Varškės pyragas su obuoliais – tai nostalgiškas, vaikystę primenantis desertas, kuris žavi savo natūralumu, švelnia tekstūra ir subtiliu skonių deriniu. Šis tradicinis lietuviškas kepinys yra mėgstamas tiek šventėms, tiek kasdieniam stalui, nes jo gamyba nesudėtinga, o rezultatas džiugina tiek didelius, tiek mažuosius saldumynų mėgėjus. Kone kiekviena šeima turi savo mėgstamą varškės pyrago receptą, tačiau būtent obuoliai suteikia šiam desertui malonų gaivumą ir natūralaus saldumo. Pyragas tinka rudens vakarams, kai sodai pilni obuolių, ir visuomet atrodo jaukus ant šeimos stalo. Dalinuosi detaliu, išbandytu receptu bei patarimais, kurie padės iškepti purus, sultingą ir nepriekaištingą varškės pyragą su obuoliais.
Ingredientai
- 300 g kvietinių miltų
- 150 g cukraus (apie 100 g pyragui ir 50 g į varškės įdarą)
- 100 g sviesto (kambario temperatūros)
- 2 kiaušiniai (1 tešlai, 1 į įdarą)
- 500 g varškės (geriausia, tradicinės, nelabai sausos)
- 4–5 nedideli obuoliai (vidutinio rūgštumo, pavyzdžiui, ‘Auksis’ ar ‘Lobo’ veislės)
- 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
- 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
- 1 valgomasis šaukštas grietinės (į įdarą, pageidautina)
- Žiupsnelis druskos
- Cinamono pagal skonį (pabarstymui obuoliams)
- Miltelių cukraus (patiekimui, nebūtina)
Gaminimo eiga
- Paruoškite pagrindą: Miltus persijokite į dubenį, suberkite kepimo miltelius ir žiupsnelį druskos. Įdėkite gabaliukais supjaustytą kambario temperatūros sviestą, įberkite 100 g cukraus. Pirštais trinkite masę, kol susidarys trupiniai. Įmuškite 1 kiaušinį ir greitai suminkykite vientisą tešlą. Jei tešla pernelyg sausa, įdėkite šaukštą jogurto ar šaukštelį grietinės. Suformuokite rutulį, įvyniokite į plėvelę ir 20–30 min. palaikykite šaldytuve.
- Paruoškite įdarą: Varškę pertrinkite per sietelį arba sutrinkite elektriniu smulkintuvu, kad masė būtų vientisa ir puri. Įpilkite 50 g cukraus, įdėkite 1 kiaušinį, grietinę ir vanilinį cukrų. Viską gerai išmaišykite iki vientisos, minkštos masės.
- Obuoliai: Obuolius nulupkite (jei žievelė stora), išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite plonais griežinėliais. Jei obuoliai labai rūgštūs, pabarstykite ploną sluoksnį cukraus ir cinamono – obuoliai suminkštės ir subtiliai papildys pyrago skonį.
- Pyrago surinkimas: Atšalusią tešlą iškočiokite ant miltuoto paviršiaus iki maždaug 0,5 cm storio lakšto. Kiek didesniu lakštu (nei kepimo forma) išklokite 24–26 cm skersmens atsegamą kepimo formą, suformuokite 2–3 cm sieneles. Šakute šiek tiek pabadykite tešlos dugną.
- Sluoksniavimas: Į formą ant tešlos pirmiausia tolygiai paskleiskite varškės įdarą. Ant varškės gražiai sudėliokite obuolių griežinėlius, pabarstykite cinamonu. Jeigu norite traškesnio varianto, galite užberti trupinių (sumaišytų sviesto, miltų ir cukraus trupinių) viršutinį sluoksnį.
- Kepimas: Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C (su vėdinimu – iki 170 °C). Kepkite pyragą apie 45–55 minutes, kol viršus taps auksinės spalvos, o pyrago kraštai gražiai paruduos. Patikrinkite mediniu pagaliuku: ištraukus pagaliukas turi būti sausas.
- Atvėsinimas ir patiekimas: Pyragą palikite formoje bent 15–20 min., kad atvėstų, tada nuimkite kraštus. Pjaustykite tik tada, kai pyragas bus apyšiltis ar visai atvėsęs – taip įdaras bus tvirtesnis ir gabalėliai neiširs. Jei norite, pabarstykite cukraus milteliais.
Naudingi patarimai
Kokybiška varškė – sėkmingo pyrago paslaptis. Rinkitės riebesnę varškę, kuri nėra per sausa, nes tuomet įdaras bus švelnesnis ir kremiškesnis. Jei varškė biri, sumaišykite ją su šaukštu grietinės ar pieno ir gerai pertrinkite – taip išgausite vientisą konsistenciją. Obuoliai idealiai tinka tiek saldesni, tiek rūgštesni, svarbiausia, kad būtų tvirti. Plonai pjaustyti obuolių griežinėliai iškepa tolygiai ir išlaiko sultingumą. Kepimui geriausia naudoti atsegamą formą – taip lengviau išimsite pyragą nesulaužydami. Jei norite visai trupininio pagrindo, 2/3 tešlos dėkite į pagrindą, o 1/3 palikite ir užbarstykite trupiniais viršų prieš dedant į orkaitę. Nepersistenkite su cukrumi – pyragas puikiai atskleis obuolių rūgštumą bei varškės švelnumą net ir su mažesniu kiekiu saldiklio.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Varškės pyragas su obuoliais lengvai prisitaiko prie šeimos skonio. Į varškės įdarą galite įmaišyti saują razinų ar susmulkintų džiovintų abrikosų, dėl ko pyragas taps dar sodresnis ir aromatingesnis. Norint egzotiškesnio poskonio, į obuolių sluoksnį paberkite kapotų riešutų ar trupintų migdolų – jie suteiks malonaus traškumo. Pavasarį obuolius galima maišyti su rabarbarais, kurie pagyvina skonį gaiviomis natomis.
Šis pyragas yra universalus: šiltas (su rutuliuku švelnių ledų ar plakta grietinėle) puikiai tinka desertui, o atvėsęs – puikus prie kavos ar arbatos puodelio. Savaitgalio pietums ar šventiniam stalui galite pyragą gardinti natūraliu jogurtu ar šviežiomis mėtomis. Norintiems sveikesnio pasirinkimo, dalį kvietinių miltų keiskite rupiais viso grūdo miltais, o į pyrago sudėtį vietoj cukraus dėkite medų ar nerafinuoto cukraus. Išbandykite ir savas idėjas, nes šis pyragas labai draugiškas improvizacijoms!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.