Varškės obuolių pyragas – tai vienas populiariausių ir labiausiai mylimų naminių desertų Lietuvoje, pelnytai laikomas tikru rudens ir žiemos sezono hitu. Šis pyragas sujungia minkštą, švelnią varškės įdarą ir lengvai karamelizuotus obuolius – abiejų šių ingredientų duetą lietuvių virtuvėje pamėgo tiek maži, tiek dideli. Dėl purusios tešlos, lengvai rūgštelės obuolių ir kreminės varškės – pyragas išlieka gaivus, o namuose pasklinda nuostabus kvapas. Svarbiausia, kad varškės obuolių pyragą lengva pagaminti net virtuvės naujokams – užtenka laikytis aiškių žingsnių, o rezultatas tikrai džiugins. Jei ieškote deserto, kuris būtų ne per sunkus, bet vis tiek jaukus ir sotus, būtinai išbandykite šį tradicioninį ir laiko išbandytą patiekalą.
Ingredientai
- Tešlai:
- 200 g sviesto (kambario temperatūros)
- 120 g cukraus
- 2 dideli kiaušiniai
- 300 g kvietinių miltų
- 1 a. š. kepimo miltelių
- Žiupsnelis druskos
- Varškės įdarui:
- 400 g paprastos varškės (9% riebumo)
- 100 g cukraus
- 1 didelis kiaušinis
- 1 a. š. vanilinio cukraus
- 50 ml grietinės
- Obuolių sluoksniui:
- 3–4 vidutiniai obuoliai
- 2 a. š. cinamono (nebūtina, bet labai pagardina)
- 1–2 v. š. cukraus
- 1 v. š. citrinos sulčių
- Pabarstymui (pagal norą):
- Cukraus pudra
- Riešutai ar trupiniai
Gaminimo eiga
- Pradėkite nuo pyrago tešlos. Minkštą sviestą išplakite kartu su cukrumi, kol masė pabals ir taps puri. Po vieną įplakite kiaušinius.
- Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska, tuomet dalimis įmaišykite į sviesto masę. Tešla turi būti minkšta, lipni, bet formuojama – jei per skysta, pridėkite truputį daugiau miltų. Paruoštą tešlą 30 minučių palaikykite šaldytuve.
- Pereikite prie varškės įdaro. Varškę pertrinkite šakute (arba trumpai sumalkite smulkintuvu, kad būtų tolygesnė). Sudėkite cukrų, vanilinį cukrų, kiaušinį ir grietinę, viską gerai išmaišykite iki vientisos, kreminės masės.
- Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius, supjaustykite plonais griežinėliais. Užpilkite citrinos sultimis, apibarstykite cinamonu ir cukrumi, lengvai pamaišykite, kad obuoliai neprarastų spalvos ir pradėtų karamelizuotis, kol ruošiate kitus komponentus.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C (kaitinimas viršus-apačia, be ventiliatoriaus). Paruoškite 24–26 cm skersmens kepimo formą: išklokite ją kepimo popieriumi arba patepkite sviestu ir pabarstykite džiūvėsėliais ar trupiniais.
- Iš šaldytuvo išimkite tešlą, padalinkite ją į dvi nelygias dalis (apie 2/3 ir 1/3). Didesniąją dalį tolygiai paskleiskite kepimo formos dugne ir kraštuose, sudarydami 2–3 cm aukščio bortelius. Likusią dalį palikite viršui.
- Ant išklotos tešlos pirmiausia pilkite varškės įdarą, išlyginkite. Tada tolygiai paskirstykite obuolių griežinėlius ant varškės masės.
- Iš likusios tešlos suformuokite norimą viršaus papuošimą – galite ją iškočioti ir apdengti pyrago viršų, ar supjaustyti juostelėmis ir sudėti tinkleliu, arba paprasčiausiai išbarstyti mažomis tešlos dalelėmis.
- Kepkite pyragą įkaitintoje orkaitėje apie 50–60 minučių, kol viršus gražiai apskrus, o į vidų įsmeigus medinį pagaliuką – jis liks švarus. Jei viršus gražiai parausta greičiau nei vidus spėja iškepti, uždenkite pyragą folija paskutiniam kepimo etapui.
- Baigus kepti, išimkite pyragą iš orkaitės, leiskite jam pravėsti formoje bent 15–20 minučių, tik tuomet atsargiai išimkite iš kepimo formos. Pabarstykite cukraus pudra ir, jei pageidaujate, papuoškite riešutais ar trupiniais.
Naudingi patarimai
Kad pyragas pavyktų purus ir nesušlapęs, rinkitės tvirtesnius, ne itin sultingus obuolius – jie padės išlaikyti gražią pyrago struktūrą. Jei jūsų varškė gana rupoka, prieš dedant į įdarą ją pertrinkite per sietelį – taip pyrago įdaras bus kreminis. Tešlą stingdykite šaldytuve – tai padės ją lengviau formuoti ir išlaikys trapumą. Jeigu norite mažiau saldaus deserto, dalį cukraus galite sumažinti, arba naudoti cukraus pakaitalus. Jei pasitaikė labai sultingi obuoliai, juos galima trumpai apkepti keptuvėje su trupučiu sviesto prieš dedant ant pyrago – taip išsiskyręs skystis nepavers pyrago ištižusiu.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Šio pyrago pagrindą galima pagardinti įvairiais būdais. Norint daugiau aromato, į tešlą įberkite šiek tiek tarkuotos citrinos ar apelsino žievelės. Į varškės įdarą galima įdėti razinų, džiovintų spanguolių ar net mėlynių. Ragaujantys desertą be glitimo, gali naudoti specialius miltus (avižinius, kukurūzų ar migdolų). Jei pyragas ruoštas svečiams, patiekite su šaukšteliu vanilinių ledų arba šiltu vaniliniu padažu. Taip pat labai tinka lengvai suplakta plakta grietinėlė ar karštos uogų tyrelės. Vietoje obuolių galima naudoti kriaušes ar mišrų obuolių ir slyvų įdarą. Svarbiausia, kad toks pyragas puikiai tinka ir šeimos savaitgalio pietums, ir šventiniam stalui – tiesiog patiekite jį šiltą arba atvėsusį, kiekvienąkart sukuriant skirtingą pojūtį.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.