Vištienos suktinukų su sūriu receptas gardiems pietums

Vištienos suktinukų su sūriu receptas gardiems pietums

Vištienos suktinukai su sūriu – tai universalus, sofistikuotai atrodantis ir labai gardus patiekalas, kuris puikiai tinka tiek kasdieniams pietums, tiek ypatingai progai. Šio patiekalo esmė – plonai išmušti vištienos filė gabalėliai, įdaryti sūriu (dažnai papildomai naudojama šoninė, daržovės ar net grybai), susukti ir iškepti, kol išorė tampa traški, o viduje ištirpęs sūris suteikia išskirtinio skonio. Suktinukai džiugina ne tik gardžiu, sočiu rezultatu, bet ir estetika, nes juos patiekti ant stalo – tikras malonumas akiai. Šio recepto universalumas leidžia lengvai keisti įdarą ir adaptuoti jį pagal savo skonį ar turimus produktus. Svarbiausia – geros kokybės vištiena, aromatingas sūris ir kruopštus paruošimas. Šiame straipsnyje apžvelgsime svarbiausius vištienos suktinukų su sūriu ruošimo žingsnius, patarsime, kaip juos gardžiausiai patiekti ir kokias variacijas verta išbandyti.

Ingredientai

  • 4 vištienos krūtinėlės be odos ir kaulų (apie 800 g)
  • 120–150 g kietojo sūrio (gouda, čederis, mozzarella arba mėgstamas lydytas sūris)
  • 4 plonos šoninės juostelės (nebūtina, bet suteikia papildomo skonio)
  • Druska ir malti juodieji pipirai pagal skonį
  • 1 arbatinis šaukštelis saldžiosios paprikos miltelių
  • 1 arbatinis šaukštelis česnako granulių (arba 2 skiltelės šviežio česnako)
  • Šviežių žolelių (petražolių, krapų, čiobrelių – pagal skonį)
  • 1–2 valgomi šaukštai alyvuogių arba augalinio aliejaus
  • 2 valgomi šaukštai miltų ar džiūvėsėlių apvolioti (nebūtina, suteikia daugiau traškumo)
  • 2–3 valgomi šaukštai vandens arba sultinio (jei kepsite orkaitėje, kad neišdžiūtų)

Gaminimo eiga

  1. Vištienos paruošimas. Vištienos krūtinėles gerai nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Kiekvieną krūtinėlę atsargiai perpjaukite išilgai, bet ne iki galo, kad galėtumėte išskleisti į didesnį kepsnį. Uždenkite maistine plėvele ir lengvai pamuškite kočėlu ar mėsmaliu iki maždaug 0,5–1 cm storio. Taip mėsa keps vienodai ir bus lengviau susukti.
  2. Prieskoniai ir marinavimas. Paruoštas filė pabarstykite druska, pipirais, paprika ir česnaku (arba smulkintu šviežiu česnaku). Jeigu turite laiko, palikite pasimarinuoti šaldytuve 20–30 minučių – taip mėsa bus dar skanesnė ir sultingesnė.
  3. Įdaro paruošimas. Sūrį supjaustykite pailgomis juostelėmis (apie 1 cm storio) arba tarkuokite stambiai. Jei norite, į vidų galite pridėti šviežių žolelių ar kelias virtų špinatų lapelius papildomam skoniui.
  4. Formavimas. Ant paruoštos ir išmuštos krūtinėlės dėkite juostelę sūrio, papildomai galite įdėti šiek tiek žolelių. Tvirtai susukite krūtinėlę į suktinuką (sūris turi būti viduje). Jei naudojate šoninę, kiekvieną suktinuką apvyniokite šoninės juostele – ji laikys formą ir suteiks ypatingo skonio.
  5. Suktinukų tvirtinimas. Jei reikia, kad suktinukai neišsiardytų, galite juos perlaužti mediniais iešmeliais arba susegti dantų krapštukais. Norint dar gražesnio rezultato, apvoliokite juos miltuose arba džiūvėsėliuose.
  6. Kepimas keptuvėje. Įkaitinkite keptuvę su aliejumi ant vidutinės ugnies. Dėkite suktinukus į įkaitusį aliejų ir apkepkite iš visų pusių, kol gražiai apskrus (po 2–3 minutes kiekvienai pusei). Jei keptuvė gili, galite uždengti dangčiu ir palikti keliončiui, kad mėsa liktų sultinga.
  7. Kepimas orkaitėje (alternatyvus būdas). Apkepkite suktinukus keptuvėje, kad išorė taptų auksinė. Sudėkite į kepimo indą, įpilkite šiek tiek vandens ar sultinio, uždenkite folija ir kepkite 180°C orkaitėje dar 15–20 minučių. Taip gausite ypatingai sultingą ir pilnai iškepusią vištieną.
  8. Patiekimas. Išėmus suktinukus iš keptuvės arba orkaitės, leiskite jiems „pailsėti“ 3–5 minutes – tuomet sūris nesunkiai laikysis viduje. Papuoškite šviežiomis žolelėmis, supjaustykite griežinėliais ir patiekite su mėgstamu garnyru.

Naudingi patarimai

Norint, kad vištienos suktinukai su sūriu būtų itin soti ir sultinga, svarbiausia pasirinkti šviežią, kokybišką mėsą ir neperkepti. Jei norite traškesnės plutelės – supaniruokite suktinukus džiūvėsėliuose. Sūrio pasirinkimas čia itin svarbus: rinkitės sūrius, kurie skaniai tirpsta – mozzarella, gouda, čederis ar lietuviškas „Džiugas“. Suktinukai puikiai tinka ir šaltam užkandžiui, tad galite gaminti iš anksto ir šaldyti. Norite sveikesnės versijos? Vietoje šoninės naudokite šviežias daržoves (paprikas, špinatus, pomidorus). Nepamirškite sūrio įdėti vidų arčiau „pradžios“, kad susukant jo nenubėgtų. Jei norite labiau išrytietiško skonio, naudokite sojos padažo ar sezamų aliejaus užuominas prieskoniuose.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Vištienos suktinukai su sūriu – be galo universalus patiekalas. Norite įvairesnio skonio? Į vidų galite dėti: špinatus ir džiovintus pomidorus (itališka interpretacija), smulkintus grybus, keptą svogūną, džiovintus vaisius (abrikosus – puikus pasirinkimas ypatingoms progoms). Sūrius derinkite ir maišykite: bandykite klasikinį mocarellos ir parmezano derinį arba gardinkite pelėsiniu sūriu stipresniam skoniui. Jeigu mėgstate aštriausio skonio, įdarykite papildomai aitriais pipirais ar jalapeno griežinėliais.
Patiekimui vištienos suktinukus rekomenduojama tiekti su bulvių koše, ryžiais, kuskusu, šviežių daržovių salotomis ar lengvu graikišku jogurto padažu su žolelėmis. Šventei pasirinkite kiek mažesnius suktinukus – jie taps puikiu užkandžiu ant švediško stalo, o į kasdienius pietus įneš daugiau įvairumo. Norite įdomesnio pateikimo? Suktinukus supjaustykite griežinėliais ir išdėliokite ant salotų lapų arba formuokite kūrybišką užkandžių lėkštę.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *