Varškės pyrago su vyšniomis receptas naminiam desertui

Varškės pyrago su vyšniomis receptas naminiam desertui

Varškės pyragas su vyšniomis – tai nostalgiškas ir daugelio lietuvių šeimų mėgstamas desertas, kuris sujungia švelnią varškės tekstūrą ir gaivų vyšnių rūgštumą. Tokie pyragai puikiai tinka tiek šiltai popietei su puodeliu arbatos, tiek šventiniam stalui. Varškės pyrago istorija Lietuvoje siekia senus laikus: tradiciškai naudota grūdėta ar švelni varškė, o vaisiai ar uogos, tokios kaip vyšnios, desertei suteikdavo naujų skonių. Šiame straipsnyje detaliai apžvelgsime, ką reiškia varškės pyragas su vyšniomis, kaip jį lengvai pasigaminti namuose, ir pateiksime profesionalių patarimų, kurie padės kiekvieną kartą iškepti tobulą desertą.

Ingredientai

  • 200 g kvietinių miltų
  • 120 g šalto sviesto
  • 2 valgomieji šaukštai cukraus (pagrindui)
  • 1 kiaušinis (pagrindui)
  • 500 g varškės (geriausia švelnios, bet tiks ir grūdėta)
  • 2 kiaušiniai (įdarui)
  • 120 g cukraus (įdarui)
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
  • 100 ml grietinėlės arba natūralaus jogurto
  • 30 g kukurūzų krakmolo arba miltų (įdarui)
  • 300–400 g šviežių arba šaldytų be kauliukų vyšnių
  • 1–2 valgomieji šaukštai cukraus (vyšnėms)
  • Žiupsnelis druskos

Gaminimo eiga

  1. Paruoškite pagrindą. Į dubenį berkite miltus, žiupsnelį druskos, cukrų. Sviestą ištrinkite su sausu mišiniu greitai pirštais ar peiliu, kad susidarytų trupiniai. Įmuškite kiaušinį. Tešlą greitai suminkykite, kad tik sujungtųsi ingredientai. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą 30 min.
  2. Pasiruoškite vyšnias. Jei naudojate šaldytas vyšnias, jas atitirpinkite ir nupilkite susikaupusią skystį. Jei naudojate šviežias, jas iškaulinkite. Sumaišykite vyšnias su 1–2 šaukštais cukraus ir palikite kelioms minutėms, kad jos šiek tiek suminkštėtų.
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C (viršus–apačia).
  4. Paruoškite pyrago pagrindą kepimui. Atvėsusią tešlą pagal formos dydį iškočiokite arba rankomis išklokite 22–24 cm diametro pyrago ar kepimo formą (galima daryti ir šiek tiek aukštesniais kraštais). Dugną subadykite šakute, pabarstykite trupučiu miltų ar džiūvėsėlių (kad neišmirktų).
  5. Kepkite pagrindą apie 12–15 minučių iki lengvai pagelsta. Jei norite, naudokite uždangą iš kepimo popieriaus ir džiovintų žirnių ar pupų, kad tešlos kraštai neiškiltų.
  6. Kol kepa pagrindas, paruoškite varškės įdarą. Varškę, kiaušinius, 120 g cukraus, vanilinį cukrų, grietinėlę ar jogurtą, krakmolą (arba miltus) sublenderiuokite ar pertrinkite per sietelį iki vientisos, purios masės.
  7. Išimkite pusiau keptą pagrindą, sumažinkite orkaitę iki 170 °C. Ant pagrindo užpilkite paruoštą varškės masę.
  8. Ant viršaus tolygiai paskleiskite paruoštas vyšnias. Jei norisi, galite šiek tiek jas įspauskite į varškės masę, bet neužverkite visai – jos turi matytis pyrago viršuje.
  9. Kepkite pyragą apie 40–50 minučių. Pyrago vidurys gali likti truputį judrus, aušdamas jis sutvirtės. Jei norisi, galite po 35 min. kepimo lengvai uždengti pyragą kepimo popieriumi, kad nesuskrustų viršus.
  10. Išimkite pyragą iš orkaitės ir visiškai atvėsinkite formoje. Pyragas galutinai sutvirtės ir taps lengvai pjaustomas tik pilnai atvėsęs. Rekomenduojama šiek tiek palaikyti šaldytuve prieš pjaustant.

Naudingi patarimai

Norint, kad varškės pyragas su vyšniomis kiekvieną kartą pavyktų tobulai, verta atsižvelgti į keletą esminių dalykų:

  • Jei norite ypatingai švelnios tekstūros, varškę pertrinkite du kartus arba naudokite elektrinį trintuvą – taip išvengsite gumuliukų.
  • Jei varškė labai sausa, galima papildomai įmaišyti šaukštą grietinės arba jogurto masės glotnumui.
  • Kepimo laikas gali skirtis priklausomai nuo naudojamos formos: jei pyragas labai storas – kepkite ilgiau ir atidžiai stebėkite, kad neperkeptų.
  • Vyšnios neturi būti per skystos. Jei naudojate šaldytas vyšnias, jas gerai nusausinkite, nes perteklius skysčio gali “išskystinti” varškės masę.
  • Pyragą pjaukite tik visiškai atvėsusį – tuomet tiek įdaras, tiek pagrindas bus tvirti ir gražiai laikys formą.
  • Taip paruoštą pyragą galima laikyti šaldytuve net keletą dienų – skonis tampa dar intensyvesnis.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Varškės pyragas su vyšniomis – universalus desertas, kuris lengvai prisitaiko prie sezoninių ar šeimos mėgstamų produktų. Jei norisi įvairovės, galite pabandyti šiuos variantus:

  • Klasikinis variantas: Į varškės įdarą įmaišykite tarkuotos citrinos ar apelsino žievelės, kad desertui suteiktumėte gaivos.
  • Kito sezono uogos: Vietoje vyšnių tinka mėlynės, avietės, serbentai ar slyvos. Kiekvienas vaisių ar uogų tipas suteiks naują skonio niuansą.
  • Be pagrindo (be plutos): Jei skubate ar norite lengvesnio varianto, varškės masę su vyšniomis kepkite be tešlos – išklokite tik kepimo popierių, supilkite masę ir kepkite pagal aprašytą procesą.
  • Su trupininiais sausainiais: Pagrindui naudokite grūstus sausainius ir sviestą – paprasta, greita ir šiek tiek kitokia tekstūra.
  • Patiekimas: Pyragą gardinkite plakta grietinėle ar vaniliniais ledais. Jei norisi ypatingos išvaizdos, puošimui tinka šviežios vyšnios ar mėtų lapeliai.

Varškės pyragas su vyšniomis idealiai tinka tiek prie arbatos ar kavos, tiek kaip natūralaus jogurto ar lengvo deserto palydovas. Šį kepinį galima ruošti tiek ypatingai progai, tiek kasdieniam smaližiavimui – namų aromatas ir puikus skonis suartins visą šeimą prie stalo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *