Vištienos šašlyko receptas su jogurto marinatu

Vištienos šašlyko receptas su jogurto marinatu

Vištienos šašlyko marinatas – tai svarbiausia šio mėgstamo grilio patiekalo dalis. Būtent tinkamai paruoštas marinatas suteikia mėsai išskirtinį aromatą, švelnumą ir sultingumą. Nesvarbu, ar ruošiate šašlykus piknikui, vasaros vakarėliui, ar šeimos pietums, vištienos šašlykas dažnai tampa ne tik skaniu, bet ir labai universaliu pasirinkimu. Straipsnyje aptarsime, ką reiškia vištienos šašlyko marinatas, kokie ingredientai reikalingi skaniausiam rezultatui pasiekti, pateiksime detalią gaminimo eigą, naudingus patarimus bei įdomias variacijas ir patiekimo idėjas.

Ingredientai

  • 1 kg vištienos (šilkinės šlaunelės ar krūtinėlės be kaulo ir odos)
  • 2 dideli svogūnai
  • 3 valg. šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 valg. šaukštas citrinų sulčių arba obuolių acto
  • 150 g natūralaus jogurto (neprivaloma, bet suteikia ypatingo švelnumo)
  • 2-3 skiltelės česnako
  • 1 arbat. šaukštelis druskos
  • 1 arbat. šaukštelis šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 1 arbat. šaukštelis maltos paprikos (arba dūmo skonio paprikos)
  • 0,5 arbat. šaukštelio prieskonių vištienai arba šašlykams (pvz., kmynai, kalendra, raudonėlis)
  • Šviežių žalumynų (petražolių, kalendros) pagal skonį
  • 1 arbat. šaukštelis cukraus (neprivaloma)

Gaminimo eiga

  1. Vištieną kruopščiai nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Supjaustykite nedideliais, vienodo dydžio gabaliukais – tada šašlykai iškeps tolygiai ir bus sultingi.
  2. Svogūnus supjaustykite plonais pusžiedžiais. Juos galite šiek tiek paminkyti rankomis, kad išsiskirtų daugiau sulčių – šios svarbios, kad marinatas skleistų daugiau skonio ir aromato.
  3. Dubenyje sumaišykite alyvuogių aliejų, citrinų sultis (arba actą), smulkiai sukapotą česnaką, jogurtą (jei naudojate), prieskonius, druską, cukrų ir pipirus. Viską gerai išplakite.
  4. Į paruoštą marinatą dėkite vištienos gabaliukus ir supjaustytus svogūnus. Rankomis arba šaukštu išmaišykite, kad kiekvienas vištienos gabaliukas būtų apgaubtas marinatu ir svogūnais.
  5. Dubenį uždenkite maistine plėvele arba specialiu dangčiu ir padėkite į šaldytuvą. Marinuokite bent 3 valandas, bet geriausia – 8-12 valandų. Kuo ilgiau mėsa stovės marinate, tuo ji bus minkštesnė ir sodresnė skonio.
  6. Išmarinuotą vištieną suverkite ant iešmų ar medinių pagaliukų (juos prieš naudojant rekomenduojama pamirkyti vandenyje, kad neapdegtų). Kepkite ant vidutinio karščio grotelių arba grilio, dažnai vartydami, apie 12-18 minučių, kol mėsa taps galite įdėti karamelizuotą plutelę, bet viduje liks sultinga.
  7. Baigus kepti, išimkite šašlykus nuo iešmų, apibarstykite susmulkintais žalumynais ir patiekite iš karto, kol vištiena dar karšta ir sultinga.

Naudingi patarimai

Vištienos šašlyko marinatas – pagrindinis raktas į minkštą ir kvapnų patiekalą. Jei vištiena kietoka arba norisi ypatingo švelnumo, marinatas su jogurtu ar kefyru leidžia mėsai tapti itin minkštai. Rūgštiniai ingredientai (citrinų sultys, obuolių actas) svarbūs, tačiau jų perteklius gali išsausinti mėsą, tad jų proporcijų laikykitės atsargiai. Jei mėgstate įvairesnius skonius, įtraukite šviežių ar džiovintų žolelių, pavyzdžiui, čiobrelio, rozmarino. Kepant vištienos šašlyką, stebėkite, kad grilis ar kepsninė būtų pakankamai įkaitusi – tuomet mėsa gražiai apskrus, bet neišdžius. Nepamirškite, kad šviežia vištiena marinuojasi greičiau nei jautiena ar kiauliena. Jogurto pagrindo marinatas taip pat sutrumpina marinavimo laiką.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Vištienos šašlyko marinatas puikiai tinka eksperimentams – vienas populiariausių variantų yra Azijos įkvėpta versija, kai į marinatą dedama šiek tiek sojos padažo, sezamų aliejaus ar net truputis medaus. Patiekalą galite papildyti grilintomis daržovėmis – paprikomis, cukinijomis, baklažanais bei raudonaisiais svogūnais, kuriuos galima iš karto suverti ant tų pačių iešmų. Jei norite išskirtinio aromato, užberkite ant kepančios mėsos šviežiomis citrinos sultimis. Patiekti galima su lengvomis gaiviomis salotomis, įvairiais padažais (tzatziki, gaivus jogurto-mėtų padažas, uogų arba mangų čatnis). Vištienos šašlykas tinka ne tik grilyje – jį galite kepti orkaitėje ar keptuvėje, todėl šis patiekalas puikus pasirinkimas nepriklausomai nuo oro ar metų laiko.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *