Varškės lazanija – tai neįprasta, tačiau labai gardi itališkos lazanijos interpretacija, kurioje klasikinį bešamelio arba rikotos sūrį keičia lietuvių mėgstama varškė. Ši lazanija pasižymi nuosaikiu skoniu, yra kiek lengvesnė, bet vis dar soti ir maistinga. Kremiška varškė puikiai dera su daržovėmis ar maltos mėsos padažu, tad šis patiekalas tinka tiek vegetariškai, tiek visavalgių virtuvei. Varškės lazanija puikiai tiks šeimos pietums ar jaukiai vakarienei, taip pat – namuose gaminamų patiekalų gerbėjams, norintiems paragauti naujų skonių derinių. Aptarsime pagrindinius ingredientus, gamybos procesą ir pateiksime keletą naudingų patarimų, kaip dar labiau patobulinti šį receptą.
Ingredientai
- 9 lazanijos lakštai (džiovinti, be išankstinio apvirimo, arba švieži)
- 400 g varškės (9 % riebumo ar panašios, vientisos tekstūros)
- 1 kiaušinis
- 100 ml pieno arba grietinėlės
- 100 g tarkuoto kietojo sūrio (džiugo, mocarelos ar parmezano)
- 1 mažas svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 2 vidutiniai morkos
- 2 vidutiniai cukinijos arba moliūgai (nebūtina, bet labai tinka)
- 400 g smulkintų konservuotų pomidorų arba 3 šviežių pomidorų
- 2 v.š. alyvuogių aliejaus
- Druskos ir pipirų pagal skonį
- Žiupsnelis itališkų žolelių (raudonėlio, baziliko, čiobrelio)
- Pasirinktinai: 250 g maltos mėsos (jautienos, kiaulienos ar vištienos)
Gaminimo eiga
- Paruoškite padažą: Keptuvėje ant vidutinės kaitros įkaitinkite alyvuogių aliejų. Sudėkite smulkintą svogūną, tarkuotas morkas ir, jei naudojate, smulkintą cukiniją. Kepkite 5–7 minutes, kol daržovės suminkštės. Tuomet įdėkite smulkintas česnako skilteles, o po minutės – pomidorus. Pagardinkite druska, pipirais, itališkomis žolelėmis bei, jei norite, įmaišykite maltą mėsą. Uždenkite ir patroškinkite 15–20 minučių. Padažas turi būti kvapnus, ne per skystas ir ne per tirštas.
- Paruoškite varškės masę: Dubenyje sumaišykite varškę, kiaušinį, pieną (arba grietinėlę), pusę tarkuoto sūrio. Įberkite šiek tiek druskos, pipirų – pagal skonį. Masė turi būti vientisa, puri.
- Lazanijos lakštų paruošimas: Jei naudojate džiovintus lakštus, vadovaukitės pakuotės instrukcija – dauguma jų dedami į kepimo formą tiesiai, tačiau kai kada reikia trumpai apvirti. Jei naudojate šviežius – juos galima naudoti iš karto.
- Sluoksniavimas: Į nedidelę kepimo formą (apie 20×30 cm) dėkite šiek tiek daržovių ar mėsos padažo. Ant padažo sudėkite vieną lakštų sluoksnį. Tuomet uždėkite dalį varškės masės, ant jos paskleiskite vėl šiek tiek padažo. Kartokite, kol sunaudosite visus produktus – sluoksniuokite taip: lakštai, varškė, padažas. Viršuje turi likti varškės sluoksnis, kurį apibarstykite likusiu tarkuotu sūriu.
- Kepimas: Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C (kaitinimas viršus apačia). Uždenkite lazaniją folija ir kepkite apie 25 minutes. Nuimkite foliją, dar pakepkite 10–15 minučių, kol sūrio plutelė taps auksinė ir traški.
- Patiekimas: Išimkite lazaniją iš orkaitės, leiskite pastovėti 10 minučių – taip pasiskirstys sultys ir ją bus lengviau supjaustyti. Patiekite karštą su gaiviu žalumynų mišiniu ar lengvomis salotomis.
Naudingi patarimai
Kad varškės lazanija būtų iš tiesų gardi, rinkitės kokybišką, šviežią varškę – kuo vientisesnė tekstūra, tuo geriau išsiplaktų masė, o galutinis patiekalas bus kreminis ir sodrus. Kiaušinis reikalingas, kad varškės masė sutvirtėtų ir neirtų pjaustant. Jei mėgstate intensyvesnį skonį, į varškės masę galite įmaišyti šviežių žalumynų: špinatų, petražolių ar net baziliko.
Veganiškai lazanijai paprasčiausiai pakeiskite varškę sojos varške arba tofu, o pieną – augaliniu gėrimu.
Padažas neturėtų būti per skystas – kitu atveju lazanija gali iširti. Jeigu pomidorų padažas per rūgštus, įberkite šiek tiek cukraus. Laikykitės lazanijos kepimo laiko ir būtinai leiskite patiekalui pastovėti, kad būtų lengviau pjaustyti ir sluoksniai neišbėgtų.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Varškės lazanija atvira eksperimentams: derinkite pasirinktus daržovių ar mėsos įdarus. Puikiai dera troškinti pievagrybiai, baklažanai, brokoliai – tuo ypač džiaugsis vegetarai. Norint storesnių sluoksnių – rinkitės daugiau varškės ar papildomai perpus supjaustykite lakštus. Jei norite ryškesnio skonio, sluoksnių viduryje galite dėti gabalėlių saulėje džiovintų pomidorų ar raudonos paprikos.
Lazaniją supjaustykite kvadratais ir patiekite su šviežiomis baziliko šakelėmis, lengvomis žaliosiomis salotomis arba pomidorų-gurkinų salotomis. Jeigu norite ypatingo pateikimo – kiekvienam stalo svečiui galite iškepti mažą porciją atskiruose indeliuose.
Skanaujant kitą dieną, lazanijos skonis tampa dar ryškesnis, todėl laisvai galite pasiruošti iš anksto – puikiai tiks pietų dėžutei ar gardžia vakarienei šeimai.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.