Varškiniai blynai – tai klasikinis lietuviškas pusryčių patiekalas, mėgstamas dėl savo minkštumo, švelnaus skonio ir paprasto paruošimo. Šie blynai ypatingi tuo, kad pagrindinis jų ingredientas – šviežia arba riebesnė varškė. Varškiniai blynai puikiai tinka tiek pusryčiams, tiek saldžiai popietės ar vakarienės pertraukai. Jie dažnai siejami su vaikystės prisiminimais, jaukia šeimos atmosfera ir naminiu jaukumu. Dėl natūralių ingredientų ir švelnaus skonio jie ypač mėgstami vaikų, tačiau jisai puikiai tinka ir visiems, ieškantiems subalansuoto, maistingo bei skanaus patiekalo. Tinkamai paruošti varškiniai blynai būna minkšti viduje, šiek tiek apskrudę išorėje ir lengvai dera tiek su saldžiais, tiek su pikantiškais priedais. Šiame straipsnyje išsamiai aptarsime, kas yra varškiniai blynai, jų gamybos subtilybes, rekomenduosime ingredientus ir patarsime, kaip juos patiekti ar paįvairinti pagal savo skonį.
Ingredientai
- 500 g riebesnės varškės (pageidautina 9 % riebumo)
- 2 dideli kiaušiniai
- 3–4 valgomieji šaukštai cukraus (pagal skonį)
- Žiupsnelis druskos
- 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus (neprivaloma)
- 60–80 g kvietinių miltų (4–6 valgomieji šaukštai, priklausomai nuo varškės drėgnumo)
- 0,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių (neprivaloma, jei norite puresnių blynų)
- Aliejus kepimui (saulėgrąžų ar rapsų)
Gaminimo eiga
- Varškę sudėkite į didelį dubenį. Jeigu ji stambiagrūdė – pertrinkite ją šakute ar grūstuvu, kad blynų tešla būtų vientisesnės konsistencijos. Tai padės išgauti švelnų, purų blynų vidų.
- Į dubenį prie varškės įmuškite du kiaušinius. Dubenyje taip pat įberkite cukraus, druskos, vanilinio cukraus (jei naudojate) ir gerai išmaišykite visus ingredientus. Maišykite, kol masė taps vientisa.
- Pamažu įberkite miltų. Jei mėgstate purius blynelius, kartu su miltais įberkite ir kepimo miltelių. Gerai išmaišykite, kad masė būtų vientisa ir tiršta, tačiau lengvai krentanti nuo šaukšto. Jeigu tešla pernelyg skysta – įdėkite papildomą šaukštą miltų.
- Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies ir įpilkite kelis šaukštus aliejaus. Šaukštu dėkite tešlą į keptuvę, suformuodami nedidelius apvalius blynelius. Kepkite ne per didelėje temperatūroje, kad blynai spėtų iškepti viduje, tačiau nesudegtų išorėje.
- Kepkite blynelius iš abiejų pusių po 2–3 minutes, kol jie gražiai apskrus ir taps auksinės spalvos. Iškeptus blynelius dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų perteklinis aliejus.
- Patiekite karštus – jie ypač skanūs vos iškepti, kai dar minkšti ir šilti. Prie blynų puikiai dera grietinė, trintos uogos, medus ar švieži vaisiai.
Naudingi patarimai
Norint pagaminti tobulus varškinius blynus, verta žinoti keletą gudrybių. Svarbiausias ingredientas – kokybiška varškė. Riebesnė ir nesmulkinta varškė tinka puikiai, tačiau, jei mėgstate kremiškesnę konsistenciją, pertrinkite ją sieteliu ar elektriniu smulkintuvu. Kuo mažiau skysčio varškėje, tuo mažiau reikės miltų, todėl stenkitės naudoti kuo sausesnę varškę. Miltų dėti reikia tiek, kad tešla būtų tiršta, bet lengvai formuojama – per daug miltų gali padaryti blynus kietais, o per mažai – jie bus per skysti ir sunkiai formuosis.
Kepimo temperatūra taip pat svarbi: keptuvę gerai įkaitinkite prieš pirmą partiją, vėliau šilumą sumažinkite iki vidutinės, kad blynai nesudegtų, bet spėtų iškepti viduje. Jei norite ypač purių blynelių, naudokite šiek tiek kepimo miltelių. Beje, varškiniai blynai gali lipti prie keptuvės – naudokite pakankamai aliejaus ir rinkitės nepridegančią keptuvę.
Jei norisi kiek sveikesnio varianto, kepkite blynelius orkaitėje ant kepimo popieriaus – taip jie bus mažiau riebūs.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Kiekvienas šeimininkas turi savų varškinių blynų variacijų. Pagal skonį į tešlą galite įmaišyti razinų, smulkintų džiovintų vaisių ar net šokolado gabalėlių – taip blynai atrodys dar žaismingiau ir patiks vaikams. Norint blynelius pagardinti citrusinėmis natomis, galima įtarkuoti apelsino ar citrinos žievelės.
Saldesniam variantui tinka priedai, tokie kaip sutirštintas pienas, uogų džemai, šviežios uogos, bananais ar obuoliai. Tradiciškai varškiniai blynai gardinami grietine, tačiau puikiai tinka ir graikiškas jogurtas. Jei norite pikantiškesnės versijos, į blynelių tešlą galite įmaišyti šiek tiek susmulkintų šviežių žalumynų – krapų, svogūnų laiškų, bei patiekti su neutraliais padažais ar švelniu varškės užtepu.
Varškinių blynų dydis priklauso nuo šeimininko skonio. Galite kepti mažus, vieno kąsnio blynelius – ypač patogu vaišėms ar vaikų šventėms, arba didesnius, kurie bus sočiai pusryčių porcija.
Eksperimentuodami galite pasirinkti ir sveikesnį variantą – dalį kvietinių miltų keisti avižiniais ar speltų miltais, įberti šiek tiek sėlenų ar linų sėmenų. Tokie blynai taps maistingesni ir tiks norintiems pasisotinti ilgesniam laikui.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.