Veganiško šokoladinio torto receptas su augaline grietinėle

Veganiško šokoladinio torto receptas su augaline grietinėle

Veganiški tortai receptai tapo neatsiejama šiuolaikinių kepėjų ir desertų mėgėjų virtuvės dalimi. Vis daugiau žmonių renkasi veganišką mitybos kelią dėl etinių priežasčių, sveikatos ar tiesiog norėdami išbandyti naujus skonius. Tačiau ką iš tikrųjų reiškia veganiški tortai ir kuo jie skiriasi nuo tradicinių? Svarbiausia – veganiški tortai kepami be jokių gyvūninės kilmės ingredientų: nenaudojami kiaušiniai, pienas, sviestas, grietinėlė ir kitos gyvūninės kilmės sudedamosios dalys. Vietoj jų pasitelkiamos įvairios augalinės alternatyvos, kurios nekeičia torto skonio ar tekstūros, o kartais netgi praturtina jas. Žemiau pateikiamas klasikinio veganiško šokoladinio torto pagrindinis receptas – puiki pradžia norintiems pagaminti skanų, drėgną ir visiems patinkantį veganišką desertą.

Ingredientai

  • 240 g kvietinių miltų
  • 200 g cukraus
  • 40 g nesaldžios kakavos
  • 2 arb. šaukšt. kepimo miltelių
  • 0,5 arb. šaukšt. sodos
  • 0,5 arb. šaukšt. druskos
  • 250 ml avižų, sojų ar migdolų pieno
  • 100 ml augalinio aliejaus (pvz., saulėgrąžų ar rapsų)
  • 100 ml šilto vandens
  • 2 arb. šaukšt. obuolių acto
  • 1 arb. šaukšt. vanilės ekstrakto
  • 100 g juodo veganiško šokolado (torto pertepimui arba glaistui)
  • 120 ml augalinės grietinėlės (torto glaistui)

Gaminimo eiga

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C (viršus-apačia).
  2. Į didelį dubenį suberkite miltus, cukrų, kakavą, kepimo miltelius, sodą ir druską. Išmaišykite, kad sausosios dalys gerai pasiskirstytų.
  3. Kitame dubenyje sumaišykite augalinį pieną, aliejų, vandenį, obuolių actą ir vanilę.
  4. Skystą mišinį pilkite ant sausų ingredientų ir atsargiai išmaišykite, kol neliks sausų miltų – svarbu nepermaišyti tešlos, kad tortas išliktų purus.
  5. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą 20–22 cm skersmens torto formą.
  6. Kepkite apie 30–35 minutes, arba kol įkištas medinis pagaliukas liks sausas. Išimkite ir leiskite pilnai atvėsti ant grotelių.
  7. Tuo metu paruoškite šokoladinį glaistą: dubenėlyje užvirinkite augalinę grietinėlę (arba pašildykite mikrobangų krosnelėje), užpilkite ant susmulkinto veganiško šokolado ir maišykite, kol gausite vientisą, blizgantį kremą.
  8. Atvėsusį torto pagrindą perpjaukite į 2–3 dalis (jei norite daugiau sluoksnių), pertepkite dalimi šokoladinio kremo. Viršų ir šonus taip pat aptepkite likusiu glaistu.
  9. Papuoškite mėgstamais vaisiais, uogomis, kakavos trupiniais ar smulkintais riešutais.
  10. Leiskite tortui pastovėti šaldytuve bent 2–3 valandas, kad pasistovėtų ir geriau pjaustytųsi.

Naudingi patarimai

Veganiškų tortų gamyboje svarbu gerai pažinti pakaitalų savybes. Augalinis pienas turi būti neutralus – skanu naudoti avižų ar migdolų pieną, tačiau kokosų pienas suteiks tortui papildomo aromato. Obuolių actas čia atlieka svarbų darbą – kartu su soda ir kepimo milteliais padeda tešlai iškilti ir išlaikyti purumą. Jeigu norite ne tokio saldaus torto, cukraus kiekį galite drąsiai sumažinti pagal savo skonį.

Šokoladinį glaistą galite keisti uogų džemu ar nesaldinta veganiška kreminio sūrio mase, atsižvelgiant į savo norus. Kepimo laikas gali šiek tiek skirtis priklausomai nuo orkaitės – būtinai atlikite „smeigtuko testą”. Pertepimą papildykite smulkintais riešutais ar trupintais sausainiais, jei norisi daugiau tekstūros.

Prieš pjaunant tortą verta jį šiek tiek palaikyti šaldytuve – taip geriau susistovės sluoksniai, o tortas lengviau pjaustysis ir išliks gražus.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Veganiški tortai gali būti kuriami pagal įvairiausius skonius. Vietoj kakavos į tešlą įdėkite tarkuotų morkų ar obuolių – tuomet pagaminsite veganišką morkų arba obuolių pyrago tortą, pertepę veganiško „cream cheese” stiliaus kremu. Norint gaivumo, naudokite citrinos ar apelsino žievelę – tai suteiks tortui vasariško aromato.

Glaistą galima ruošti iš avokadų ir kakavos – puiki alternatyva klasikiniam šokoladiniam kremui. Patiekdami tortą, papuoškite sezono uogomis, šviežiais vaisiais ar netgi valgomomis gėlėmis – taip ne tik pagražinsite desertą, bet ir papildysite jį natūraliu skoniu bei spalvomis.

Tiekti veganišką tortą galima tiek šventėms, tiek kasdieniams pasilepinimams. Jis puikiai tiks vaikų gimtadieniams, draugų susitikimams ar priėmimams, kur norisi nustebinti įvairius mitybinius poreikius turinčius svečius. Svarbu – veganiški tortai patiks ne tik veganams! Dėl išlaikomos burnoje tirpstančios tekstūros, drėgnumo ir nuostabaus skonio, jie greitai taps mėgstamu desertu jūsų virtuvėje. Eksperimentuokite, keiskite sluoksnius ir išbandykite vis kitus pertepimus – veganiškų tortų pasaulis išties beribis ir atviras jūsų fantazijoms!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *