Varškės spurgytės – tai lietuviškos virtuvės deserto klasika, kuri vilioja nostalgišku skoniu, minkštu vidumi ir traškia išore. Tai mažos apvalios spurgytės, keptos aliejuje, kurių svarbiausias ingredientas – varškė. Šios spurgytės žavi savo paprastumu, nes kepamos be mielių, o ypatingą purumą ir švelnumą joms suteikia varškės ir kiaušinių duetas. Tokios spurgytės kasmet karaliauja įvairiuose lietuviškuose renginiuose, šeimos tradicijose, o iškilus klausimui, ką pasigaminti greitam savaitgalio desertui ar šventinei popietei, būtent jos dažnai patenka į favoritų sąrašą. Spurgytės tinka tiek karštos, tiek atvėsusios, puikiai dera su cukraus pudra, uogiene ar netgi plakta grietinėle. Sužinokite, ką reiškia varškės spurgytės, kaip jas pasigaminti namuose, kokių ingredientų reikia bei kokios variacijos galimos pagal jūsų skonį.
Ingredientai
- 250 g sausos varškės (geriausiai 9 % riebumo, pertrintos arba smulkios)
- 2 dideli kiaušiniai
- 60 g cukraus (apie 4 valgomuosius šaukštus)
- 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus (nebūtina, bet puikus aromatas)
- 100 ml natūralaus kefyro arba rauginto pieno
- 180 g kvietinių miltų (maždaug 1,5 stiklinės, kiekį gali tekti pataisyti pagal masės konsistenciją)
- 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
- Žiupsnelis druskos
- Aliejaus kepimui (geriausiai rafinuoto, be kvapo)
- Cukraus pudros apibarstymui
Gaminimo eiga
- Varškę pertrinkite per sietelį arba sumalkite maisto smulkintuvu, jei reikia – kad nebūtų grūdelių. Kuo tolygesnė varškė, tuo spurgytės bus puresnės ir lygesnės.
- Į dubenį sudėkite varškę, įmuškite kiaušinius, berkite paprastą ir vanilinį cukrų, bei žiupsnelį druskos. Gerai viską išplakite šluotele ar elektriniu plakikliu, kol masė taps vientisa.
- Pilame kefyrą, dar kartą gerai išmaišome. Jei norite šiek tiek rūgštesnio skonio ar neturite kefyro, galite naudoti natūralų jogurtą arba pasukas.
- Atskirkite miltus ir sumaišykite su kepimo milteliais. Po truputį berkite miltus į perskystą varškės masę ir maišykite, kol susiformuos tiršta, tačiau dar gana lipni tešla. Jei masė labai skysta, įberkite truputį daugiau miltų, tačiau svarbu nepersistengti – kitaip spurgytės taps kietos.
- Įkaitinkite gilų puodą ar keptuvę su storesniu dugnu, įpilkite tiek aliejaus, kad spurgytes būtų galima apsemtų ar jos laisvai plaukiotų. Aliejų įkaitinkite iki maždaug 170–180 °C (galima patikrinti įkišus medinę mentelę – jei aplinkui burbuliuoja, laikas kepti).
- Rankas šiek tiek sudrėkinkite ar patepkite aliejumi, imkite po nedidelį gabalėlį tešlos ir formuokite kamuoliukus. Galima naudoti ir du šaukštus, formuojant apvalias porcijas nuo šaukšto krašto.
- Dėkite spurgytės rutuliukus į įkaitintą aliejų ir kepkite porcijomis (neperkraukite puodo), kol apskrus iš visų pusių, apie 3–4 minutes. Kas kelias sekundes apverskite arba judinkite, kad apskrustų tolygiai.
- Iškepusias spurgytes išgriebkite kiaurasamčiu ir dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų riebalų perteklius.
- Atvėsusias ar vos šiltas spurgytes apibarstykite gausiai cukraus pudra. Patiekite su mėgstama uogiene, medumi, plakta grietinėle ar tiesiog vienas.
Naudingi patarimai
- Varškę pertrinkite per sietelį arba sumalkite maisto smulkintuvu, jei reikia – kad nebūtų grūdelių. Kuo tolygesnė varškė, tuo spurgytės bus puresnės ir lygesnės.
- Į dubenį sudėkite varškę, įmuškite kiaušinius, berkite paprastą ir vanilinį cukrų, bei žiupsnelį druskos. Gerai viską išplakite šluotele ar elektriniu plakikliu, kol masė taps vientisa.
- Pilame kefyrą, dar kartą gerai išmaišome. Jei norite šiek tiek rūgštesnio skonio ar neturite kefyro, galite naudoti natūralų jogurtą arba pasukas.
- Atskirkite miltus ir sumaišykite su kepimo milteliais. Po truputį berkite miltus į perskystą varškės masę ir maišykite, kol susiformuos tiršta, tačiau dar gana lipni tešla. Jei masė labai skysta, įberkite truputį daugiau miltų, tačiau svarbu nepersistengti – kitaip spurgytės taps kietos.
- Įkaitinkite gilų puodą ar keptuvę su storesniu dugnu, įpilkite tiek aliejaus, kad spurgytes būtų galima apsemtų ar jos laisvai plaukiotų. Aliejų įkaitinkite iki maždaug 170–180 °C (galima patikrinti įkišus medinę mentelę – jei aplinkui burbuliuoja, laikas kepti).
- Rankas šiek tiek sudrėkinkite ar patepkite aliejumi, imkite po nedidelį gabalėlį tešlos ir formuokite kamuoliukus. Galima naudoti ir du šaukštus, formuojant apvalias porcijas nuo šaukšto krašto.
- Dėkite spurgytės rutuliukus į įkaitintą aliejų ir kepkite porcijomis (neperkraukite puodo), kol apskrus iš visų pusių, apie 3–4 minutes. Kas kelias sekundes apverskite arba judinkite, kad apskrustų tolygiai.
- Iškepusias spurgytes išgriebkite kiaurasamčiu ir dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų riebalų perteklius.
- Atvėsusias ar vos šiltas spurgytes apibarstykite gausiai cukraus pudra. Patiekite su mėgstama uogiene, medumi, plakta grietinėle ar tiesiog vienas.
Naudingi patarimai
Tobulos varškės spurgytės prasideda nuo tinkamos varškės – rinkitės sausą, be guminio vandens ir kuo smulkesnę. Jei jūsų varškė labai šlapia, prieš gamindami perteklių nupilkite ar nuspauskite, kad tešla nebūtų per skysta. Į masę miltus berkite pamažu – jų gali prireikti šiek tiek daugiau arba mažiau pagal varškės drėgnį ir dydį kiaušinių. Tešla turi būti pakankamai tiršta, kad neplyštų ir laikytų rutuliuko formą, tačiau per daug miltų padarys spurgytes kietas. Jei norite aliejuje joms suteikti ypač dailų rutuliukų pavidalą, tešlą galite šaukštu leisti į aliejų, šiek tiek previazdami kraštus, arba naudoti ledų šaukštelį – taip visos spurgytės bus tolygios ir lygaus dydžio.
Kepant aliejuje svarbu stebėti temperatūrą. Jei aliejus per karštas – spurgytės sudegs paviršiuje, o viduje liks žalios. Jei per šaltas – kelią daug riebalų ir tapsi permirkusios. Idealiausia – apie 170–180 °C. Praktinis būdas be termometro – įlašinti lašelį tešlos į aliejų: turi būti aktyvūs burbuliukai. Dar viena gudrybė – įdėti į aliejų pagalį nuo iešmo ar medinio šaukšto kotą – jei iškart atsiranda burbuliukų, temperatūra tinkama. Spurgytes kepkite porcijomis, nes kitaip jos gali prilipti viena prie kitos, o temperatūra kris.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Varškės spurgytės atviros eksperimentams. Jei mėgstate originalesnius skonius, į tešlą galite įmaišyti šiek tiek tarkuotos citrinos ar apelsino žievelės – jos suteiks gaivumo ir aromato. Drąsiai pridėkite razinų, smulkintų džiovintų vaisių ar šokolado gabalėlių – šios smulkmenos praturtins tekstūrą ir skonį. Norintiems subtilesnio deserto, pabandykite į tešlą suberti šaukštą aguonų arba maltų riešutų. Jei gaminate be glitimo, kvietinius miltus galima pakeisti ryžių ar kukurūzų miltais – rezultatas bus lengvesnis, bet šiek tiek trapesnis.
Tradicinis spurgyčių patiekimas – šiltos, gausiai apibarstytos cukraus pudra. Jos puikiai dera su įvairiomis uogienėmis (vyšnių, braškių, mėlynių), šviežių uogų padažu ar plakta grietinėle. Labai gardu spurgytes tiekti su karštu šokoladiniu padažu arba vaniliniu padažu – toks derinys ypač patiks vaikams. Svarbus ir kiek neįprastas variantas – apibarstykite spurgytes cinamono ir cukraus mišiniu, kol jos dar šiltos, taip išgausite subtilų cinamono aromatą.
Varškės spurgytės – universalios ir tinkamos bet kokiai progai: jos gali tapti puikiu pusryčių desertu, vaišių stalo pažiba arba ypatingu savaitgalio skanėstu prie puodelio arbatos. Gaminant kartu su vaikais, spurgytės taps nuotaikingu šeimos užsiėmimu. Išbandykite ir atraskite savo mėgstamą recepto variaciją, o svarbiausia – mėgaukitės sočiu ir šiltu lietuvišku desertu, kuris primins vaikystę.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.