Varškės pyragas su persikais – tai nuostabus desertas, kuris tinka tiek šventiniam stalui, tiek jaukiam šeimos vakarui. Šis pyragas sujungia purią varškės masę, saldžiarūgščius persikus bei trapų pagrindą. Jo švelnus skonis ir subalansuotas saldumas puikiai dera su puodeliu kavos ar arbatos. Persikai suteikia desertui šviežumo ir vaisiškų natų, o varškė – lengvumo pojūtį. Tai vienas populiariausių naminių kepinių, kurį mėgsta tiek suaugusieji, tiek vaikai. Dėl nesudėtingos gamybos proceso ir paprastų ingredientų šį pyragą nesunkiai iškeps net pradedantysis kulinaras, o rezultatas visada maloniai nustebins.
Ingredientai
- 200 g kvietinių miltų
- 100 g sviesto (šalto)
- 2 v.š. cukraus (pagrindui)
- Žiupsnelis druskos
- 1 šaukštas šalto vandens (jei reikia pagrindui)
- 500 g varškės (grūdėtos arba trintos)
- 100 g natūralaus jogurto (arba grietinės)
- 3 kiaušiniai
- 100 g cukraus (įdarui)
- 1 a. š. vanilinio cukraus
- 2 v.š. krakmolo (arba miltų)
- 2–3 dideli konservuoti persikai (arba švieži)
- 1 a.š. tarkuotos citrinos žievelės (nebūtina)
Gaminimo eiga
- Pagrindo paruošimas:
Sudėkite miltus, druską ir cukrų į dubenį. Sudėkite atvėsintą sviestą gabalėliais ir greitai pirštų galiukais trinkite, kol masė taps panaši į smulkius trupinius. Jei reikia, įpilkite šaukštą šalto vandens, kad trupiniai suliptų. Suformuokite rutulį ir išplokite disku. Įvyniokite į plėvelę ir padėkite į šaldytuvą bent 30 minučių. - Pagrindo kepimas:
Išklokite 24 cm skersmens kepimo formą kepimo popieriumi. Atvėsusią tešlą iškočiokite iki plono lakšto ir išklokite ja formą (arba tiesiog paspauskite rankomis, jei tešla trapi). Subadykite tešlos dugną šakute, pabarstykite plonu miltų sluoksniu. Kepkite 180 °C temperatūroje apie 10–12 minučių, kol tešla pradės lengvai gelsti. Išimkite ir atvėsinkite. - Varškės masės paruošimas:
Į dubenį sudėkite varškę, jogurtą arba grietinę, kiaušinius, cukrų ir vanilinį cukrų. Masę gerai išsukite, kad būtų lygi ir puri. Jei naudojate grūdėtą varškę, patartina ją prieš tai pertrinti per sietelį arba smulkiai sutrinti blenderiu. Toliau įmaišykite krakmolą arba miltus, citrinos žievelę (jei naudojate). Viską dar kartą permaišykite, kad neliktų gumuliukų. - Persikų paruošimas:
Konservuotus persikus gerai nuvarvinkite, kad neliktų perteklinio skysčio (šviežius – nupjaukite odelę, išimkite kauliukus ir supjaustykite plonomis skiltelėmis). Jei norite, persikus galima vos apibarstyti cukrumi ar vaniliniu cukrumi. - Pyrago formavimas:
Varškės masę supilkite ant atvėsusio pagrindo ir tolygiai paskirstykite. Persikų skilteles dekoratyviai išdėliokite ant viršaus (galite suformuoti gėlių, spiralių ar tiesiog dėti netvarkingai, pagal skonį). - Kepimas:
Pyragą dėkite į iki 170–175 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 45–50 minučių, kol varškės masė sukietės, bet dar bus elastinga centre (patikrinkite kepimo pabaigoje – jeigu ištrauktas medinis pagaliukas sausas, pyragas iškepęs). Jei viršus per greitai ruduoja, galite uždengti paviršių folija. - Atvėsinimas:
Iškeptą pyragą palikite formoje apie 20 min, tuomet atsargiai pjaustykite palei kraštus peiliu ir nuimkite formos kraštą. Leiskite visiškai atvėsti (pageidautina 2–3 val. šaldytuve), kad varškės masė sutvirtėtų. Supjaustykite ir patiekite kambario temperatūros arba vos atvėsusį.
Naudingi patarimai
Šis varškės pyragas su persikais yra universalus ir lengvai pritaikomas pagal turimus ingredientus. Renkantis varškę, labiausiai tinka riebi ir švelni – tokia suteikia pyragui kremiškumo. Jei norite ypatingai lygios tekstūros, visada rekomenduojama varškę pertrinti per sietelį ar susmulkinti su maisto smulkintuvu. Jei neturite konservuotų, drąsiai rinkitės šviežius ar net šaldytus persikus – tik būtinai gerai nusausinkite, kad pyragas nebūtų per drėgnas.
Jeigu norite mažiau kaloringo deserto, dalį varškės galite pakeisti natūraliu jogurtu arba naudoti mažiau cukraus. Pagrindą galima ruošti ir be kiaušinio ar sviesto pakeisti dalimi augalinio margarino, bet su natūraliu sviestu jis bus ypač trapus ir malonaus skonio.
Nekepkite pyrago per ilgai – kepant per aukštoje temperatūroje varškės masė gali susitraukti ir tapti sausa. Užbaikite kepimą vos centras stabilus, bet dar šiek tiek dreba. Prieš pjaustant leiskite pyragui gerai atvėsti – tuomet išlaikys gražią formą.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Klasikinį varškės pyragą su persikais galima lengvai pritaikyti pagal savo skonį ar sezoniškumą. Vietoje persikų puikiai tiks abrikosai, vyšnios, slyvos ar net kriaušės – tokiu atveju desertas kaskart įgaus naujų atspalvių. Norint ypatingo aromato, į tešlą ar įdarą papildomai įmaišykite cinamono, muskato ar šiek tiek migdolų esencijos.
Pyragą galima puošti šviežiomis mėtomis, apibarstyti cukraus pudra ar patiekti su šlakeliu šilto vaisių padažo, ledų ar lengvos plakamos grietinėlės. Jei gaminate šventei, pyrago viršų galima apipilti želė – taip jis atrodys ypač dekoratyviai ir išliks sultingas. Mažesnėmis porcijomis šį desertą kepkite apkepėlių formelėse ar stiklinėse (pvz., keksiukų formoje), kad būtų patogu patiekti individualiai.
Eksperimentuokite su pagrindu – vietoje klasikinės trapios tešlos išmėginkite trintų sausainių pagrindą su sviestu arba pridėkite riešutų. Varškės masė puikiai dera su smulkintais džiovintais vaisiais ar razinomis. Tokiu būdu kas kartą galite sukurti naują – bet vis tiek labai gardų ir šeimai mielą – varškės pyragą.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.