Vištienos šlaunelių mėsa su grietinėle – klasikinis lietuviškos ir europietiškos virtuvės patiekalas, užburiantis švelniu, gardžiu skoniu. Šis patiekalas puikiai tinka tiek savaitgalio pietums, tiek ypatingoms progoms, nes yra sotus, kvapnus ir gana lengvai pagaminamas. Grietinėlės padažas puikiai dera su sultinga vištienos šlaunelių mėsa, o įvairūs prieskoniai leidžia pritaikyti receptą savo šeimos skoniui. Žemiau rasite aiškiai išdėstytus ingredientus, žingsnius ir naudingus patarimus, kaip šį patiekalą paruošti taip, kad jis pavyktų kiekvieną kartą.
Ingredientai
- 700 g vištienos šlaunelių be kaulų ir odos (galima naudoti ir su kaulu, jei mėgstate sultingesnę mėsą)
- 200 ml riebaus (30–36 %) grietinėlės
- 1 vidutinio dydžio svogūnas
- 2–3 skiltelės česnako
- 2 valg. šaukštai aliejaus (saulėgrąžų arba alyvuogių)
- 1 valg. šaukštas sviesto
- 1 arbat. šaukštelis džiovinto čiobrelio (arba petražolių, krapų)
- Druska ir šviežiai malti juodieji pipirai pagal skonį
- 1 arbat. šaukštelis maltos saldžiosios paprikos (nebūtina, suteiks spalvos ir skonio)
- 50 ml vištienos sultinio arba vandens (jei norisi daugiau padažo)
Gaminimo eiga
- Vištienos šlaunelėms nuimkite odą (nebent norite traškios plutelės), nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Jei naudojate su kaulu, patiekalas bus sultingesnis, tačiau paruošimas užtruks kiek ilgiau.
- Įkaitinkite didelę keptuvę, įpilkite aliejaus ir sviesto. Kai riebalai sušils, sudėkite vištieną. Kepkite apie 3–4 minutes iš abiejų pusių, kol šlaunelės lengvai apskrus ir taps auksinės spalvos. Išimkite vištieną ant lėkštės ir trumpam atidėkite.
- Į tą pačią keptuvę suberkite smulkiai supjaustytą svogūną. Kepkite 2–3 minutes, kol suminkštės ir taps skaidrus.
- Tuomet sudėkite smulkintą česnaką ir pasirinktinai – maltą papriką ar kitą norimą prieskonį. Maišykite 30–40 sekundžių, kad česnakas neišdegtų, bet paskleistų aromatą.
- Supilkite grietinėlę ir, jei norite daugiau padažo ar švelnesnio skonio – vištienos sultinį arba šiek tiek vandens. Įberkite druskos, pipirų, džiovintų žolelių pagal skonį. Gerai išmaišykite.
- Įdėkite vištienos šlaunelių gabalėlius atgal į keptuvę, sumažinkite kaitrą. Troškinkite ant nedidelės ugnies apie 15–20 minučių, kol mėsa visiškai iškeps, o padažas šiek tiek sutirštės. Per šį laiką mėsa prisigers prieskonių ir grietinėlės skonio.
- Priklausomai nuo grietinėlės riebalų kiekio, padažas gali būti skystesnis ar tirštesnis. Jei norite tirštesnio padažo, paskutines kelias minutes palikite keptuvės dangtį atidengtą arba trumpai pavirkite stipresnėje kaitroje, vis pamaišant.
- Patiekite su mėgstamais garnyrais – bulvių koše, ryžiais ar makarionais. Užbarstykite papildomai šviežių smulkintų žolelių.
Naudingi patarimai
Norėdami, kad vištienos šlaunelės su grietinėle būtų ypatingai aromatingos bei skanios, rinkitės šviežias ir kokybiškas šlauneles – nebūtinai be kaulų, svarbiausia, kad mėsa būtų sultinga. Jeigu mėgstate intensyvesnį skonį, prieš kepant vištieną galima trumpam pamarinuoti su pipirais, truputėliu druskos, čiobreliais ir česnaku. Grietinėlė tinka ir tradicinė (pieno pagrindo), ir augalinė, jeigu norisi lengvesnio ar pieno produktų nevartojate. Padažas bus švelnesnis naudojant neriebią grietinėlę, o riebesnė suteiks jam sodrumo ir tirštumo.
Jeigu padažas pradeda tirštėti per greit – įpilkite šiek tiek sultinio ar vandens. Norėdami labiau karamelizuoto skonio, svogūnus ir česnaką galite kepinti lėčiau, palikdami juos rusvos spalvos. Nepersistenkite su česnaku – pakanka 2–3 skiltelių, kad aromatas neišryškėtų per stipriai ir neuždengtų kitų skonių.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Šį patiekalą galite lengvai pritaikyti pagal savo šeimos skonį – į padažą įmaišykite šviežių grybų ar porų, kurie puikiai dera su grietinėlės tekstūra. Norint pikantiškesnio skonio, galite sudėti šaukštelį Dižono garstyčių arba šlakelį balto vyno – jie suteiks subtilios rūgštelės. Jei norite daugiau spalvų jūsų patiekale, į padažą įdėkite smulkintų saldžiųjų paprikų, špinatų ar žalių žirnelių.
Vištienos šlaunelių mėsa su grietinele – lėkštėje dažnai tampa faktišku pietų ar vakarienės akcentu. Tradiciškai patiekiama su bulvių koše, plaktais ryžiais, kruopomis arba netgi ant grikių pagalvės. Puikiai dera ir su skrebučiais, batonu arba pasta – taip greitai ir paprastai pasigaminsite gardų pietų ar šventinės vakarienės variantą. Patiekite su šviežiomis salotomis, apibarstykite mėgstamomis žolelėmis ir mėgaukitės šiltu, jaukiu skoniu!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.