Varškės keksiukų receptas minkštiems ir puriems kepiniams

Varškės keksiukų receptas minkštiems ir puriems kepiniams

Varškės keksiukai – tai lengvi, purūs ir skanūs kepiniai, kuriuose pagrindinį vaidmenį atlieka varškė. Nors kartais jie vadinami varškės bandelėmis ar mini pyragėliais, esmė nesikeičia: varškės keksiukai yra puikus pasirinkimas pusryčiams, įvairiems užkandžiams ar net desertui, kai norisi kažko gardaus ir greitai pagaminamo. Šie keksiukai džiugina ne tik savo skoniu, bet ir universalumu – juos gali skanauti tiek vaikai, tiek ir suaugusieji, nes jie subalansuotai saldūs, maistingi ir sotūs. Kepdami keksiukus namuose, lengvai pritaikysite receptą savo poreikiams: pasirinksite pageidaujamus priedus, eksperimentuosite su skonių deriniais, o gal tiesiog mėgausitės klasikiniu lietuvišku skoniu. Sužinokite, ką reiškia varškės keksiukai, kaip juos pagaminti namuose, kokius ingredientus pasirinkti bei kaip gardžiai patiekti šį skanėstą savo stalui.

Ingredientai

  • 250 g varškės (geriausia – 9 % riebumo, gali būti grūdinė ar minkštesnė)
  • 2 kiaušiniai
  • 80 g minkšto sviesto (arba neutralaus skonio aliejaus)
  • 120 g cukraus (arba pagal skonį)
  • 1 a.š. vanilinio cukraus arba ½ vanilės ankšties
  • 180 g kvietinių miltų
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • Žiupsnelis druskos
  • Pagal norą: sauja razinų, šokolado gabalėlių arba uogų

Gaminimo eiga

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C (viršus-apačia, be ventiliatoriaus). Keksiukų formeles išklokite popieriniais įdėklais arba lengvai patepkite aliejumi.
  2. Minkštą sviestą išsukite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purios masės. Galite naudoti elektrinį plaktuvą ar tiesiog šakutę, jei sviestas tikrai minkštas.
  3. Po vieną įmuškite kiaušinius bei gerai išsukite, kad tešla taptų vientisa ir puri.
  4. Sutrinkite varškę šakute arba blenderiu, kad neliktų stambių gumulėlių (ypač jei naudojate grūdinę varškę). Sudėkite į sviesto ir kiaušinių masę. Gerai išmaišykite, kol masė taps vientisa.
  5. Atskirai sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Po truputį berkite jie į varškės masę ir atsargiai, bet nuosekliai išmaišykite iki tešlos, vengiant permaišyti.
  6. Jei norite, dabar įmaišykite pasirinktus priedus – razinas, šokolado gabalėlius ar smulkias uogas.
  7. Po šaukštą ar du paruoštos tešlos dėkite į keksiukų formeles – užpildykite jas maždaug 2/3 tūrio, nes kepant keksiukai iškils.
  8. Dėkite formeles į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 20–25 minutes, kol keksiukai taps iškilę, švelniai pagels ir pradės kvepėti. Ar keksiukai iškepę, tikrinkite mediniu pagaliuku – įsmeigus į vidurį, jis turi likti sausas.
  9. Iškepusius keksiukus ištraukite iš orkaitės, palaikykite 5 minutes formelėse, tada perkelkite ant grotelių, kad pilnai atvėstų.

Naudingi patarimai

Renkantis varškę, stenkitės vengti skystų ar per daug sausų rūšių – geriausiai tinka purus, 9 % riebumo produktas, kad keksiukai būtų minkšti ir neišsausėtų kepdami. Jei neturite grūdėtos varškės, galite naudoti ir paprastą fasuotą – svarbiausia, ją gerai sutrinti, kad neliktų kietų gumulėlių.

Kepimo miltelių dėkite tik tiek, kiek nurodyta – per didelis kiekis gali suteikti nemalonaus kartumo ir pakeisti tešlos struktūrą. Vanilės kvapą galite papildyti tarkuota citrinos ar apelsino žievele.

Norite mažiau saldžių keksiukų? Drąsiai mažinkite cukraus kiekį arba naudokite dalį nerafinuoto cukraus ar medaus. Skonį pagyvins ir cinamono žiupsnelis.

Kad keksiukai nepridegtų, naudokite kokybiškas keksiukų formeles ir popierinius įdėklus. Jei jų neturite, patepkite formas aliejumi arba sviestu.

Keksiukai gardžiausi tą pačią dieną, šviežiai iškepti, tačiau sandariame inde išsilaiko minkšti ir sekančią dieną. Juos galite trumpai pašildyti orkaitėje ar net mikrobangėje – taps lyg iškepti ką tik.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Varškės keksiukai – universalūs, tad galite eksperimentuoti su įvairiais priedais, pagardais ar patiekimo būdais. Jei norite sodresnio skonio, į tešlą įmaišykite truputį smulkintų riešutų: migdolų, graikinių ar lazdyno. Puikiai tiks ir džiovinti vaisiai – abrikosai, slyvos ar spanguolės.

Vasarą gardu įrašyti riekiamų šviežių vaisių ar uogų: aviečių, šilauogių, obuolių gabalėlių, vyšnių. Šokolado mėgėjams verta įdėti smulkintų pieniško ar juodo šokolado gabalėlių – šie tirpsta kepant ir keksiukams suteikia daugiau drėgmės bei skonio.

Patiekite keksiukus su trintomis ar šviežiomis uogomis, plakta grietinėle, jogurtu, šokoladiniu ar karamelės padažu. Vaikams patiks apibarstyti cukraus pudra arba išlydytu šokoladu.

Didesnėms šventėms galite keksiukus papuošti glajumi (cukraus, vandens ir citrinos mišiniu) arba plakta grietinėle bei įvairiomis pabarstukais.

Ieškantiems sveikesnių variacijų, dalį miltų keiskite viso grūdo ar avižiniais, cukrų – eritritoliu ar kitu natūraliu saldikliu. Norint daugiau baltymų – labai tiks įberti šaukštą baltyminių miltelių.

Keksiukus patogu pasiimti į darbą, iškylą ar naudoti vaikiškų užkandžių dėžutėms. Jie puikus pasirinkimas pusryčių stalui, prie puodelio arbatos ar kaip lengvas desertas po pietų. Pasitelkite fantaziją ir eksperimentuokite – taip rasite gardžiausią savo varškės keksiukų kombinaciją!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *