Vegetariškų balandėlių receptas su kopūstais ir lęšiais

Vegetariškų balandėlių receptas su kopūstais ir lęšiais

Vegetariški balandėliai – tai šiuolaikiška ir sveikesnė pamėgtų lietuviškų balandėlių versija. Šis patiekalas puikiai atspindi, kaip tradiciniai skoniai gali prisitaikyti prie dabartinių mitybos tendencijų: jame nėra mėsos, tačiau neprarandama balandėliams būdingo skonio, minkštumo ir sočiųjų savybių. Vegetariški balandėliai ypač populiarūs tarp tų, kurie siekia valgyti daugiau daržovių, vengia gyvūninių produktų arba ieško naujų būdų paįvairinti savo racioną. Šių balandėlių pagrindas – kopūsto lapai ir įvairūs įdarai, dažniausiai sudaryti iš ryžių, ankštinių, daržovių ir prieskonių, todėl patiekalas išlieka maistingas, sotus ir spalvingas. Gamindami vegetariškus balandėlius patys, galite kontroliuoti ingredientų kokybę ir pritaikyti receptą savo skoniui.

Ingredientai

  • 1 didelė baltagalvio kopūsto galva
  • 200 g virtų ryžių (geriausia ilgagrūdžių arba plikyto)
  • 200 g virtų lęšių arba virtų avinžirnių (galima maišyti, tinka žalieji arba rudieji lęšiai)
  • 1 vidutinio dydžio morka
  • 1 svogūnas
  • 200 g smulkintų pievagrybių (nebūtina, bet labai pagerina skonį)
  • 2–3 skiltelės česnako
  • 1 nedidelė paprika
  • 2 valg. š. pomidorų padažo arba naminės pomidorų tyrės (padažui ir įdarui)
  • 2 valg. š. smulkintų petražolių ar krapų
  • Aliejaus kepimui (alyvuogių arba kitokio)
  • Druskos ir šviežiai malto juodojo pipiro pagal skonį
  • 1 arb. š. saldžiosios paprikos miltelių
  • Žiupsnelis kmynų (nebūtina)
  • Gaivaus vandens ar sultinio (jei reikia praskiesti padažą)

Gaminimo eiga

  1. Kopūsto paruošimas: Kopūsto galvą įmerkite į didelį puodą su verdančiu vandeniu. Virkite apie 10 minučių, periodiškai nuimkite po vieną minkštą lapą, stengdamiesi jo nesuplėšyti. Palikite lapus atvėsti, pašalinkite storiausias gyslas, kad lapai geriau lankstytųsi.
  2. Įdaro ruošimas: Smulkiai supjaustykite svogūną, česnaką, morką, papriką ir pievagrybius. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus, sudėkite svogūnus, patroškinkite iki permatomumo. Tuomet sudėkite česnaką, morkas, paprikas, pievagrybius ir visas daržoves kepkite, kol suminkštės ir ims skrusti, apie 8–10 min.
  3. Sumaišykite įdarą: Į daržovių mišinį suberkite išvirtus ryžius ir lęšius (ar avinžirnius). Įmaišykite pomidorų padažo, pasūdykite, pagardinkite pipirais, saldžiąja paprika, kmynais. Nukelkite nuo kaitros, įmaišykite žoleles. Viską gerai išmaišykite. Jei masė atrodo per sausa, įpilkite truputį vandens.
  4. Balandėlių formavimas: Ant kiekvieno kopūsto lapo dėkite po kelis šaukštus įdaro (priklauso nuo lapo dydžio), užlankstykite kraštelius ir susukite į sandarų ritinėlį. Jei lapai labai dideli, prieš tai juos galite perpjaustyti į dvi dalis. Jeigu reikia, kraštelius „prisotinkite“ dantų krapštuku ar užfiksuokite siūlu.
  5. Kepimo forma ar puodas: Sugrūskite balandėlius glaudžiai vieną šalia kito į gilų kepimo indą ar puodą. Užpilkite viršų likusiu pomidorų padažu, jei norisi – praskieskite trupučiu vandens arba daržovių sultinio, kad balandėliai troškintųsi ir liktų sultingi.
  6. Troškinimas: Indą uždenkite folija arba dangčiu ir troškinkite orkaitėje 180 °C temperatūroje apie 40–50 minučių, arba ant silpnos kaitros apie valandą. Jei reikia, kepimo pabaigoje nuimkite dangtį, kad viršus šiek tiek apskrustų.
  7. Patiekimas: Tiekiama karšta, pagardinta šviežiomis žolelėmis ar su natūraliu jogurtu, grietine (ne veganiškame variante) arba augaline grietinėle.

Naudingi patarimai

Vegetariškų balandėlių įdarui labiausiai tinka ilgagrūdžiai ryžiai, nes jie išverda birūs ir neriebaluoti. Lęšiai ar avinžirniai suteiks baltymų, todėl patiekalas bus sotesnis ir maistingesnis net be mėsos. Norint įtraukti daugiau skonio, galima eksperimentuoti su keptais baklažanais, cukinijomis ar net keptomis grūstomis bulvėmis (tik reikia mažiau ryžių). Į kopūsto lapus geriausia vynioti vos šiltą įdarą, nes per karštas gali sudrėkinti lapą ir jį suplėšyti. Kopūsto lapai turėtų būti ne per minkšti, kad nesuirtų troškinimo metu, tačiau pakankamai elastingi. Pačio balandėlio susukimą galima palengvinti – pirmiausia užlankstykite šonus, tuomet ritinėkite nuo storesniosios lapo pusės. Kepimo metu balandėliai sugeria gana daug skysčių, todėl jei gaminate sausą įdarą, padažo ar sultinio nepagailėkite. Jeigu patiekalą ruošiate iš anksto, galima balandėlius ir troškintus, ir žalius užšaldyti – taip visada turėsite paruoštą, sveiką bei gardų patiekalą greitam vakarienei.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Vegetariški balandėliai leidžia eksperimentuoti: vietoje įprastų ryžių galima naudoti kuskusą, bolivinę balandą (kvinoją), perlines kruopas ar net grikius. Baltymams papildyti, ypač jei gaminate veganišką versiją, puikiai tinka skirtingų lęšių kombinacija ar net konservuoti pupelės. Ieškantiems daugiau skonio, į įdarą galima įmaišyti šiek tiek rūkytos paprikos, smulkintų džiovintų pomidorų arba grybų, ypač miške rinktų voveraičių ar baravykų. Jei norite ypatingo aromato, balandėlius galima trumpai apkepinti keptuvėje prieš kišant į orkaitę – taip gausite traškesnį paviršių. Orai karšti? Tiekiant balandėlius atvėsintus, puikiai tiks žolelių arba natūralaus jogurto padažas. Žiemą balandėliai maloniai šildo, jei pagardinate juos tirštu pomidorų ir keptų česnakų padažu ar švelnia morkų-imbierų tyre. Kiekvienas gali atrasti mėgstamą vegetariškų balandėlių variantą – svarbiausia nebijoti žaisti ingredientais ir proporcijomis. Puikiai dera su bulvių koše, grūdų duonele, raugintomis daržovėmis arba šviežiomis salotomis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *