Vištienos ir cukinijų troškinio receptas vakarienei

Vištienos ir cukinijų troškinio receptas vakarienei

Vištiena su cukinija – tai greitai paruošiamas, subalansuotas ir lengvai virškinamas patiekalas, puikiai tinkantis tiek kasdienei vakarienei, tiek šventiniam stalui. Jį renkasi tie, kurie vertina natūralų skonį, sveikus ingredientus ir nori mėgautis šviežiais daržovių ir vištienos deriniais be didelių pastangų. Cukinija vištienai suteikia ypatingo švelnumo ir sultingumo, o aromatiniai prieskoniai leidžia paryškinti patiekalo skonį. Šis receptas labai universalus – jį galite papildyti mėgstamomis daržovėmis, pasirinkti troškintus, keptus ar net keptuvėje paruoštus variantus, todėl kiekvieną kartą vištiena su cukinija gali atrodyti ir ragautis šiek tiek kitaip.

Ingredientai

  • 500 g vištienos filė (krūtinėlės arba šlaunelių be kaulų)
  • 2 vidutinio dydžio cukinijos (apie 400 g)
  • 1 didelis svogūnas
  • 2–3 skiltelės česnako
  • 1 paprikos ankštis (nebūtina, bet paspartina skonį ir spalvingumą)
  • 2–3 v. š. alyvuogių arba augalinio aliejaus
  • 100 ml vištienos sultinio arba vandens
  • 1 a. š. saldžiosios paprikos miltelių
  • Žiupsnelis džiovintų raudonėlių arba čiobrelių
  • Druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Šviežių žolelių (petražolių, baziliko) pabarstymui

Gaminimo eiga

  1. Vištieną kruopščiai nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Supjaustykite 2–3 cm dydžio gabalėliais.
  2. Cukinijas nuplaukite, nenulupkite (jei žievelė minkšta), supjaustykite pusmėnuliais arba stambesniais griežinėliais. Jei cukinijos didelės, išimkite sėklas.
  3. Svogūną nulupkite ir supjaustykite plonais pusžiedžiais. Česnaką susmulkinkite arba sutrinkite spaustuku. Papriką nuplaukite, išimkite sėklas, supjaustykite juostelėmis.
  4. Didelėje keptuvėje arba puode užkaitinkite aliejų. Sudėkite vištienos gabalėlius ir apkepkite iš visų pusių ant vidutinės kaitros, kol lengvai paruduos. Apie 3–5 min.
  5. Suberkite svogūnus ir česnakus, dar kelias minutes pakepinkite, kol svogūnai taps permatomi ir kvapnūs.
  6. Įdėkite papriką (jei naudojate) ir toliau kepinkite 2–3 min.
  7. Sudedame cukinijas, pabarstome saldžiąja paprika, raudonėliais, druska ir pipirais. Viską gerai išmaišome.
  8. Supilkite sultinį arba vandenį. Uždenkite dangčiu, sumažinkite ugnį ir troškinkite apie 12–15 min., kol cukinijos suminkštės, bet dar išliks tvirtos, o vištiena taps minkšta ir sultinga. Jei norite tirštesnio padažo – troškinkite atidengę, jei norite sultingiau – uždenkite dangčiu.
  9. Paragaukite – jei reikia, papildomai pasūdykite ar pagardinkite pipirais. Nuimkite nuo ugnies.
  10. Patiekiant pabarstykite šviežiomis smulkintomis žolelėmis. Skanaus!

Naudingi patarimai

Renkantis vištieną šiam patiekalui, puikiai tinka tiek krūtinėlės, tiek šlaunelių filė – šlaunelės suteiks dar daugiau sultingumo ir skonio. Jei norite ryškesnio aromato, galite įdėti šlakelį baltųjų vyno arba įberti šiek tiek džiovintų čiobrelių. Jeigu turite, išbandykite cukinijų spalvų įvairovę – geltonos ir žalios cukinijos suteiks patiekalui gaivaus žaismingumo.

Cukinijos greitai suminkštėja, todėl nepratęskite troškinimo ilgiau nei 15–20 min., kad daržovės neištižtų. Trokšdami daugiau daržovių, galite pridėti baklažanų, šviežių žirnelių arba pomidorų. Norėdami tirštesnio padažo, galite pabaigoje pridėti šaukštą grietinėlės arba kelis šaukštus natūralaus jogurto.

Įprastai vištiena su cukinija ruošiama keptuvėje, bet ją lygiai taip pat lengva troškinti orkaitėje arba kepti puode – pasirinkite metodą pagal savo virtuvės įrangą ir norimą rezultatą.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Šis patiekalas itin universalus ir puikiai dera su skirtingais garnyrais: jį galite patiekti su biriausiais ryžiais, bulvių koše, kuskusu, troškintais grikiais ar net šviežiomis salotomis. Norėdami paįvairinti patiekalą, į troškinį galite įpilti konservuotų arba šviežių pomidorų gabalėlių arba įmaišyti truputį pomidorų padažo – taip padažas bus tirštesnis ir intensyvesnio skonio.

Mėgstantiems aštresnį skonį rekomenduojama įdėti šiek tiek čili pipiro ar žiupsnelio aitriosios paprikos. Norint itališkų natų, įdėkite saują šviežio baziliko ar šaukštą pesto padažo, o jei pageidaujate rytietiško potėpio – pabarstykite sezamo sėklomis ir truputį pagardinkite imbieru.

Lengvesnei alternatyvai patiekite vištieną su cukinijomis ant šviežių lapinių daržovių ir pagardinkite citrinos sultimis – šis variantas tiks net ir šiltą vasaros vakarą kaip sotus, bet gaivus pagrindinis patiekalas.

Galiausiai, vištiena su cukinija – puikus pasirinkimas, jei norite greitai, sveikai ir skaniai pamaitinti šeimą ar netikėtus svečius. Improvizuokite, derinkite mėgstamus prieskonius ar garnyrus, ir kiekvieną kartą mėgaukitės šviežiu ir vis kitokiu namų virtuvės skoniu!