Varškės ir obuolių pyrago receptas su trapiu pagrindu

Varškės ir obuolių pyrago receptas su trapiu pagrindu

Tobulai skanus varškės ir obuolių pyragas – tai desertas, kuriam abejingų beveik nepalieka. Jame susijungia puri, švelni varškė, sultingi, rūgštelę suteikiantys obuoliai ir trapus pagrindas, kuris maloniai traška ties kiekvienu kąsniu. Šis pyragas tinka tiek šiltam šeštadienio rytui prie kavos puodelio, tiek ypatingai šventei, kai norisi pasilepinti šviežiais, sodraus skonio namų kepiniais. Kodėl šį pyragą žmonės vadina tobulai skaniu? Viskas slypi derinių harmonijoje – suteikdami varškei lengvumo ir kreminio minkštumo, o obuoliams – gaivos, desertą padarome ne tik gardų, bet ir šiek tiek sveikesnį pasirinkimą. Šis receptas kruopščiai suderintas, kad kiekvienas galėtų pagaminti namuose ir pajusti tą tobulos pusiausvyros skonį, kurį suteikia susijungę paprasti, tačiau ypatingi ingredientai.

Ingredientai

  • 200 g kvietinių miltų (geriausia – 550C tipo)
  • 100 g sviesto (šalto)
  • 50 g cukraus
  • 1 kiaušinis
  • Žiupsnelis druskos
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • 400–500 g varškės (geriausia – kreminės arba pertrintos)
  • 100 g grietinės (20% riebumo ar daugiau)
  • 2 kiaušiniai (užpildui)
  • 70 g cukraus (arba pagal skonį)
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus arba keli lašai vanilės ekstrakto
  • 3–4 vidutiniai obuoliai
  • 1 valgomasis šaukštas citrinos sulčių (obuoliams)
  • 1 arbatinis šaukštelis cinamono (neprivaloma, bet rekomenduojama)
  • 2–3 valg. šaukštai cukraus pabarstymui ant obuolių

Gaminimo eiga

  1. Pagrindo ruošimas: Į dubenį suberkite kvietinius miltus, cukrų, druską ir kepimo miltelius. Supjaustykite šaltą sviestą mažais kubeliais ir įdėkite į miltų mišinį. Kapokite peiliu arba trinkite pirštais, kol masė taps biri – primins rupius džiūvėsius.
  2. Įmuškite 1 kiaušinį. Trumpai permaišykite – užtenka, kad tešla sušoktų į bendrą rutulį. Jei reikia, įpilkite šaukštą šalto vandens. Susukite tešlą į plėvelę ir dėkite į šaldytuvą 20–30 min., kad sustingtų – tai užtikrins trapumą.
  3. Obuolių paruošimas: Kol tešla šąla, nulupkite obuolius, perpjaukite, išimkite sėklas. Supjaustykite obuolius plonomis riekelėmis. Apšlakstykite citrinos sultimis – tai apsaugos nuo parudavimo. Pabarstykite cinamonu ir cukrumi – taip obuoliai įgis dar daugiau skonio.
  4. Varškės įdaro ruošimas: Dubenyje ištrinkite varškę su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, kol masė taps vientisa. Įmuškite 2 kiaušinius, įdėkite grietinę. Išmaišykite iki vientisos, glotnios masės – ji neturi būti pernelyg skysta, tačiau plakti nebūtina.
  5. Pagrindo kepimas: Išklokite kepimo formą (20–24 cm skersmens) kepimo popieriumi arba patepkite sviestu. Iškočiokite atvėsintą tešlą į apskritimą, perkelkite į formą, išlyginkite dugną ir pakelkite kraštelius – kad laikytų įdarą. Tešlos pagrindą subadykite šakute.
  6. Kepimo formą su suformuotu pagrindu dėkite į 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite „aklai“ apie 10–12 minučių, kol lengvai gelsvos spalvos. Išimkite ir leiskite pravėsti kelias minutes.
  7. Įdaro sudėjimas: Ant palikto pagrindo paskleiskite varškės masę – tolygiai paskirstykite mentele. Ant viršaus gražiai išdėliokite obuolių riekeles, šiek tiek spaudžiant į varškę.
  8. Pabarstykite obuolius dar šiek tiek cukraus ir, jei mėgstate – papildomu cinamonu.
  9. Kepkite pyragą 180 °C orkaitėje apie 35–45 minutes, priklausomai nuo orkaitės galingumo. Pyrago viršus turėtų lengvai apskrusti, o įdaras – sustandėti, bet išlikti šiek tiek drebutiškas.
  10. Išimkite iš orkaitės, leiskite visiškai atvėsti. Skaniausia pyragą valgyti, kai šiek tiek pastovi – tada geriausiai atsiskleidžia trapios tešlos, varškės ir obuolių skoniai.

Naudingi patarimai

Tobulo varškės ir obuolių pyrago paslaptis – švieži, kokybiški ingredientai. Tešlai naudokite kuo šaltesnį sviestą – tokiu būdu pavyks išgauti trapumą. Jei varškė grūdėta, prieš gaminant ją pertrinkite ar pertraukite blenderiu su kiaušiniais ir grietine – taip įdaras bus vientisesnis. Grietinę rinkitės riebesnę, nes ji padeda suvienodinti varškės įdarą ir suteikia daugiau kremiškumo. Obuolius – rinkitės rūgštesnius, pavyzdžiui, antonovkas ar kitaip vadinamus žieminius obuolius, – jų rūgštele puikiai derės prie švelnios varškės saldumo.

Jei norite ypatingo aromato, į tešlą galite įberti žiupsnelį tarkuotos citrinos ar apelsino žievelės. Prie obuolių labai tinka ne tik cinamonas, bet ir muskato riešutas ar net trupučio kardamono – vos juntama egzotika gali maloniai nustebinti.

Svarbu pyragą nevartoti iš karto iš orkaitės – ką tik iškepęs jis būna minkštas, o pagrindas gali būti trapus. Geriausia jam leisti visiškai atvėsti, tada ir skoniai susilieja, ir paprasčiau pjaustyti. Pyrago gabaliukus galima papuošti milteliniu cukrumi ar trupučiu kakavos.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Šis pyragas – itin universalus. Jei norisi paįvairinti, prie varškės įdaro galima įmaišyti džiovintų vaisių, pavyzdžiui, razinų ar džiovintų abrikosų mažais gabaliukais. Obuolių dalį galima derinti su kriaušėmis – ši kombinacija suteiks desertui naujų natų. Norintiems truputį sveikesnės alternatyvos, dalį miltų galima pakeisti avižiniais dribsniais arba pilno grūdo miltais – pagrindas bus dar aromatingesnis.

Galima keisti ir cukraus kiekį pagal skonį ar net naudoti rudąjį cukrų, kuris suteiks karamelinio prieskonio. Jei mėgstate širdingiau, prieš dėdami obuolių griežinėlius, ant varškės sluoksnio užberkite saują smulkintų graikinių ar lazdyno riešutų.

Varškės ir obuolių pyragas puikiai dera tiek šaltas, tiek šiltas. Patiekite gabaliuką pyrago su šaukšteliu plakamos grietinėlės ar rutuliuku vanilinių ledų – tai šventinė ir vaikams, ir suaugusiems patiksianti deserto versija. Norite ypatingo įspūdžio? Pabarstykite trupučiu cinamono ar net užpilkite karštu obuolių arba karamelės padažu.

Pyragas puikiai tinka ir nešiotis į svečius. Uždenkite jį sandariu dangteliu, laikykite šaldytuve – net po paros ar dviejų pyragas išlaikys puikią tekstūrą ir skonį. Tai ne tik puikus desertas šeimos stalui, bet ir išbandytas receptas, kuris tikrai gali tapti viena jūsų kulinarinių tradicijų dalių.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *