Vištienos skrandukai – tai lietuvių virtuvėje puikiai pažįstamas, tačiau tarp naujosios kartos dar atrandamas ingredientas. Šie subproduktai vertinami dėl savo savitos tekstūros, išraiškingo skonio ir universalumo ruošiant įvairius patiekalus – nuo troškinių iki sriubų ar net užkandžių. Tinkamai paruošti vištienos skrandukai tampa ypatingai minkšti, aromatingi ir sotūs. Daugelis šį patiekalą pamėgo dėl paprasto paruošimo, ekonomiškumo ir galimybės improvizuoti su įvairiais prieskoniais ar garnyrais. Plačiau panagrinėsime, kas yra vištienos skrandukai, kaip juos tinkamai paruošti namuose ir kokios galimos šio patiekalo variacijos bei patiekimo idėjos.
Ingredientai- 1 kg vištienos skrandukų
- 1 didelis svogūnas
- 2-3 česnako skiltelės
- 1 morka
- 2 lauro lapai
- 5-6 juodieji pipirai (žirneliais)
- 1 a.š. maltos saldžiosios paprikos
- 1 a.š. džiovinto čiobrelio (arba kitų mėgstamų žolelių)
- 1 l vištienos sultinio (arba šiek tiek daugiau jei reikia troškiniui)
- 2 v.š. aliejaus (kepimui)
- Druskos pagal skonį
- Šviežių krapų ar petražolių (papuošimui)
Gaminimo eiga- Vištienos skrandukus kruopščiai nuplaukite šaltame vandenyje. Jeigu reikia, pašalinkite likusias plėveles bei riebalų perteklių.
- Skrandukus sudėkite į puodą, užpilkite šaltu vandeniu ir užvirkite. Kai užvirs, nupilkite pirmą vandenį – taip pašalinsite nereikalingas putas ir nemalonius kvapus.
- Pakelkite apvirtus skrandukus, nuplaukite ir nupilkite likusias putas. Švarius skrandukus įdėkite į atskirą puodą ar gilesnę keptuvę.
- Svogūną nulupkite ir susmulkinkite, morką sutarkuokite ar supjaustykite plonais šiaudeliais, česnaką sukapokite smulkiai.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Suberkite svogūnus, kepinkite, kol suminkštės ir taps permatomi. Tuomet suberkite morką ir kepinkite dar kelias minutes.
- Kai daržovės suminkštės, suberkite česnaką, trumpai pakepinkite (kol pasklis aromatas), tuomet suberkite saldžiąją papriką, čiobrelius ir trumpai viską apskrudinkite (apie 30 sek.), kad prieskoniai atskleistų aromatą.
- Suberkite nuplautus skrandukus ir trumpai viską apkepinkite su daržovėmis, kad skrandukai įgautų prieskonių – pakaks 3-5 minučių.
- Supilkite vištienos sultinį taip, kad apsemtų skrandukus. Kitą vietą įmeskite lauro lapus, pipirų žirnelius, pasūdykite pagal skonį.
- Uždenkite ir troškinkite ant silpnos ugnies mažiausiai 1,5-2 valandas, kol skrandukai taps minkšti. Periodiškai pamaišykite ir stebėkite, ar nepritrūksta skysčio – jei reikia, papildykite dar šiek tiek sultinio arba vandens.
- Prieš patiekdami išimkite lauro lapus, patikrinkite, ar pakanka druskos. Patiekdami apibarstykite šviežiais krapais ar petražolėmis.
Naudingi patarimai
- Vištienos skrandukus kruopščiai nuplaukite šaltame vandenyje. Jeigu reikia, pašalinkite likusias plėveles bei riebalų perteklių.
- Skrandukus sudėkite į puodą, užpilkite šaltu vandeniu ir užvirkite. Kai užvirs, nupilkite pirmą vandenį – taip pašalinsite nereikalingas putas ir nemalonius kvapus.
- Pakelkite apvirtus skrandukus, nuplaukite ir nupilkite likusias putas. Švarius skrandukus įdėkite į atskirą puodą ar gilesnę keptuvę.
- Svogūną nulupkite ir susmulkinkite, morką sutarkuokite ar supjaustykite plonais šiaudeliais, česnaką sukapokite smulkiai.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Suberkite svogūnus, kepinkite, kol suminkštės ir taps permatomi. Tuomet suberkite morką ir kepinkite dar kelias minutes.
- Kai daržovės suminkštės, suberkite česnaką, trumpai pakepinkite (kol pasklis aromatas), tuomet suberkite saldžiąją papriką, čiobrelius ir trumpai viską apskrudinkite (apie 30 sek.), kad prieskoniai atskleistų aromatą.
- Suberkite nuplautus skrandukus ir trumpai viską apkepinkite su daržovėmis, kad skrandukai įgautų prieskonių – pakaks 3-5 minučių.
- Supilkite vištienos sultinį taip, kad apsemtų skrandukus. Kitą vietą įmeskite lauro lapus, pipirų žirnelius, pasūdykite pagal skonį.
- Uždenkite ir troškinkite ant silpnos ugnies mažiausiai 1,5-2 valandas, kol skrandukai taps minkšti. Periodiškai pamaišykite ir stebėkite, ar nepritrūksta skysčio – jei reikia, papildykite dar šiek tiek sultinio arba vandens.
- Prieš patiekdami išimkite lauro lapus, patikrinkite, ar pakanka druskos. Patiekdami apibarstykite šviežiais krapais ar petražolėmis.
Naudingi patarimai
Vištienos skrandukus būtina kruopščiai nuvalyti bei perplauti – kokybiškai paruošti jie bus kvapnūs ir švelnios tekstūros. Norint sumažinti virimo laiką, galima trumpai apvirti skrandukus iš anksto arba naudoti greitpuodį – tuomet užteks vos 30–40 min. troškinimo. Tačiau tradiciškai ilgesnis, lėtas virimas ant silpnos ugnies ne tik užtikrina geriausią subtilią tekstūrą, bet ir atskleidžia daugiau skonio. Skystį, kuriame troškinote skrandukus, galite naudoti kaip pagrindą kitam patiekalui, pavyzdžiui, sriubai – jis įgauna išraiškingą, sodrų skonį. Jei mėgstate išraiškingą aromatą, į troškinį galite įdėti džiovintų ar šviežių grybų, smulkintų salierų stiebų ar net pomidorų padažo, praturtinsite skrandukų skonį naujais akcentais.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Vištienos skrandukus galima ruošti ne tik kaip troškinį – iš jų galima virti tradicinę lašinienę (su pomidorų padažu ir daržovėmis), dėti į plovą arba patiekti kaip sotų užkandį su keptomis bulvėmis ar duona. Skrandukų troškinį gardu patiekti su bulvių koše, perlinėmis kruopomis, virtomis bulvėmis, ryžiais arba grikiais – puikus pasirinkimas paprastiems, bet sotiems namų pietums. Norint sukurti egzotiškesnį skonį, į troškinį galima įberti karį, imbiero, jeigu mėgstate aštriau – šviežio aitriosios paprikos. Troškinį galite pasigaminti ir su grietinėle ar sviestu, taip užtikrinsite dar švelnesnį ir kremiškesnį skonį. O jei lieka troškinio – atšalus jį pjaustykite, dėkite į sumuštinius, salotas ar norimą užkepėlę. Taip vištienos skrandukai taps ne tik gardūs, bet ir itin universalūs jūsų virtuvėje.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.