Varškės sausainiai kepti orkaitėje – vienas populiariausių ir šilčiausių desertų, kuriuos Lietuvoje mėgsta gaminti tiek šeimos, tiek desertų mylėtojai. Šie sausainiai ne tik primena vaikystės skonius, bet ir garsėja savo paprastumu, ekonomiškumu, delikatesniu skoniu bei traškia tekstūra. Kvepiantys vanile, su lengvu varškės rūgštele ir trapia plutele – jie itin tinka šaltam žiemos vakarui ar šiltos vasaros popietei prie arbatos. Receptas nesudėtingas, net pradedantysis kulinaras gali pagaminti puikius sausainius, kurie džiugins ir namiškius, ir svečius. Straipsnyje rasite išsamų varianto paaiškinimą – kas būtent yra orkaitėje kepti varškės sausainiai, kokių ingredientų reikia, žingsnis po žingsnio gaminimo eigą, naudingus patarimus sėkmei bei galimas variacijas ir patiekimo idėjas.
Ingredientai
- 250 g šviežios, sausos varškės (geriausia 9% riebumo)
- 100 g sviesto (kambario temperatūros)
- 1 kiaušinis
- 200–220 g kvietinių miltų (+ papildomai barstymui)
- 50–100 g cukraus (pagal skonį)
- 1 a.š. vanilinio cukraus
- 1/2 a.š. kepimo miltelių
- Žiupsnelis druskos
- (Pagal skonį) cukraus pudros ar cinamono barstymui
Gaminimo eiga
- Į vidutinį dubenį sudėkite varškę. Jeigu ji stambesnė, pertrinkite šakute ar trumpai blenderiu, kad nebūtų didelių gumuliukų.
- Įdėkite minkštą sviestą, įmuškite kiaušinį, berkite vanilinį cukrų, žiupsnelį druskos ir gerai išmaišykite iki vientisos masės.
- Atkirpkite 200 g miltų, sumaišykite su kepimo milteliais ir suberkite į varškės masę. Pradėkite formuoti tešlą – ji turi būti minkšta, tačiau nelipti prie rankų. Jei reikia, įberkite dar šiek tiek miltų. Nepersistenkite – per daug miltų sausainius padarys per kietus.
- Tešlą suformuokite į rutulį, apvyniokite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą min. 30 minučių, kad sustingtų ir būtų lengviau kočioti.
- Po poilsio išimkite tešlą iš šaldytuvo, trumpai paminkykite ir padėkite ant miltuoto paviršiaus. Plonai iškočiokite (apie 0,5–1 cm storio lakštą).
- Naudodami stiklinę arba sausainių formeles išspauskite norimos formos sausainius. Kiekvieną apverskite cukruje (jei norite traškios plutelės, sumaišykite cukrų su cinamonu).
- Sausainius dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, palikite šiek tiek tarpo.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC (viršus–apačia). Kepkite apie 18–25 minutes, priklausomai nuo sausainių dydžio ir jūsų orkaitės, kol gražiai pagels.
- Ištraukite sausainius, palaukite, kol šiek tiek atvės. Pabarstykite cukraus pudra ar papildomu cinamonu, jei norite.
Naudingi patarimai
Norint pagaminti traškius ir purius varškės sausainius, svarbiausia rinktis sausą varškę. Per skysta varškė tešlą sušvelnins, o sausainiai taps guminiai. Tešlą kočiokite ne per plonai, kitaip sausainiai bus trapesni ir gali greitai perdegi orkaitėje. Sviestas turi būti minkštas, tačiau ne per tirštas ar ištirpintas – tai suteikia subtilios tekstūros. Jei norite natūralaus aromato, naudokite tikrą vanilę vietoje vanilinio cukraus. Kepant stebėkite sausainius, nes kiekviena orkaitė kaista skirtingai. Kai tik viršus paruduoja – sausainiai jau paruošti. Kad išliktų ypatingai traškūs, sausainius atvėsinkite ant grotelių, o sandariame inde laikykite ne ilgiau kaip savaitę.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Varškės sausainių receptas universalus – galite improvisuoti pagal namuose turimus ingredientus ar norimas skonių kryptis. Į tešlą galite įmaišyti šiek tiek smulkintų džiovintų vaisių (razinų, džiovintų spanguolių), tarkuotos citrinos arba apelsino žievelės, kelių sultenės riešutų ar šokolado gabalėlių. Norint suteikti daugiau skanumo, iškočiotus sausainius prieš kepant aptepkite plaktu kiaušiniu ir pabarstykite sezamo, aguonų ar ruduoju cukrumi. Patiekti siūlome šiltus su medumi, trintomis uogomis, namine karamele ar tirpintu šokoladu. Puikiai dera prie rytinės kavos, popietės arbatos, arba kaip gaivus užkandis vaikų šventėms. Jei mėgstate be galo traškius sausainius – kepkite šiek tiek ilgėliau, jei norite minkštesnių – trumpinkite kepimo laiką. Tai gardus, nostalgiškas užkandis, kurį visada norisi kepti dar kartą!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.