Vištienos guliašas – tai populiariausia Vidurio ir Rytų Europos virtuvės patiekalo variacija, paruošta iš vištienos gabalėlių troškinamų kvapniame daržovių ir prieskonių padaže. Šiandien vištienos guliašas vertinamas dėl savo universalumo, sotumo, švelnaus skonio ir paprasto paruošimo. Jis gali tapti puikia alternatyva mėgstamam jautienos ar kiaulienos guliašui, puikiai tinkančia tiek kasdieniams šeimos pietums, tiek ypatingesnei vakarienei. Vištienos troškiniai populiarūs ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje, nes papildo šiltų namų kvapą ir puikiai dera su įvairiais garnyrais. Šiame straipsnyje išsamiai apžvelgsime, kuo išsiskiria vištienos guliašas, kaip jį pagaminti, dalinsimės patarimais, variacijomis ir patiekimo idėjomis.
Ingredientai
- 500 g vištienos filė arba blauzdelių be kaulo
- 2 vidutinio dydžio svogūnai
- 2 morkos
- 1 raudona paprika
- 3 skiltelės česnako
- 2 valgomieji šaukštai pomidorų pastos arba 250 ml konservuotų smulkintų pomidorų
- 1 arbatinis šaukštelis saldžiosios paprikos miltelių
- 1 arbatinis šaukštelis rūkytos paprikos miltelių (nebūtina, bet suteikia ypatingą skonį)
- 1/2 arbatinio šaukštelio maltos kmynų sėklų
- Saltis, šviežiai malti pipirai pagal skonį
- 2 valgomieji šaukštai miltų (pagal poreikį tirštinimui)
- 2–4 valgomieji šaukštai aliejaus kepimui
- 500 ml sultinio (vištienos arba daržovių)
- Šviežių žalumynų (petražolių ar krapų) papuošimui
Gaminimo eiga
- Vištienos filė nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais.
- Svogūnus nulupkite ir supjaustykite smulkiais kubeliais. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite arba supjaustykite plonais griežinėliais. Papriką išvalykite nuo sėklų, supjaustykite mažais kvadratėliais.
- Dideliame puode arba gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite svogūnus ir kepkite, kol jie taps permatomi ir šiek tiek auksinės spalvos – apie 4–5 minutes.
- Į svogūnus sudėkite morkas ir papriką. Kepkite dar 3–5 minutes, kol daržovės suminkštės.
- Suberkite vištienos gabalėlius, kepkite ant didelės ugnies, kol jie apskrunda iš visų pusių. Nepamirškite pamaišyti, kad nesviltų prie dugno.
- Sumažinkite ugnį, įmaišykite smulkintą česnaką, saldžiąją ir rūkytą papriką, kmynų sėklas, šiek tiek druskos ir pipirų. Kepkite, kol prieskoniai paskleis savo aromatą – apie 1 minutę.
- Suvilkite pomidorų pastą arba smulkintus pomidorus, išmaišykite su turiniu puode.
- Pamažu įpilkite pusę sultinio. Priklausomai nuo norimo troškinio tirštumo, galite vėliau įpilti daugiau sultinio. Uždenkite puodą ir troškinkite ant mažos ugnies apie 20–30 minučių, retkarčiais pamaišydami – mėsytė turi suminkštėti, o daržovės visiškai išvirti.
- Jei mėgstate tirštesnį padažą, atskirame indelyje sumaišykite miltus su šiek tiek šalto vandens arba sultinio ir supilkite į puodą. Gerai išmaišykite ir leiskite užvirti. Padažas sutirštės per kelias minutes.
- Paragaukite ir, jei reikia, pagardinkite papildomai druska ar pipirais.
- Patiekite karštą, apibarstę smulkintais žalumynais.
Naudingi patarimai
Renkantis vištieną guliašui, puikiai tinka tiek filė, tiek šlaunelių mėsa be kaulo – šlaunelių mėsa šiek tiek sultingesnė ir tirštesnio skonio. Norėdami didžiausio skonio, nepersistenkite su prieskonių kiekiu – saldžioji paprika yra būtina, o rūkytos paprikos milteliai suteiks giliai „guliašinį“ aromatą, tačiau jų galima ir nenaudoti. \
Jei norite įvairesnio skonio ir konsistencijos, galite pridėti ir kitų sezoninių daržovių: cukiniją, porą ar žaliąjį žirnelį. Nepraleiskite kiekviename žingsnyje daržovių apkepimo – tai suteikia intensyvesnį gilų skonį troškiniui. Patiekdami vištienos guliašą su bulvių koše, ryžiais, makaronais ar duonos riekele, dar labiau pabrėšite jo sotumą. \
Jei norite griežtai vengti glitimo arba skaičiuojate kalorijas, miltus galite keisti bulvių ar kukurūzų krakmolu, o tirštumą reguliuoti padažo kiekiu bei ilgiau troškinant atvirame puode be dangčio.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Vištienos guliašą lengva adaptuoti pagal mėgstamus skonius ir žinomas virtuves. Jei norite kremiškesnio konsistencijos poskonio, galite pabaigoje įmaišyti šaukštą grietinės ar natūralaus jogurto – tai suteiks švelnumo ir šiek tiek atvėsins prieskonių intensyvumą. Rytų Europos virtuvės stiliaus guliašui galima pridėti kelias rauginto agurko juosteles, o itališkam variantui – saujelę kaparėlių ir alyvuogių.
Guliašą galite patiekti tiek su klasikiniais bulvių garnyrais, tiek su kruopomis: perlinėmis kruopomis ar grikiais, kas suteiks daugiau maistinių medžiagų ir įvairovės kasdieniam meniu. Puiki idėja – pateikti vištienos guliašą su šviežio rauginto kopūsto salotomis arba gerai iškepta juoda duona.
Šis patiekalas puikiai tinka ir maistui į darbą – atsparus šildymui, gali būti gaminamas iš anksto didesniu kiekiu ir net atvėsus išlaiko savo skonį. Jeigu norisi vakarą praleisti be ilgo stovėjimo prie puodų, guliašą galite ruošti lėto virimo puode ar orkaitėje – tereikės visus ingredientus sudėti vienu metu ir skirti tik minimalią priežiūrą.
Leiskite šiam klasikiniam vištienos guliašui atsiskleisti jūsų virtuvėje – improvizuokite, mėgaukitės ir džiuginkite savo artimuosius!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.