Vištienos šlaunelių troškinio receptas su daržovėmis ir pomidorais

Vištienos šlaunelių troškinio receptas su daržovėmis ir pomidorais

Vištienos šlaunelių mėsos troškinys – vienas populiariausių komfortiško maisto pasirinkimų tiek lietuviškoje, tiek daugelio kitų pasaulio virtuvių tradicijoje. Tai kvapnus, sotus ir ypač šiltas patiekalas, kuris puikiai dera vakarienei su šeima ar draugais. Troškinio žavesys slypi paprastume ir universalume: gardi šlaunelių mėsa, minkštai sminganti šakute, sodrus padažas, o priedus galima keisti kiekvieną kartą, todėl šis patiekalas niekada nepabosta. Šiame straipsnyje papasakosiu, ką iš tiesų reiškia vištienos šlaunelių mėsos troškinys, pateiksiu išbandytą receptą ir dalinsiuosi naudingais patarimais, kaip šį troškinį pritaikyti pagal savo skonį.

Ingredientai

  • 800 g vištienos šlaunelių mėsos be kaulų (galite naudoti ir su kaulu)
  • 2 vidutinio dydžio morkos
  • 1 didelis svogūnas
  • 2 salierų stiebai
  • 3-4 česnako skiltelės
  • 1 paprikos ankštis
  • 400 g konservuotų smulkintų pomidorų arba 3 švieži pomidorai
  • 200 ml vištienos sultinio (arba vandens)
  • 2 lauro lapai
  • 1 arbatinis šaukštelis rūkytos paprikos miltelių
  • 1 arbatinis šaukštelis džiovinto čiobrelio arba raudonėlio
  • Druska ir pipirai pagal skonį
  • 2-3 valgomieji šaukštai aliejaus troškinimui
  • Šviežios petražolės ar svogūnų laiškai gardinimui

Gaminimo eiga

  1. Kruopščiai nuplaukite vištienos šlaunelių mėsą. Jei naudojate su kaulu, galite kaulus palikti, nes jie suteiks sultinio skoniui gilumo. Nusausinkite ir pabarstykite druska bei šviežiai grūstais pipirais.
  2. Didelėje troškintuvėje įkaitinkite aliejų. Dėkite vištienos šlaunelių mėsą ir apkepinkite ją iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus (apie 4–5 minutes kiekvienai pusei). Išimkite mėsą į atskirą indą.
  3. Į tą pačią puodą suberkite smulkintą svogūną, salierų stiebus, morkas ir papriką. Kepinkite ant vidutinės ugnies 5–7 minutes, kol daržovės suminkštės ir paskleis aromatą.
  4. Sudėkite smulkintą česnaką, paprikos miltelius ir džiovintus prieskonius (čiobrelį, raudonėlį). Švelniai pakepinkite 1–2 minutes, kol pasklis malonus kvapas.
  5. Supilkite pomidorus (konservuotus arba smulkintus šviežius), išmaišykite. Jei norite tirštesnio padažo, naudokite mažiau sultinio; jei mėgstate skystesnį – šiek tiek daugiau.
  6. Sudėkite atgal vištienos šlaunelių mėsą, įdėkite lauro lapus. Užpilkite sultiniu ar vandeniu, kad uždengtų didžiąją dalį ingredientų.
  7. Užvirinkite troškinį ant vidutinės ugnies, tuomet sumažinkite iki silpnos. Dengtu puodu troškinkite apie 45–60 minučių, kol mėsa visiškai suminkštėja, o padažas sutirštėja ir įgauna sodrų skonį.
  8. Paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų ar kitų prieskonių. Prieš pat patiekiant galite įberti šviežių žolelių.

Naudingi patarimai

Troškinant vištienos šlaunelių mėsą, naudokite šlauneles be odos ir kaulų, jei norite lengvesnio, vieno kąsnio patiekalo, arba su kaulu, jei mėgstate sodrų sultinį ir išraiškingesnį skonį. Jei norite crème de la crème varianto – rinkitės šviežius vietinius sezoninius daržoves: vasarą galite dėti jaunas cukinijas ar baklažaną, o žiemą – daugiau šakniavaisių. Nepervirkite daržovių – jos turi išlaikyti formą ir tekstūrą, ypač jei troškinate ilgai. Jei mėgstate intensyvesnį skonį, be rūkytos paprikos, galite pridėti žiupsnelį aitriosios paprikos miltelių. Prieš pat patiekiant, padažą galima pagardinti lašeliu alyvuogių aliejaus ir šviežių citrinų sulčių – tai suteiks troškiniui lengvumo.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Šis vištienos šlaunelių mėsos troškinys puikiai tinka daugeliui garnyrų: klasikiniai skanintojai mėgsta jį su virtomis bulvėmis, bulvių koše, ryžiais ar makaronais. Jei norite įdomesnės patirties – išbandykite su kuskusu arba kvietiniais kruopomis. Troškinio skonį lengva keisti: vietoje pomidorų galite naudoti grietinėlę ar kokosų pieną, troškinkite su baltu sausu vynu arba papildomai berkite alyvuogių, raugintų agurkėlių arba džiovintų slyvų – šie ingredientai suteiks netikėtą aromatą ir gylį.

Jei ieškote veganiškos ar vegetariškos versijos – vištieną pakeiskite pievagrybiais arba avinžirniais, o į daržovių mišinį pridėkite daugiau pupelių ir žaliųjų žirnelių. Troškinį galite virti ir lėto kaitinimo puode, palikdami lėtai virti iš vakaro – taip visi skoniai dar labiau susilieja. Patiekite su šviežiomis petražolėmis ar svogūnų laiškais, o šalia pasiūlykite riekę traškios duonos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *