Varškės torto su braškėmis receptas vasaros skoniui

Varškės torto su braškėmis receptas vasaros skoniui

Varškės tortas su braškėmis – tai vienas populiariausių lietuviškų desertų, išsiskiriantis lengvumu, švelnia tekstūra ir gaiviu skoniu. Šis tortas puikiai tinka vasaros sezonui, kai gausu šviežių braškių, tačiau jį lengvai galima pagaminti ir kitu metu, naudojant užšaldytas uogas. Dėl natūralaus saldumo, subalansuotos rūgštelės ir varškės kremiškumo šis tortas dažnai tampa šeimos švenčių ar ypatingų progų pažiba. Varškės tortas su braškėmis patiks tiek tiems, kurie mėgsta saldumynus, tiek tiems, kurie vertina sveikesnį desertų variantą – jame daug baltymų, mažiau riebalų nei klasikiniuose tortuose, o pagrindą dažnai galima ruošti net be glitimo. Tai visapusiškai universalus desertas, kuris džiugina ir vaikus, ir suaugusiuosius.

Ingredientai

  • 200 g sausainių (geriausiai tinka trapūs, pavyzdžiui, „Gaidelis” arba švediški sviestiniai sausainiai)
  • 80 g sviesto
  • 500 g varškės (geriausia rinktis kreminę, grūdėtą ar pertrintą varškę)
  • 200 ml riebios grietinėlės (35% arba 36%)
  • 180 g cukraus pudros
  • 2 arbatiniai šaukšteliai želatinos (arba 12 g lapelių)
  • 50 ml vandens (želatinai ištirpinti)
  • 400 g šviežių braškių (apie 200 g į kremą, likusios – papuošimui ir braškių sluoksniui)
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus arba vanilės ekstrakto
  • 1 citrina (naudinga sultims ir žievelės skoniui paryškinti)
  • Pagal poreikį – mėtos arba bazilikų lapelių papuošimui

Gaminimo eiga

  1. Pagrindo ruošimas: Sausainius sutrinkite iki smulkių trupinių (patogiausia naudoti smulkintuvą arba sudėti sausainius į sandarų maišelį ir traiškyti kočėlu). Į trupinius suberkite ištirpintą sviestą ir gerai išmaišykite, kol masė taps vientisa, šiek tiek drėgna.
  2. Paruoštą sausainių masę dėkite į apvalią (apie 22–24 cm skersmens) formą nuimamais kraštais. Tolygiai paskirstykite ir suspauskite šaukštu ar stikline, kad suformuotumėte standų pagrindą. Formą su pagrindu įdėkite į šaldytuvą bent 30 min., kol sustings.
  3. Kremo paruošimas: Želatiną suberkite į 50 ml šalto vandens, pamaišykite ir palikite išbrinkti (apie 10–15 minučių). Jei naudojate lapelius, užpilkite juos šaltu vandeniu pagal instrukciją ir išbrinkusius nuspauskite.
  4. Tuo metu, kai želatina brinksta, varškę gerai pertrinkite per sietelį (ar sutrinkite blenderiu), kol taps visiškai glotni. Į varškę įmaišykite cukraus pudrą, vanilinį cukrų arba vanilės ekstraktą, įtarkuokite pusės citrinos žievelę ir įpilkite šiek tiek sulčių. Viską išmaišykite iki vientisos masės.
  5. Grietinėlę išplakite iki tvirtų putų (atsargiai, neperplakite, kad neišeitų sviestas), tada išplaktą grietinėlę įmaišykite į varškės masę – švelniais judesiais, kad išliktų purumas.
  6. Išbrinkusią želatiną ištirpinkite virš karšto vandens vonelės arba labai trumpam (apie 10-15 sek.) pašildykite mikrobangų krosnelėje, kol visiškai ištirps. Atsargiai supilkite želatiną į kremą – kad kremas nesušoktų į gumuliukus, želatiną po truputį įmaišykite šlakeliu į varškės masę, vis pamaišydami.
  7. Dalį braškių (apie 200 g) nuplaukite, nusausinkite, pašalinkite kotelius ir supjaustykite mažais gabaliukais. Šias braškes beveik vienodai paskirstykite ar įmaišykite į kremą, kad tortas būtų spalvingesnis ir sultingesnis.
  8. Paruoštą kremą supilkite ant iš šaldytuvo ištraukto sausainių pagrindo. Paviršių išlyginkite, torto formą vėl dėkite šaltai (pageidautina – per naktį, tačiau bent 4–6 val.), kad kremas pilnai sustingtų.
  9. Braškių sluoksnis ir papuošimas: Likusias braškes nuplaukite, nusausinkite ir perpjaukite pusiau arba į plokščias riekeles. Jas išdėliokite dailiai ant sustingusio torto paviršiaus. Norėdami papildomo gaivumo, galite patepti jas šviežiai spaustomis citrinos sultimis arba aptepti lengvu želė sluoksniu, kad uogos išliktų blizgios ir sultingos (pasirinktinai).
  10. Jei norite, dekoruokite tortą mėtos, baziliko lapeliais ar baltais šokolado drožlėmis, kad suteiktumėte desertui šventiškumo.

Naudingi patarimai

Gaminant varškės tortą su braškėmis, svarbiausias etapas yra tinkamai pasiruošti želatiną bei išlaikyti varškės masę vientisą ir kremišką. Rekomenduoju naudoti kuo natūralesnius produktus: natūralią pertrintą ar kreminę varškę, riebią grietinėlę, šviežias uogas.

Norint lengvai išimti tortą iš formos, verta dugną iškloti kepimo popieriumi. Kad sausainių pagrindas būtų kietesnis, į masę galima įberti šiek tiek smulkintų riešutų ar šaukštelį cukraus – pagrindas taps traškesnis.

Braškes kruopščiai nusausinkite – per daug drėgmės gali suminkštinti torto paviršių. Geriausia naudoti cukraus pudrą, nes ji geriau ištirpsta ir nesubraižo varškės konsistencijos. Želatina būtinai turi būti visiškai ištirpusi, o į varškės masę ją pilkite labai pamažu, viską gerai išmaišydami – tik taip išvengsite gumuliukų.

Tortą lengviausia riekėmis pjaustyti aštriu, į karštą vandenį pamirkytu peiliu – taip pjūvis bus švarus, uogos išliks dailios, kremas nesuspaus.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Varškės tortas su braškėmis lengvai prisitaiko prie metų laikų ir turimų produktų. Pagrindą vietoje sausainių galima ruošti iš šokoladinių trapučių, avižinių dribsnių ir riešutų arba netgi kepant biskvitą. Braškes galima keisti avietėmis, šilauogėmis, vyšniomis ar net mandarinais – kiekvienas pasirinkimas suteiks naują skonio potyrį.

Norint gauti intensyvesnį skonį, į varškės kremą galima įmaišyti šiek tiek trintų braškių ar sumaišyti jas su medumi iki uogienės konsistencijos – šis sluoksnis ypač pagyvina bendra skonį. Jeigu mėgstate šokoladą, į sausainių pagrindą dėkite kakavos miltelių ar šokolado drožlių.

Pateikdami tortą, apibarstykite jį smulkintais migdolais ar pistacijomis, pagardinkite šviežia mėtų šakele, o vasarą puikiai derės su šaltu jogurtiniu padažu ar vaniliniais ledais.

Šis tortas puikiai atrodo ir porcijomis – gaminkite jį mažose stikliniuose indeliuose (individualiose porcijose), ypač jei norite gražaus stalo ar desertinio baro šventėje. Taip pat galite sluoksniuoti tortą stikliniame dubenyje, pakaitomis dedant sausainių, kremo ir vaisių sluoksnius.

Nepamirškite, kad net ir paprasčiausiai pagamintas varškės tortas su braškėmis visuomet džiugins ir akis, ir skonio receptorius – jis puikiai pavers bet kurią popietę ar progą ypatinga.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *