Varškės spurgų receptas karšto oro gruzdintuvėje be aliejaus

Varškės spurgų receptas karšto oro gruzdintuvėje be aliejaus

Varškės spurgos karšto oro gruzdintuvėje – tai šiuolaikiškas tradicinio lietuviško deserto variantas, kuris leis mėgautis puriais, kvapniais ir mažiau riebalų turinčiais kąsniais. Klasikinės spurgos dažnai garuoja aliejuje, tad būna gana riebios, tačiau kepimas „air fryer“ (karšto oro gruzdintuvėje) padeda išsaugoti geriausias skonio savybes ir lengvumą, išvengiant perteklinio aliejaus. Tai puikus pasirinkimas tiek savaitgalio rytui, tiek vaišėms ar net kaip sveikesnis užkandis vaikams. Šiame straipsnyje rasite ne tik pagrindinį receptą, bet ir įvairias patiekimo bei paruošimo idėjas, naudingus patarimus ir aiškias instrukcijas.

Ingredientai

  • 250 g varškės (9% rieb., geriausia sausos, grūdėtos)
  • 2 kiaušiniai
  • 60 g cukraus
  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus
  • 1 šaukštas tirpinto sviesto (nebūtina, bet suteikia minkštumo)
  • 120 g miltų
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • Žiupsnelis druskos
  • Įberti cukraus pudros spurgų apibarstymui

Gaminimo eiga

  1. Pasiruošimas. Į didelį dubenį suberkite varškę. Jei ji grubi, pertrinkite šakute arba sumalkite smulkintuvu, kad masė būtų vienalytė ir nesuliptų į gumulus.
  2. Kiaušinių įmaišymas. Į varškę įmuškite kiaušinius, berkite cukrų, vanilinį cukrų, šaukštą tirpinto sviesto ir viską gerai išmaišykite, kol gausite vientisą masę.
  3. Sausųjų ingredientų supylimas. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir žiupsneliu druskos. Po truputį įmaišykite į varškės masę, kad neišsimuštų oro – maišykite švelniai, bet tolygiai. Tešla turi būti minkšta, tačiau ne per skysta; ji gali šiek tiek lipti prie rankų.
  4. Formavimas. Sudrėkintomis rankomis ar šaukštu formuokite mažus rutuliukus (apie 3–4 cm skersmens). Jeigu tešla per daug lipni, šiek tiek pasibarstykite rankas miltais.
  5. Karšto oro gruzdintuvės paruošimas. Įkaitinkite gruzdintuvę iki 180 °C. Jeigu gruzdintuvės krepšelis nėra padengtas nesvylančia danga, išklokite jį kepimo popieriumi (su skylutėmis oro cirkuliacijai) arba lengvai patepkite aliejumi.
  6. Virimo procesas. Dėkite suformuotas spurgas į krepšelį, palikdami tarp jų erdvės, kad karštas oras laisvai cirkuliuotų. Jei reikia, kepkite per kelis kartus. Kepkite apie 10–12 minučių, kol spurgos gražiai iškils ir taps auksinės spalvos. Per pusę kepimo apverskite jas, kad tolygiai apskrustų.
  7. Pabaiga ir serviravimas. Iškepusias spurgas perkelkite ant grotelių ar lėkštės, šiek tiek atvėsinkite. Prieš patiekiant apibarstykite cukraus pudra.

Naudingi patarimai

Svarbiausia šiame recepte – tekstūra ir sudedamųjų dalių kokybė. Rinkitės kuo sausesnę varškę – per riebi ar drėgna gali daryti tešlą per skystą, o spurgos išeiti ne tokios purios. Jei varškė labai šlapia, prieš naudojimą šiek tiek nusausinkite per marlę arba popieriniu rankšluosčiu.

Norint minkštesnių spurgų, naudokite šiek tiek sviesto arba net lašelį grietinės. Kepant karšto oro gruzdintuvėje, spurgos skaniausios ką tik iškeptos – vėsdamos jos praranda traškumą, todėl geriausia gaminti tiek, kiek ketinate iš karto suvartoti.

Į gruzdintuvę neperkraukite spurgų – tegul tarp jų lieka vietos, tuomet karštas oras geriau apskrudins visus paviršius. Dėl skirtingų gruzdintuvės modelių galingumo ar dydžio, pirmą kartą kepant atidžiai stebėkite procesą: jei reikia, šiek tiek pailginkite arba sutrumpinkite kepimo laiką.

Jei norite ypatingesnio prieskonio, į tešlą galite įtarkuoti citrinos ar apelsino žievelės, įberti cinamono ar muskato riešuto.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Varškės spurgos iš karšto oro gruzdintuvės puikiai prisitaiko prie kiekvieno šeimos skonio ar progos. Štai keli būdai, kaip jas paįvairinti ar net padovanoti svečiui staigmeną:

Viduje esantis įdaras: Kiekvienos spurgos viduryje galite įspausti nedidelį gabalėlį juodo arba pieniško šokolado, obuolio skiltelę ar šaukštelį uogienės prieš formuojant rutuliukus.

Kakavinės spurgos: Į tešlą įmaišykite šaukštą kakavos miltelių – gausite tamsius, šokoladinius kąsnelius.

Augaliniai pakaitalai: Norite spurgų be laktozės ar veganams? Pakeiskite varškę augalinės kilmės varškės alternatyva, kiaušinį – linų sėmenimis ar chia sėklomis užplikytais vandenyje, o sviestą – kokosų aliejumi.

Patiekimo idėjos: Tradiciškai spurgas apibarstykite cukraus pudra, bet galite jas patiekti su šviežiomis uogomis, įvairių vaisių tyrėmis, medumi ar natūraliu jogurtu. Ypatingam desertui puikiai tiks ištirpintas šokoladas ar vanilinis varškės kremas.

Šios spurgos labai tinka pusryčiams, užkandžiams, vaišėms vaikų gimtadieniuose ar tiesiog savaitgalio popietei. Karšto oro gruzdintuvėje keptos spurgos taip pat gali tapti gardžiais užkandžiais iškylai ar kelionei: lengvos, minkštos ir paprastos transportuoti.

Nebijokite improvizuoti – jei norisi daugiau purumo, į tešlą galite įplakti truputį kefyro ar pieno, o švelnesnio skonio mėgėjams rekomenduotina sumažinti cukraus kiekį ir papildyti tešlą žiupsneliu vanilės ekstrakto. Galimybių išbandyti įvairius skonius tikrai daug – svarbiausia, kad varškės spurgos visad būtų mėgstamos jūsų šeimos rate!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *