Vištienos suktinukai su faršu – tai puikus pasirinkimas ieškantiems lengvo, tačiau gardaus ir įspūdingo patiekalo, tinkamo tiek kasdieniams vakarienės stalui, tiek šventinėms progoms. Šie suktinukai gaminami iš plonai pjaustytų vištienos filelių, įdarytų sultingu, prieskoniais gardintu mėsos faršu – dažniausiai kiaulienos, jautienos arba jų mišiniu. Suktinukai lankstomi, tvirtinami dantų krapštukais arba virvele ir kepami orkaitėje arba keptuvėje iki auksinės spalvos. Rezultatas – minkšta vištienos mėsa su gardžiu, prieskoniuotu įdaru, kurios nepaliks abejingų. Šio patiekalo universalumas leidžia pasitelkti kūrybiškumą, priderinti įdarą pagal pageidavimus, o norintieji gali eksperimentuoti su papildomais ingredientais – daržovėmis, sūriais, žolelėmis. Toliau rasite išsamų aprašymą, kaip paprastai ir be streso pagaminti gardžius vištienos suktinukus su faršu namuose.
Ingredientai
- 4 vištienos filė kepsneliai (po 120–150 g kiekvienas)
- 300 g maltos kiaulienos ir/ar jautienos faršo
- 1 vidutinio dydžio svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 1 kiaušinis
- 2 šaukštai džiūvėsėlių arba smulkių avižinių dribsnių
- 1 šaukštas kapotų petražolių ar krapų (nebūtina, bet rekomenduojama)
- Druska ir pipirai pagal skonį
- 1/3 šaukštelio rūkyto arba paprasto maltos paprikos
- 200 ml sultinio arba vandens (užpilui kepant)
- 2 šaukštai aliejaus aptepimui ar kepimui
Gaminimo eiga
- Paruoškite vištieną. Nuplaukite vištienos file kepsnelius, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Jei kepsneliai labai stora, atsargiai perpjaukite išilgai pusiau, kad gautumėte plonesnes riekeles. Uždenkite maistine plėvele ir lengvai pamuškite virtuviniu plaktuku – taip mėsa bus elastingesnė ir lengviau formuosis suktinukai.
- Pagaminkite įdarą. Smulkiai supjaustykite svogūną ir česnaką. Į dubenį sudėkite maltą mėsą, svogūną, česnaką, įmuškite kiaušinį, berkite džiūvėsėlius ar avižinius dribsnius, kapotas žoleles, pagardinkite druska, pipirais, maltos paprikos milteliais. Gerai išminkykite, kad gautųsi vientisa, šiek tiek lipni masė.
- Formuokite suktinukus. Ant kiekvienos vištienos kepsnelio uždėkite po 2–3 šaukštus faršo įdaro, paskirstykite tolygiai, palikdami po kelis centimetrus kraštuose. Sukite suktinukus pradedant nuo platesnio krašto, stengdamiesi, kad įdaras neišbėgtų. Suktinukus užfiksuokite dantų krapštukais ar suriškite specialia maistine virvele.
- Apkepkite suktinukus. Keptuvėje įkaitinkite kelis šaukštus aliejaus. Sudėkite suformuotus suktinukus ir apkepkite iš visų pusių, kol gražiai apskrus (po 2–3 min. kiekvienai pusei). Tuomet suktinukus perkelkite į kepimui tinkamą indą (jei ketinate užbaigti orkaitėje).
- Kepkite suktinukus. Užpilkite sultiniu arba vandeniu, dar šiek tiek apibarstykite pipirais ar žolelėmis. Kepkite 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 25–30 minučių, kol vištiena ir faršas iškeps iki galo, o suktinukai liks sultingi. Jei kepate keptuvėje, sumažinkite kaitrą, uždenkite ir troškinkite apie 20–30 min., retkarčiais apversdami ir užpilant padažu.
- Patiekite šiltus. Pašalinkite dantų krapštukus ar virveles. Vištienos suktinukus supjaustykite griežinėliais arba patiekite po visą suktinuką su mėgstamu garnyru – bulvių koše, ryžiais, virtais ar keptais daržovėmis.
Naudingi patarimai
Suktinukai išeis ypač sultingi, jei faršo įdarą ruošiant įpilsite šlakelį grietinėlės arba pieno – masė taps švelnesnė, traškiau apskrus išorė. Jei norisi, kartu su faršu galite į vidų įdėti virtų špinatų, džiovintų pomidorų gabalėlių ar net nedidelį sūrio kubelį – taip gausite įdomesnį skonį ir papildomą sultingumą. Apvalkalą (vištienos file) verta šiek tiek apibarstyti druska, pipirais bei ištepti gardžiais prieskoniais dar prieš suvyniojant į darą – taip mėsa bus aromatingesnė.
Jei turite laiko, suformuotus suktinukus prieš pat kepimą galite trumpam (30–60 minučių) pamarinuoti šaldytuve – pavyzdžiui, alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių ir mėgstamų prieskonių mišinyje. Tai suktinukams suteiks ypatingą minkštumą ir išraiškingesnį skonį.
Gaminant didesniam žmonių kiekiui, suktinukus verta paruošti iš vakaro – prieš kepimą užteks apkepti ir trumpai pasitroškinti. Skanaus ir kitą dieną pašildžius, todėl puikus pasirinkimas pietų dėžutei!
Variacijos ir patiekimo idėjos
Šio patiekalo pagrindinė idėja labai universali. Faršą galite keisti pagal pageidavimus: naudokite tik jautieną, vištienos arba kalakutienos faršą, sumaišykite su šviežiomis mėgstamomis žolelėmis, arba pagardinkite vienu kitu šaukštu tarkuoto kietojo sūrio. Norintieji daugiau daržovių – į faršą maišykite smulkintų troškintų morkų, paprikų ar net konservuotų kukurūzų.
Subtilus ir netikėtas gardumynas – į faršo vidų dėkite nedidelį sūrio kubelį; prie vištienos puikiai dera mocarela, fetos ar švelnus pilnpienis sūris. Norint azijietiško poskonio, į faršą įdėkite smulkintų imbiero, šlakelį sojų padažo ir siekite lengvo aštrumo su čili pipiriukais.
Patiekdami suktinukus su gardžiu padažu – pavyzdžiui, natūralia pomidorų tyrele, grietinėlės ar garstyčių padažu – išryškinsite patiekalo skonį. Papuoškite šviežiomis žolelėmis, pabarstykite sezamo sėklomis ar kepintais svogūniukais. Garnyrui rinkitės bulvių košę, ryžius, kuskusą, keptas sezonines daržoves, ar net šviežias lapines salotas su citrinos užpilu.
Šie vištienos suktinukai su faršu ypač tiks šventiniam stalui – juos galima supjaustyti porcijiniais griežinėliais ir patiekti kaip užkandį šalia kitų šaltųjų patiekalų. Puikus sprendimas, jei reikia lengvai dalinamų, patogių transportuoti vaišių.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.