Varškės vaflių receptas minkštiems ir puriems pusryčiams

Varškės vaflių receptas minkštiems ir puriems pusryčiams

Varškės vafliai – tai ypatingai minkšti, purūs ir išskirtinio skonio pusryčių ar užkandžių patiekalas, kuris Lietuvoje mėgstamas jau ne vieną dešimtmetį. Šie vafliai išsiskiria tuo, kad jų pagrindinė sudedamoji dalis yra varškė – ji suteikia ypatingo drėgnumo bei oro pojūtį, taip pat subtilų skonį ir vertingų maistinių medžiagų. Varškės vafliai puikiai tinka ne tik šeimos pusryčiams ar šventiniam stalui, bet ir vaikų užkandžiams, nes juose mažiau cukraus, daugiau baltymų, o minkšta ir lengva tekstūra žavi tiek mažuosius, tiek suaugusiuosius. Šiame straipsnyje apžvelgsime, kokie ingredientai reikalingi varškės vafliams, kaip juos lengvai pagaminti namuose, pasidalysime naudingais patarimais ir patiekimo idėjomis, kad kiekvienas išbandęs šį receptą galėtų džiaugtis išskirtiniu rezultatu.

Ingredientai

  • 250 g šviežios varškės (geriausia – 9% riebumo)
  • 2 kiaušiniai
  • 30 g cukraus (apie 2 šaukštai; galima reguliuoti pagal skonį)
  • 1 a.š. vanilinio cukraus arba keli lašai vanilės ekstrakto
  • 1 žiupsnelis druskos
  • 60 g tirpinto sviesto (apie 3 šaukštai)
  • 120 ml pieno
  • 150 g kvietinių miltų (apie 1 stiklinė)
  • 1,5 a.š. kepimo miltelių

Gaminimo eiga

  1. Varškę sutrinkite šakute arba, jei norite ypač vientisos tekstūros, pertrinkite per sietelį. Tai padės vafliams išlikti puriems ir vientisiems.
  2. Įmuškite kiaušinius į dubenį, suberkite cukrų, vanilinį cukrų bei žiupsnelį druskos. Plakite, kol masė taps vientisa ir kiek pašviesės.
  3. Į kiaušinių mišinį sudėkite varškę, plakite arba gerai išmaišykite iki vienspalvės masės.
  4. Pilant plonu srautu įmaišykite tirpintą (bet atvėsintą) sviestą, išmaišykite iki homogeniškos konsistencijos.
  5. Supilkite pieną ir dar kartą permaišykite, kad gautųsi gana skysta, bet ne per daug bėganti tešla.
  6. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, suberkite į visą masę ir išmaišykite iki tolygios tešlos. Nepersistenkite maišydami, kad vafliai neišeitų kieti. Jei matote, kad tešla per tiršta, galima įpilti šiek tiek pieno.
  7. Įkaitinkite vaflinę (jei ji senesnė, sutepkite aliejumi ar sviestu), tuomet įpilkite 2-3 šaukštus tešlos į vaflinės centrą ir uždarykite. Kepkite pagal vaflinės nurodymus 3-5 minutes, kol vafliai bus gražiai auksiniai.
  8. Iškeptus varškės vaflius dėkite ant grotelių arba kepimo popieriaus – taip jie nesudrėks apačioje.
  9. Patiekite šiltus, pagardintus mėgstamais pagardais: uogiene, šviežiomis uogomis, medumi, jogurtu, riešutų kremu ar tiesiog pabarstykite cukraus pudra.

Naudingi patarimai

Norint pagaminti tobulus varškės vaflius, svarbu pasirinkti tinkamą varškę – geriausiai tinka 9 % riebumo, nes ji suteikia šilkinę tekstūrą, bet neturi tiek daug vandens kaip liesa varškė. Jei naudojate sausą varškę, galite pridėti šlakelį grietinėlės ar natūralaus jogurto – vafliai bus dar purenesni. Tešlą stenkitės tik lengvai išmaišyti po miltų įdėjimo – pernelyg intensyvus maišymas gali padaryti vaflius kietesnius. Kiekviena vaflinė skirtinga: jei kepant vafliai greitai tamsėja, sumažinkite temperatūrą, kad jie spėtų iškepti viduje. Jei vafliams naudojate mažiau cukraus, iškepti vafliai ilgiau išliks traškūs. Kuo šviežesni produktai, tuo ryškesnis bus skonis ir malonesnė tekstūra. Prieš kepant visą tešlą, verta iškepti vieną bandomąjį vaflį – įvertinsite tešlos tirštumą, skonį ir galbūt galėsite koreguoti pagal savo skonio poreikius.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Varškės vaflius lengva pritaikyti įvairiems skoniams ir progoms. Ieškantiems sveikesnių variantų, dalį kvietinių miltų galima pakeisti avižiniais, pilno grūdo ar net migdolų miltais – toks pasirinkimas suteiks papildomų skaidulų bei šiek tiek unikalesnį skonį. Norint pagardinti vaflius, į tešlą galima įdėti tarkuoto obuolio, smulkintų bananų, apelsino žievelės ar cinamono. Mėgstantiems šokoladinius skonius, pridėkite porą šaukštų kakavos arba pasidalykite šokolado gabaliukais – vafliai taps saldesni ir sodresni.
Patiekimui varškės vafliai ypač tinka su šviežiomis ar trintomis uogomis, medumi, šaldytu ar šviežiu jogurtu, plakta grietinėle ar karamele. Puikiai dera riešutų sviestas ar naminė uogienė – abu pabrėžia varškės švelnumą. Galite iš vaflių daryti desertinius bokštelius: per sluoksnius tepkite šiek tiek plaktos grietinėlės ir uogų, formuokite tortelį ar spalvingą pusryčių “sumuštinį”. Vaikams galima pagaminti mini vafliukus ir leisti patiems juos dekoruoti įvairiais priedais.
Norint pasitelkti varškės vaflius ir sotesniam stalui, jie puikiai dera su riešutų ar žolelių sviestu, sūrio padažais – tuomet į tešlą įdėkite šiek tiek mažiau cukraus. Tinka prie karštų sriubų ar guliašų kaip neįprasti, bet labai gardūs užkandžiai. Galiausiai, varškės vaflius galima pagaminti ir iš anksto, užšaldyti, o norint greitai užkandžiauti – pašildyti orkaitėje ar skrudintuve.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *