Vištienos kepenėlių paštetas su grietinėle – tai klasikinis užkandis, mėgstamas ne tik Lietuvoje, bet ir daugybėje Europos virtuvių. Šis patiekalas žavi savo sodriu, subtiliai kreminiu skoniu, lengva tekstūra ir galimybėmis improvizuoti su prieskoniais ar pagardais. Grietinėlė suteikia kepenėlių paštetui ypatingo švelnumo, todėl net tie, kurie įprastai nemėgsta kepenėlių, dažnai nustemba atradę naują skonį. Paštetas puikiai tinka pusryčiams ant duonos, šventiniams vaišių stalams ar net kaip ypatingas sumuštinis kelionei. Išmokite, kaip greitai ir paprastai pasigaminti namuose patį skaniausią vištienos kepenėlių paštetą su grietinėle!
Ingredientai- 400 g vištienos kepenėlių
- 1 vidutinio dydžio svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 70 g sviesto (30 g kepimui, 40 g – paštetui ir užpilui)
- 100 ml riebios grietinėlės (35–36%)
- 1 šaukštelis sausų čiobrelių arba rozmarino (arba šviežio)
- ½ arbatinio šaukštelio druskos (pagal skonį)
- ¼ arbatinio šaukštelio juodųjų pipirų
- Šlakelis konjako arba brendžio (nebūtina, bet suteikia autentišką skonį)
- Aliejaus kepimui (pagal poreikį)
Gaminimo eiga- Vištienos kepenėles gerai nuplaukite šaltu vandeniu, pašalinkite plėveles, venas ir kraujo krešulius. Nusausinkite kepenėles popieriniu rankšluosčiu.
- Svogūną nulupkite ir supjaustykite smulkiais kubeliais, česnaką taip pat nulupkite ir susmulkinkite.
- Didelėje keptuvėje įkaitinkite 2–3 šaukštus aliejaus su 30 g sviesto. Sudėkite svogūną ir kepkite ant vidutinės ugnies, kol taps permatomas ir švelnus (apie 3–4 min.).
- Į keptuvę su svogūnu suberkite česnaką. Maišant kepkite dar 1 minutę, kol pasklis aromatas.
- Sudėkite paruoštas kepenėles į keptuvę. Apkepkite iš abiejų pusių po 2–3 minutes, kol vidus dar bus vos rausvas, bet neperkeptas – taip kepenėlių tekstūra išliks švelni.
- Pagardinkite čiobreliais/rozmarinu, druska ir pipirais. Jei naudojate konjaką ar brendį, įpilkite šlakelį ir leiskite alkoholiui nugaruoti, retkarčiais pamaišykite.
- Kai kepenėlės iškeps, nuimkite keptuvę nuo ugnies ir atvėsinkite mišinį apie 10–15 minučių. Tai padeda išvengti sviesto bei grietinėlės sutraukimo sumaišius su karštu produktu.
- Sumeskite keptą mišinį į elektrinį smulkintuvą (maisto kombainą). Įdėkite 40 g minkšto sviesto ir grietinėlę.
- Sutrinkite viską iki kreminės, labai vientisos, purios masės. Jei norite itin švelnios tekstūros, masę galite dar pertrinti per sietelį.
- Paragaukite pašteto ir, jei reikia, papildomai pagardinkite druska ar pipirais. Paruoštą masę supilkite į norimą indą (geriausia – mažus keraminius, stiklinius ar metalinius indelius).
- Jei norite, kad paštetas ilgiau išliktų šviežias, ištirpinkite likusį sviestą (apie 30–40 g) ir užpilkite pašteto paviršių, visiškai uždengdami. Tai sukurs apsauginį sluoksnį ir prailgins galiojimą.
- Paštetą atvėsinkite iki kambario temperatūros, tada uždenkite ir laikykite šaldytuve ne mažiau kaip 3–4 valandas, geriausia – per naktį.
- Patiekite su šviežia arba truputį paskrudinta duona, bagetėmis, sausainėliais ar net trapiais pilno grūdo trapučiais.
Naudingi patarimai
- Vištienos kepenėles gerai nuplaukite šaltu vandeniu, pašalinkite plėveles, venas ir kraujo krešulius. Nusausinkite kepenėles popieriniu rankšluosčiu.
- Svogūną nulupkite ir supjaustykite smulkiais kubeliais, česnaką taip pat nulupkite ir susmulkinkite.
- Didelėje keptuvėje įkaitinkite 2–3 šaukštus aliejaus su 30 g sviesto. Sudėkite svogūną ir kepkite ant vidutinės ugnies, kol taps permatomas ir švelnus (apie 3–4 min.).
- Į keptuvę su svogūnu suberkite česnaką. Maišant kepkite dar 1 minutę, kol pasklis aromatas.
- Sudėkite paruoštas kepenėles į keptuvę. Apkepkite iš abiejų pusių po 2–3 minutes, kol vidus dar bus vos rausvas, bet neperkeptas – taip kepenėlių tekstūra išliks švelni.
- Pagardinkite čiobreliais/rozmarinu, druska ir pipirais. Jei naudojate konjaką ar brendį, įpilkite šlakelį ir leiskite alkoholiui nugaruoti, retkarčiais pamaišykite.
- Kai kepenėlės iškeps, nuimkite keptuvę nuo ugnies ir atvėsinkite mišinį apie 10–15 minučių. Tai padeda išvengti sviesto bei grietinėlės sutraukimo sumaišius su karštu produktu.
- Sumeskite keptą mišinį į elektrinį smulkintuvą (maisto kombainą). Įdėkite 40 g minkšto sviesto ir grietinėlę.
- Sutrinkite viską iki kreminės, labai vientisos, purios masės. Jei norite itin švelnios tekstūros, masę galite dar pertrinti per sietelį.
- Paragaukite pašteto ir, jei reikia, papildomai pagardinkite druska ar pipirais. Paruoštą masę supilkite į norimą indą (geriausia – mažus keraminius, stiklinius ar metalinius indelius).
- Jei norite, kad paštetas ilgiau išliktų šviežias, ištirpinkite likusį sviestą (apie 30–40 g) ir užpilkite pašteto paviršių, visiškai uždengdami. Tai sukurs apsauginį sluoksnį ir prailgins galiojimą.
- Paštetą atvėsinkite iki kambario temperatūros, tada uždenkite ir laikykite šaldytuve ne mažiau kaip 3–4 valandas, geriausia – per naktį.
- Patiekite su šviežia arba truputį paskrudinta duona, bagetėmis, sausainėliais ar net trapiais pilno grūdo trapučiais.
Naudingi patarimai
Vištienos kepenėlių paštetas su grietinėle bus ypatingai švelnus, jei išlaikysite kepenėles neperkeptas – viduje turi likti šiek tiek rausvos spalvos. Svarbu atvėsinti kepenėles prieš trynimą su grietinėle, kad paštetas netaptų riebus ar kepenėlių skonis neišryškėtų kartumo. Grietinėlė ne tik suvienija skonį, bet ir tinka tiems, kurie nemėgsta per daug ryškaus kepenėlių skonio. Naudokite tik kuo šviežesnes kepenėles – kuo jos šviežesnės, tuo mažiau bus kartumo ar prieskonių “pašalinio” prieskonio. Aromatingų žolelių kiekį ir rūšį koreguokite pagal savo poreikį, tačiau per daug jų nepersistenkite – leiskite atsiskleisti lengvo, švelnaus pašteto skoniui. Jei ketinate laikyti ilgiau, būtinai užpilkite paštetą sviestu – jis ne tik apsaugos nuo išdžiūvimo ar oksidacijos, bet ir suteiks ypatingą prabangos pojūtį. Paštetas sandariame inde šviežias išsilaiko 3–4 dienas, užpiltas sviestu – net iki savaitės.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Šį vištienos kepenėlių paštetą galite ruošti dar įdomiau: įmaišykite šlakelį portveino ar Madeiros vyno pačioje pabaigoje – taip paštetas įgaus elegantišką aromatą. Norite dar išraiškingesnio skonio? Prie kepenėlių dėkite šaukštą džiovintų spanguolių arba figų, pabaigoje – smulkintų keptų lazdyno ar graikinių riešutų. Gaivumo suteiks kapoti žali pipirai arba natūralios žalumynų žolelės: petražolės, krapai ar net bazilikas. Siekiant gardesnio užtepėlio, patiekite su lengvai pasaldintu svogūnų džemu, bruknių čatniu ar net granatų sėklomis. Paštetas tobulai dera su klasikine prancūziška baguette, trapiais grissini lazdelėmis, kaimiška tamsia duona. Išbandykite ir su skrudinta duona ar net tartaletėse – puikus šventinis užkandis.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.