Varškės pudingo receptas puriam ir švelniam desertui

Varškės pudingo receptas puriam ir švelniam desertui

Varškės pudingas jau daugybę metų yra vienas mėgstamiausių desertų tiek vaikų, tiek suaugusiųjų tarpe. Tai švelnaus skonio, lengvai virškinamas patiekalas, primenantis varškės apkepą, tačiau pasižymintis itin puria, kreminės konsistencijos tekstūra. Varškės pudingas ypač populiarus Lietuvoje šeimos pietums, pusryčiams arba kaip saldus užkandis prie kavos. Jis gaminamas iš kepamos varškės masės, kurią praturtina kiaušiniai, pieniškos ar grietinėlės natos, ir gardinama įvairiais priedais, tokiais kaip vanilė, citrusai ar džiovinti vaisiai. Šio deserto universalumas leidžia eksperimentuoti su skoniais ir priedais, tad kiekvienas gali atrasti tobulą savo varškės pudingo variaciją.

Ingredientai

  • 500 g varškės (kambario temperatūros, 9 % riebumo rekomenduojama)
  • 3 kiaušiniai
  • 100 ml pieno (arba 50 ml grietinėlės intensyvesniam skoniui)
  • 80–100 g cukraus (pagal skonį)
  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus arba vanilės ekstrakto
  • 1 valgomasis šaukštas manų kruopų (arba maltos avižų dribsnių)
  • Žiupsnis druskos
  • 35 g sviesto (kambario temperatūros)
  • 1 tarkuota citrinos žievelė (pagal pageidavimą)
  • 50 g razinų ar kitų džiovintų vaisių (nebūtina)
  • Kepimo forma, sviestas formos patepimui, trupučio džiūvėsėlių (nebūtina)

Gaminimo eiga

  1. Paruoškite kepimo formą: ją patepkite sviestu. Jei norite, galite apibarstyti formą džiūvėsėliais, kad pudingas lengviau išsiimtų ir būtų traškesnis kraštelis.
  2. Į dubenį sudėkite varškę, suberkite manų kruopas, cukrų, vanilinį cukrų (ar ekstraktą) ir žiupsnį druskos. Įmuškite kiaušinius bei supilkite pieną ar grietinėlę.
  3. Su plakikliu ar rankiniu trintuvu kruopščiai viską išplakite iki vientisos, purios masės. Jei norite ypatingai purios tekstūros, sumalkite varškę per sietelį arba naudokite blenderį.
  4. Į masę įmaišykite išlydytą (nesumaišytą su karščiu) sviestą, citrinos žievelę ir norimus džiovintus vaisius ar razinas.
  5. Supilkite paruoštą masę į kepimo formą ir lengvai ją pakratykite, kad paviršius pasiskirstytų tolygiai.
  6. Įdėkite formą į iki 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 40–50 minučių, kol pudingo paviršius gražiai paruduos, o vidus taps standus (tikrinti galima mediniu pagaliuku – jis turi išeiti sausas).
  7. Leiskite varškės pudingui šiek tiek pravėsti formoje (apie 10–15 minučių), tada atsargiai išimkite ar patiekite iš karto puodelyje ar lėkštėje.
  8. Pudingas puikiai tinka tiek šiltas, tiek visiškai atvėsęs, tad galite jį gaminti ir iš vakaro – skonis išlieka puikus.

Naudingi patarimai

Kokybiškas varškės pudingas gaunamas tik iš geros, drėgnos ir ne per rūgščios varškės. Geriausiai tinka naminė ar 9 % riebumo varškė, kuri turi būti kambario temperatūros – tuomet masė bus vientisa ir tolygiai iškeps. Jei norite be grūdelių tekstūros, pertrinkite varškę per elektrinį trintuvą ar smulkų sietelį. Svarbu nepersistengti su manų kruopomis – jų reikalinga tik tiek, kad sugerų perteklinę drėgmę, bet pudingas išliktų purus. Jeigu vietoje manų naudosite avižų dribsnius, pasirinkite smulkiai maltus. Džiovintus vaisius būtinai nuplaukite ir, jei reikia, minutę pamirkykite karštame vandenyje, kad jie išbrinktų ir tešloje nestiprintų kietos tekstūros. Jei siekiate ypatingai kreminės masės, įdėkite 1–2 šaukštus riebios grietinės, o skanesniam aromatui – šioks toks sviesto kiekis padidina sodrumą. Kepimo trukmę stebėkite pagal savo orkaitę: kai paviršius gražiai parauks, patikrinkite centrą – jei pagaliukas išeina sausas, pudingas jau iškeptas.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Varškės pudingas yra itin universalus patiekalas, todėl priklausomai nuo nuotaikos ir pomėgių galite keisti skonį ir formą. Klasikinį variantą galite pagardinti cinamonu, česnakais ar net vanilės ankštimi autentiškam kvapui. Norint ypatingo desertinio varianto, dar prieš kepant paruoštą masę papildykite šokolado gabaliukais, šviežiomis uogomis ar trintais bananais. Jei netoleruojate laktozės, varškę galima pakeisti augaline arba tofu varškės alternatyva, o pieną – augaliniu gėrimu. Mėgstantiems saldesnius desertus, galima užpilti karameliniu padažu, uogų tyre ar kondensuotu pienu. Vaikams dažnai labai patinka spalvota pudingo versija – tereikia į masę įmaišyti virtų morkų, moliūgų ar net obuolių tyreles, kurios suteikia patiekalui švelnių natų ir drėgmės. Puikiai atrodo ir porcijomis kepamas varškės pudingas – stiklainėlyje arba mažose formelėse. Patiekalą galite puošti mėgstamomis uogomis, mėtomis, cukraus pudra ar net trupučiu medaus. Varškės pudingas idealiai tinka ir pusryčiams, tiek vienas, tiek su natūraliu jogurtu ar vaisių salotomis.