite iki standžių putų. Atsargiai įmaišykite baltymus į pagrindinę masę, kad apkepas būtų pūrus ir lengvas.
  6. Paruoškite kepimo formą: patepkite ją sviestu ir pabarstykite manų kruopomis arba miltais (tai padės vėliau lengviau išimti apkepą ir suteiks gražią plutelę).
  7. Sukrėskite paruoštą masę į formą, paviršių galite lengvai palyginti, jei norite – pašlakstykite tirpintu sviestu.
  8. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40–45 minutes. Apkepo paviršius turi tapti gražiai auksinis, o vidus – standus. Tikrinkite mediniu pagaliuku – kai ištrauktas jis sausas, apkepas iškepęs.
  9. Leiskite apkepui šiek tiek atvėsti ir supjaustykite porcijomis. Skanaus!

Naudingi patarimai

Kad varškės apkepas su ryžiais gautųsi ypatingai purus, labai svarbu baltymus standžiai išplakti ir juos atsargiai įmaišyti į masę pačioje pabaigoje. Jei norite sutaupyti laiko, ryžius galite išvirti iš vakaro arba naudoti likusius nuo ankstesnių patiekalų. Apkepui labiausiai tinka šiek tiek drėgna grūdelinė arba 9% riebumo varškė, tačiau galite eksperimentuoti ir su liesesne variacija. Jei norite saldesnio apkepo, padidinkite cukraus kiekį pagal skonį, o norint stipresnio aromato – drąsiai naudokite vanilės ekstraktą ar tarkuotą citrinos žievelę.

Nepamirškite, kad kepimo trukmė gali priklausyti nuo jūsų orkaitės – pirmuosius kartus apkepą stebėkite, kad jis nesuskrustų per daug, bet ir neliktų nepakankamai iškepęs viduje. Apkepą galima kepti tiek stiklinėje, tiek keraminėje ar silikoninėje formoje. Svarbu – prieš pjaustydami leiskite jam šiek tiek pastovėti, tuomet bus lengviau išimti ir formos nesuardysite.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Varškės apkepas su ryžiais yra universalus – lengvai prisitaikantis prie jūsų šaldytuvo turinio ir šeimos poreikių. Norėdami kepinį paįvairinti, vietoje razinų galite įdėti džiovintų abrikosų, slyvų, obuolių gabalėlių ar net šokolado drožlių. Skaniausias apkepas patiekiamas šiltas – su šviežiomis uogomis, uogiene, grietine ar natūraliu jogurtu. Vasarą labai dera su trintomis braškėmis ar mėlynių padažu, o šaltuoju sezonu – su obuolių/kriaušių kompotu ar cinamonu pabarstytu obuolių tyrele.

Patiekiant apkepą pusryčiams, jį papildykite sezono vaisiais, riešutais arba trupučiu medaus. Jei norisi sotesnio užkandžio, apkepą gardinkite ne saldžiai, bet pagardinkite petražolėmis, svogūnu ar valgomomis žolelėmis (be cukraus). Tokia nesaldi versija puikiai tinka prie salotų ar lengvų daržovių patiekalų.

Apkepo likučius galima lengvai pašildyti keptuvėje ar mikrobangų krosnelėje, tad jis tinka pasiimti pietums į darbą ar išvyką. Norint ypatingo vaikiško akcento, apkepą iškepkite mažose formelėse – taip kiekvienas gaus individualią porciją!

Varškės apkepas su ryžiais – nostalgiškas ir šiltas patiekalas, kuris tiks bet kokiai progai bei vasario ar žiemos vakarui. Leiskite sau eksperimentuoti ir atraskite mėgstamiausią savo šeimos variantą!