Varškės spurgos su kefyru – puikus pasirinkimas norint pasilepinti naminiu, puriu ir švelniu desertu, kuris per kelias minutes užburia maloniu kvapu ir šilta tekstūra. Šis tradicinis lietuvių virtuvės skanėstas jau kelis dešimtmečius džiugina šeimas sekmadienio pusryčiais ar ypatingomis progomis. Ko gero, kiekviena šeimininkė turi savą varškės spurgų receptą, tačiau spurgų su kefyru tešla išsiskiria ypatingu purumu ir drėgnumu: kefyras ne tik suaktyvina soda ar kepimo miltelius, bet ir praturtina varškės skonį, suteikdamas jam malonų lengvumą. Tokias spurgas paprasta gaminti net pradedantiems: nereikia laukti, kol tešla kils, nes jos pagrindą sudarantys produktai susijungia be mielių. Jei ieškote pasiteisinančio kiaurapadžių spurgų recepto su kvapniu vidumi – šis variantas kaip tik jums. Straipsnyje rasite tikslias proporcijas, aiškius žingsnius, naudingus patarimus ir net kelias idėjas, kaip paįvairinti ar patiekti šias spurgas ypatingai.
Ingredientai
- 250 g riebios varškės (geriausiai – rupi, 9% riebumo)
- 150 ml kefyro (pieninio, 2,5% riebumo ar didesnio)
- 2 kambario temperatūros kiaušiniai
- 60–80 g cukraus (pagal skonį, galima ir daugiau saldesnėms spurgoms)
- 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
- 1 žiupsnelis druskos
- 250–300 g kvietinių miltų (kol gausite pusiau minkštą, lipnią tešlą)
- 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių arba sodos
- Augalinis aliejus kepimui (apie 500 ml, priklausomai nuo puodo dydžio)
- Cukraus pudros apibarstymui
Gaminimo eiga
- Dideliame dubenyje šakute arba šluotele ištrinkite varškę su cukrumi, vaniliniu cukrumi bei žiupsneliu druskos, kol neliks didelių gumulėlių. Jei norite visiškai vientisos masės, varškę galite pertrinti per sietelį.
- Įmuškite kiaušinius ir pilkite kefyrą. Viską išplakite iki vientisos masės. Kefyras turi būti kambario temperatūros, nes šaltas gali sutraukti varškę ir tešla taps grublėta.
- Įmaišykite kepimo miltelius arba soda (jei naudojate sodą, sumaišykite ją su keliais lašais citrinos sulčių ar acto, kad ji gerai suputotų), tada pamažu suberkite miltus. Masę maišykite šaukštu, kol tešla taps lipni, bet jau laikys formą. Stenkitės nepersistengti su miltais – kuo jų mažiau, tuo spurgos puresnės.
- Giliame plačiame puode arba keptuvėje įkaitinkite aliejų iki maždaug 170–180 °C. Jei neturite termometro, įdėkite mažą duonos kubelį – jei jis per 30 sekundžių paruduoja, aliejus tinkamas.
- Rankas lengvai apibarsčius miltais arba sudrėkinus, imkite po nedidelį gabalėlį tešlos (apie šaukštelio dydžio) ir suformuokite kamuoliukus. Galite naudoti ir du arbatinius šaukštelius, vienu formuodami spurgą ir kitu pastumdami ją į aliejų.
- Atsargiai dėkite spurgas į įkaitintą aliejų. Kepkite nedidelėmis partijomis, kad nenukristų temperatūra. Spurgos turi laisvai plaukioti ir vartytis. Kepkite jas apie 2–3 minutes iš kiekvienos pusės, kol gražiai parus ir taps traškios.
- Iškepusias spurgas išgriebkite kiaurasamčiu ir sudėkite ant popierinio rankšluosčio – taip bus pašalintas aliejaus perteklius.
- Prieš patiekiant, dar šiltas spurgas pabarstykite cukraus pudra. Skanaus!
Naudingi patarimai
Gamindami varškės spurgas su kefyru, atminkite kelis pagrindinius niuansus. Pirma, rinkitės kuo riebesnę, drėgnesnę ir rupesnę varškę – ji ne tik pagerins spurgų skonį, bet ir gražiai “išpurens” tešlą. Jeigu varškė sausoka arba labai biri, galite pastovėti masę kelias minutes su kefyru – tuomet ji susigeria ir tampa vientisesnė.
Miltų kiekis priklauso nuo varškės ir kefyro drėgnumo – svarbu neperkrauti tešlos, kad spurgos išliktų minkštos bei orios. Jei abejojate – geriau įdėkite miltus dalimis: šaukštu sumaišykite, kol tešla bus lengvai lipni ir dar šiek tiek “klijuosis” prie rankų.
Nepamirškite – gaminant su soda, ją visada neutralizuokite actu arba citrinos sultimis, kad neliktų nemalonaus poskonio. Jeigu neturite, naudokite kepimo miltelius, kurie irgi džiugina purumu.
Kepant labai svarbu neprikrauti puodo spurgomis, nes nuo to krinta aliejaus temperatūra ir jos sugeria daugiau riebalų, iškepa ne tokios purios ir traškios. Optimalu kepti nedideliais kiekiais ir nuolat stebėti aliejaus karštumą. Prieš pradėdami kepti visą spurgų partiją, išbandykite su viena: taip įsitikinsite, kad temperatūra tinkama, o tešlos konsistencija – gera.
Spurgos ypatingai gardžios dar šiltos, bet puikiai išsilaiko ir kitą dieną, sandarioje dėžutėje. Kad spurgos neliptų, galite jas lengvai apibarstyti cukraus pudra arba paskirstyti ant tolygiai išklotos kepimo popieriaus.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Varškės spurgos su kefyru – labai universalus desertas, todėl galite lengvai eksperimentuoti ir pagardinti jį pagal savo skonį. Jei norisi daugiau saldumo, į tešlą įdėkite razinų, smulkintų džiovintų abrikosų ar net šokolado gabalėlių – jie maloniai ištirps viduje ir suteiks papildomo skonio. Praturtinti spurgas galite ir nedideliu trintu obuolio kiekiu arba keliais šaukštais aguonų.
Norint ypatingai išraiškingo skonio, pusę cukraus galima pakeisti rudojo tipo, kuris suteiks karamelės prieskonį. Jei mėgstate citrusinius desertus, įberkite tarkuotos citrinos ar apelsino žievelės – gausite švelniai kvepiančias, pavasariškas spurgas.
Patiekimui tinka ne tik tradicinė cukraus pudra – išbandykite ir avietinę, mėlynių ar slyvų uogienę, šiek tiek tirpinto šokolado, uogų tyrę ar net krupūrus riešutų sviestą. Jei norisi šventiškesnio varianto, iškepusias ir šiek tiek pravėsusias spurgas apvoliokite cinamono ir cukraus mišinyje.
Šios spurgos ne tik puikus popietės desertas: jos gali tapti šventinio pusryčio ar net ypatingo vakaro akcentu, kai norisi pamaloninti artimuosius ar svečius ką tik iškeptu, jaukiu gardėsiu. Drąsiai eksperimentuokite ir atraskite savo mėgstamiausią varškės spurgų su kefyru variaciją!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.