Vištienos plovo receptas su ryžiais ir daržovėmis

Vištienos plovo receptas su ryžiais ir daržovėmis

Vištienos plovas – tai vienas populiariausių Vidurio Azijos, Rytų Europos ir Kaukazo regiono patiekalų, kuris savo universalumu ir išraiškingu skoniu pavergė daugelio pasaulio virtuvių gerbėjus. Nors pagrindą sudaro ryžiai, mėsa, morkos ir svogūnai, kiekviena tauta turi savas plovo interpretacijas, o vištiena – puikus pasirinkimas tiems, kurie nori lengvesnės ir greičiau paruošiamos alternatyvos klasikiniam avienos arba jautienos plovui. Šiame straipsnyje pateiksime išsamų vištienos plovo receptą, gaminimo eigą, patarimus bei variacijas, kad šis patiekalas puikiai pavyktų net pradedantiesiems kulinarams.

Ingredientai

  • 500 g vištienos (krūtinėlė, blauzdelės ar šlaunelės be kaulų)
  • 300 g ilgagrūdžių ryžių
  • 2 didelės morkos (apie 250 g)
  • 2 vidutiniai svogūnai
  • 3-4 skiltelės česnako
  • 60 ml augalinio aliejaus (geriausia rafinuoto)
  • 1,5 arb. šaukštelio druskos (pagal skonį)
  • 0,5 arb. šaukštelio maltų juodųjų pipirų
  • 1 arb. šaukštelis maltos kumino (jei mėgstate tradicišką skonį)
  • 0,5 arb. šaukštelio maltos saldžiosios paprikos
  • 1 lauro lapas
  • 700 ml vandens (arba vištienos sultinio)
  • Šviežių petražolių ar kalendros (pagardinimui tiekiant, pasirinktinai)

Gaminimo eiga

  1. Ryžius gerai nuplaukite po šaltu vandeniu, kol vanduo taps skaidrus. Tai padės išvengti ryžių sulipimo gaminant plovą.
  2. Morkas nulupkite ir supjaustykite ilgomis, maždaug degtuko dydžio juostelėmis – plovui tinkamiausia ne tarkuoti, o pjaustyti rankomis, taip išliks tekstūra.
  3. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais arba smulkesniais gabalėliais, priklausomai nuo mėgstamo konsistencijos.
  4. Vištieną nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite vidutinio dydžio gabaliukais (maždaug pagal skonį, tačiau venkite labai smulkių – jie gali perkepti ir tapti sausi).
  5. Storadugniame puode, plovo keptuvėje arba didelėje gilumoje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite svogūnus, kepkite, kol jie suminkštės ir lengvai apskrus – tai suteiks patiekalui sodraus skonio bazę.
  6. Pridėkite vištieną ir kepkite, kol gabaliukai įgaus švelniai auksinę spalvą iš visų pusių. Svarbu neperkepti, kad mėsa neišdžiūtų. Pabarstykite druska, pipirais, kuminų milteliais, paprika, galite pridėti lauro lapą.
  7. Sudėkite morkas, šiek tiek viską pamaišykite – morkos turi šiek tiek suminkštėti, tačiau neprarasti ryškios spalvos.
  8. Supilkite ryžius (ne maišant su mėsa ir daržovėmis, o paskleisdami viršuje), užpilkite karštu vandeniu arba sultiniu. Skystis turi padengti ryžius maždaug 1–1,5 cm sluoksniu.
  9. Į ryžius įspauskite nuplautas česnako skilteles ar net visą česnako galvą su nupjautu viršumi (originalu, labai aromatinga). Neužmirškite lauro lapo, jei dar nepridėjote anksčiau.
  10. Virkite ant vidutinės ugnies, neuždengdami puodo, kol didžioji dalis vandens susigers (apie 10–15 min.). Kai ryžių paviršiuje pasirodys skylutės ir vandens beveik neliks, sumažinkite kaitrą iki minimumo, uždenkite dangčiu ir virkite dar 15–20 min., kol ryžiai taps purūs, o mėsa ir daržovės iki galo suminkštės.
  11. Pabaigus, išjunkite ugnį ir palikite plovą dar 10 minučių pastovėti uždengtame puode. Tai leis patiekalui „subręsti“ ir išryškinti skonį.
  12. Šakute ar specialiu mentele atsargiai pureskite ryžius, paskirstykite mėsą ir daržoves po visą patiekalą. Patiekite karštą, gausiai apibarstę šviežiomis žolelėmis.

Naudingi patarimai

Plovo ruošimas net ir su vištiena reikalauja tam tikrų kulinarinių subtilybių. Svarbiausia – neskubėti ir leisti kiekvienai sudedamajai daliai išsirutulioti atskirai: pirmiausia apkepkite svogūnus, tada vištieną, vėliau – morkas. Ryžius nuplaukite bent tris kartus, kad išskalautumėte krakmolą. Vandens ar sultinio užpilkite tiek, kad jis šiek tiek dengtų ryžius, bet jų neužlietų per daug – tada išgausite tinkamą konsistenciją. Jei siekiate intensyvesnio skonio, naudokite vištienos sultinį arba prieskonių mišinį plovui. Jei norite dar labiau išryškinti patiekalo aromatą, galite pridėti žiupsnelį šafrano ar barberyjų (džiovintų raudonųjų uogų). Kepdami vištieną rinkitės blauzdeles ar šlauneles – jos sultingesnės už krūtinėlę. O jeigu mėgstate aštresnį skonį, įberkite šiek tiek aitriųjų pipirų arba jų gabaliuką pavirkite kartu su plovu.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Vištienos plovas – labai lankstus patiekalas, kurį galima personalizuoti pagal kiekvieno šeimos pomėgius. Norėdami daugiau spalvų ir vitaminų, kartu su morkomis dėkite paprikos juostelių, šaldytų ar šviežių žirnelių, trumpai apvirtų žaliųjų pupelių. Vietoj tradicinio kumino galima eksperimentuoti su kalendra, muskatu ar cinamonu, kurie sukuria įdomių skonio akcentų. Klasikinis plovas dažniausiai tiekiamas be padažų, tačiau prie vištienos puikiai dera natūralus jogurtas, česnakinis ar jogurto-pipirų padažas. Dar vienas žingsnis – plovą pabarstykite barberiais ar granatų sėklomis, kurios suteiks gaivumo ir malonaus rūgštumo. Norėdami pilno patiekalo, šalia patiekite šviežių daržovių salotų, marinuotų arba raugintų agurkų, raugintų kopūstų. O jeigu norite išbandyti autentišką patirtį, patiekite plovą dideliame dubenyje – visi susėdę prie stalo galės dalintis šiuo aromatingu ir šiltu patiekalu iš vienos lėkštės. Nesvarbu, kurį būdą pasirinktumėte, vištienos plovas visuomet puikiai tiks tiek kasdieniam šeimos stalui, tiek festyvioms progoms su draugais!