Vištienos su kariu receptas su kokosų pienu ir daržovėmis

Vištienos su kariu receptas su kokosų pienu ir daržovėmis

Vištiena su kariu – tai kvapnus ir spalvingas patiekalas, atkeliavęs iš Azijos virtuvės, bet jau seniai pamėgtas ir mūsų namuose. Šis vištienos troškinys ruošiamas su egzotiškais kario prieskoniais, kokosų pienu arba grietinėle, daržovėmis ir įvairiais priedais. Vištiena su kariu išsiskiria puikiu aromatu, švelnia konsistencija ir nuostabiu skonio balansu – nuo lengvo aštrumo iki šilto prieskonių gaivumo. Tai ne tik labai gardus, sotus, bet ir lengvai pagaminamas patiekalas, kurio pagrindinės sudedamosios dalys lengvai randamos kiekviename prekybos centre. Atraskite vištienos su kariu paslaptis – nesvarbu, ar gaminate šį patiekalą pirmą kartą, ar ieškote naujų skonių savo vakarienei.

Ingredientai

  • 500 g vištienos krūtinėlės arba šlaunelių be kaulo
  • 2 v.š. augalinio aliejaus (ryžių, saulėgrąžų ar kokosų)
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas
  • 2–3 skiltelės česnako
  • 1 valgomasis šaukštas šviežio tarkuoto imbiero
  • 2 valgomieji šaukštai kario prieskonių mišinio (miltelių arba pastos)
  • 1 saldžioji paprika (raudona arba geltona)
  • 1 didelė morka
  • 1 skardinė (400 ml) kokosų pieno
  • 200 g konservuotų pomidorų (gabalėlių pavidalu) arba 2 švieži pomidorai
  • 1 arbatinis šaukštelis cukraus
  • Druska, pipirai pagal skonį
  • Šviežios kalendros ar petražolių puošimui
  • Ryžių (jasminų ar basmati) patiekimui

Gaminimo eiga

  1. Vištieną nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite 2–3 cm dydžio gabaliukais.
  2. Svogūną nulupkite ir supjaustykite smulkiais kubeliais. Česnaką ir imbierą nulupkite – česnaką susmulkinkite, imbierą sutarkuokite.
  3. Saldiąją papriką ir morką nuplaukite, supjaustykite nedideliais gabalėliais arba juostelėmis.
  4. Giliame keptuvėje arba troškintuve stipriai įkaitinkite aliejų. Suberkite svogūnus ir kepkite, kol suminkštės ir taps permatomi (apie 3 min.).
  5. Įdėkite česnaką bei imbierą ir kepkite dar 1 minutę, kol pasklis aromatas.
  6. Suberkite kario prieskonius ir gerai išmaišykite. Kepkite dar 1–2 minutes, nuolat maišydami. Prieskoniai pradės skleisti intensyvų kvapą, pasišalins kartumas.
  7. Dėkite vištieną ir pakepinkite, kol gabalėliai šiek tiek apskrus iš visų pusių (apie 4–5 min.).
  8. Į keptuvę suberkite morkas, paprikas ir pomidorus. Mėgaukitės, kaip ingredientai susimaišo ir pradeda burbuliuoti.
  9. Supilkite kokosų pieną, pagardinkite cukrumi, druska, pipirais pagal skonį. Viską gerai išmaišykite.
  10. Uždenkite ir troškinkite ant silpnos ugnies 20–25 minutes, kol vištiena suminkštės, o troškinys sutirštės. Jei reikia, atidenkite dangtį paskutinėmis minutėmis, kad garuotų perteklinė drėgmė.
  11. Paragaukite, ar netrūksta prieskonių, gali prireikti papildomos druskos ar šlakelio citrinos sulčių gaivumui.
  12. Patiekite vištieną karštą su virtais ryžiais, pabarstykite šviežia kalendra ar petražolėmis.

Naudingi patarimai

Jei norite kiek švelnesnio patiekalo, rinkitės švelnaus aromato kario prieskonius – jų aštrumo rūšys būna pažymėtos ant pakuotės. Jei mėgstate aštriau, drąsiai pridėkite šviežios ar džiovintos aitriosios paprikos, čili pastos ar net šlakelį sriracha padažo.

Kokosų pienas suteikia vištienai su kariu ypatingą švelnumą, tačiau jei norite liesesnio patiekalo, jį galite dalinai pakeisti mažiau riebia grietinėle arba tiesiog įpilti šiek tiek vandens. Visada geriausia rinktis tirštesnį, neskiestą kokosų pieną (ne kokosų vandenį!).

Pomidorus galite keisti trintomis pomidorų sultimis, o jei neturite konservuotų – naudokite šviežius, nulupkite odelę ir susmulkinkite.

Vištienos krūtinėlė troškinyje išlieka švelni, tačiau jei norite sultingesnio rezultato, rekomenduoju naudoti bekaules vištienos šlauneles – jos pasižymi sodresniu skoniu.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Kiekvienas gali atrasti savo mėgstamą šio patiekalo versiją. Norėdami paįvairinti, į troškinį įdėkite žaliųjų žirnelių, cukinijos, špinatų ar net baklažanų – jie puikiai dera su kario prieskoniais. Norint daugiau baltymų, vištieną galite dalinai pakeisti avinžirniais arba tofu.

Azijietiško skonio mėgėjai kartais įpila šlakelį žuvies ar sojų padažo. Tuo tarpu tradiciniame indiškame vištienos karyje naudojamos prieskonių pastos (masala, madras ar tandoori) – jos suteikia ypatingą aromatą.

Vištiena su kariu skaniausia patiekiama su virtais jazminų, basmati arba ilgagrūdžiais ryžiais. Taip pat puikiai tinka su indiška duona naan, pitos duonelėmis ar net bulvių koše.

Patiekalą pagardinkite šviežiais žalumynais, sezamo sėklomis ar trupučiu natūralaus jogurto – taip subalansuosite aštrumą ir gausite dar daugiau skoninių niuansų. Jei norisi dar ryškesnio skonio, prieš pat valgant užspauskite šlakelį šviežios citrinos ar laimo sulčių tiesiai ant porcijos.

Neišsigąskite, jei liko vištienos su kariu – šis troškinys puikiai išlaiko skonį ir sustiprėja per naktį, todėl jį drąsiai galite pasiimti pietums ar pasilikti kitos dienos vakarienei.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *