Virtų burokėlių ir pupelių salotų receptas kasdienai ir šventei

Virtų burokėlių ir pupelių salotų receptas kasdienai ir šventei

Virtų burokėlių salotos su pupelėmis – tai vienas iš klasikinių lietuviškų patiekalų, puikiai tinkantis ir kasdieniams pietums, ir šventiniam stalui. Šis patiekalas žavi savo spalvingumu, subalansuotu skoniu ir maistingumu: jame gausu skaidulų, augalinių baltymų, vitaminų ir mineralų. Burokėliai suteikia salotoms natūralaus salstelėjusio skonio ir ryškaus atspalvio, o pupelės – sotumo, švelnumo ir praturtina patiekalą augalinėmis baltymo medžiagomis. Šias salotas nesunkiai galima adaptuoti pagal sezoną ir turimus produktus, tad jos neatsibosta ir yra lengvai paruošiamos net pradedančiajam kulinarui. Šiame straipsnyje išsamiai aptarsime pagrindinius ingredientus, gaminimo eigą, pateiksime naudingų patarimų bei įkvėpsime alternatyvų ir patiekimo idėjų.

Ingredientai

  • 3 dideli burokėliai (apie 500–600 g)
  • 300 g virtų arba konservuotų pupelių (baltų, raudonųjų arba pupelių mišinio)
  • 1 didelis svogūnas (pagal skonį, galima raudoną arba baltą)
  • 2 valgomieji šaukštai aliejaus (saulėgrąžų, alyvuogių arba rapsų)
  • 1–2 valgomieji šaukštai obuolių acto (arba švelnaus balto vyno acto)
  • Druska pagal skonį
  • Šviežiai malti juodieji pipirai pagal skonį
  • 1 arbatinis šaukštelis cukraus (nebūtina, bet pabrėžia burokėlių skonį)
  • Šviežios žolelės (krapai, petražolės, svogūnų laiškai – pagal pageidavimą, puošiant)

Gaminimo eiga

  1. Jei gaminate iš žalių burokėlių, nuplaukite juos ir virkite su lupenomis pasūdytame vandenyje apie 40–60 minučių, kol suminkštės (patikrinkite šakute). Virtus burokėlius atvėsinkite, nulupkite ir leiskite visiškai atvėsti.
  2. Kol burokėliai verda, galite pasiruošti likusius ingredientus: pupeles nuplaukite ir nusausinkite (jei naudojate konservuotas), supjaustykite svogūną smulkiais kubeliais arba pusžiedžiais.
  3. Atvėsusius burokėlius sutarkuokite stambia tarka arba supjaustykite nedideliais kubeliais, priklausomai nuo jums labiau patinkančios tekstūros.
  4. Dideliame dubenyje sumaišykite burokėlius, pupeles ir svogūną. Pagal norą įberkite druskos, pipirų, įberkite nedidelį kiekį cukraus, jei norite pabrėžti natūralų saldumą.
  5. Atskirai sumaišykite aliejų ir actą (pagal skonį galima mikrodozuoti, pradėti nuo mažesnio kiekio ir paragauti). Užpilkite padažą ant salotų ir viską švelniai, bet kruopščiai išmaišykite.
  6. Salotas uždenkite ir leiskite pastovėti šaldytuve bent 1–2 valandas – taip visi skoniai susimaišys ir sustiprės. Prieš patiekiant, salotas dar kartą išmaišykite, paragaukite ir, jei reikia, pagardinkite papildomai druska, pipirais ar lašeliu aliejaus/acto.
  7. Patiekite salotas su šviežiomis žolelėmis ant viršaus – krapais, petražolėmis ar svogūnų laiškais. Jos suteiks šviežumo ir gražią išvaizdą.

Naudingi patarimai

Virtų burokėlių salotos su pupelėmis pavyks nepriekaištingai laikantis kelių paprastų, tačiau svarbių principų:

  • Pupelės. Tradiciškai naudojamos baltos arba raudonos pupelės, tačiau tiks ir kiti pupų tipai, net avinžirniai. Jei naudojate sausas pupeles, iš anksto išmirkykite jas vandenyje ir išvirkite iki minkštumo.
  • Burokėlių virimo laikas. Maži burokėliai išverda greičiau, didelius galite perpjauti perpus, bet virkite su visa odele – taip jie išsaugos daugiau skonio ir spalvos.
  • Svogūnas. Jei svogūnas aštrokas, prieš dedant į salotas galite jį trumpai užpilti actu arba nuplikyti verdančiu vandeniu – tai sumažins kartumą ir suteiks švelnesnį skonį.
  • Aliejus. Rinkitės neutralaus skonio aliejų, pavyzdžiui, saulėgrąžų arba rapsų, jei norite klasikinio skambesio. Alyvuogių aliejus suteiks šiek tiek Viduržemio atspalvio.
  • Skonio balansas. Nepabijokite eksperimentuoti: truputį daugiau acto ar šlakelis citrinų sulčių gali gaivinti salotas, o žiupsnelis cukraus pabrėžia burokėlių natūralų saldumą.
  • Laikymas. Šios salotos puikiai laikosi hermetiškame inde šaldytuve net keletą dienų, tad puikiai tiks pasiruošti iš anksto.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Virtų burokėlių salotos su pupelėmis itin universalios, tad galite nevaržyti fantazijos ir kurti vis naujas jų versijas:

  • Su marinuotomis daržovėmis. Pridėkite šiek tiek smulkintų raugintų agurkėlių ar marinuotų grybų – tai įneš rūgštelės ir malonaus traškumo.
  • Atkeliavus iš Ukrainos ar Rusijos virtuvės: įdėkite rūkytos žuvies (pavyzdžiui, skumbrės) ar virtos bulvės. Taip salotos taps dar sotesnės.
  • Augalinga versija: įtraukite daugiau šviežių ar virtų daržovių, pvz., morkų, paprikos, kukurūzų ar žaliųjų žirnelių.
  • Dėl traškumo: pagardinkite skrudintomis saulėgrąžomis arba moliūgų sėklomis prieš pat patiekimą.
  • Kreminė tekstūra: jei pageidaujate švelnesnio skonio, uždėkite šaukštą natūralaus jogurto arba įberkite truputį majonezo.

Šias salotas puikiai galima naudoti kaip garnyrą prie keptos mėsos, žuvies, tradicinių patiekalų, ar valgyti vienas su tamsia duona. Jos tinka ir kaip šalto švediško stalo dalis, ir sveikam užkandžiui į darbą. Net ir su paprasčiausia virtų bulvių ar kruopų koše šios salotos tampa puikiu aksesuaru, suteikiančiu daugiau skonio bei spalvų kasdienybei.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *