Vištienos suktinukai su šonine – tai nepaprastai gardus ir universalus patiekalas, kuris žavi savo išskirtiniu skoniu ir akį džiuginančia išvaizda. Tai puikus pasirinkimas tiek greitai vakarienei darbo dienos metu, tiek ypatingesnėms progoms, nes patiekalas atrodo įspūdingai, tačiau paruošiamas paprasčiau nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Šie suktinukai savo švelnia vištienos mėsa ir traškia, sūria šoninės plutele nudžiugins tiek vaikus, tiek suaugusiuosius. Be to, net pagrindinę sudėtį galima koreguoti pagal savo norus – papildyti įdaru, subtiliai keisti pagardus ar pasirinkti skirtingus kepimo būdus. Šis straipsnis padės žingsnis po žingsnio lengvai paruošti vištienos suktinukus su šonine ir atrasti naujas, įdomias jų variacijas jūsų virtuvėje.
Ingredientai- 4 vištienos filė (krūtinėlės)
- 8–12 riekelių šoninės (priklausomai nuo filė dydžio ir norimo apvyniojimo storio)
- Druska ir šviežiai malti pipirai
- 1 arbatinis šaukštelis saldžiosios paprikos miltelių
- 1 arbatinis šaukštelis džiovintų žolelių (pvz., raudonėlio ar baziliko)
- 1–2 skiltelės česnako (smulkiai sukapotos)
- 50–80 g kietojo sūrio (pvz., „Džiugas“, „Parmesan“)
- 1 saujelė šviežių špinatų (nebūtina, jei norite gaivesnio įdaro)
- 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus
Gaminimo eiga-
Pasiruoškite vištieną: Vištienos filė gerai nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Kiekvieną filė horizontaliai perpjaukite, tačiau ne iki pat galo, kad atsidarytų kaip knyga. Lengvai išmuškite filė delno storio mėsos plaktuku arba suktinio jungiama dalimi, kad ji būtų kuo tolygesnio storio. Taip vištiena lengviau susisuks ir iškeps tolygiau.
-
Pagardinkite ir paruoškite įdarą: Kiekvieną filė pabarstykite druska, pipirais, saldžiąja paprika, džiovintomis žolelėmis, užpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Ant vienos filė pusės išdėliokite plonai pjaustytą sūrį, norint galima pridėti smulkintų špinatų ir česnako.
-
Susukite suktinukus: Susukite filė į standų ritinėlį. Iš karto nuo susuktosios dalies užvyniokite 2–3 riekeles šoninės, stengdamiesi, kad šoninė kiek užsidengtų viena ant kitos ir saugotų įdarą nuo išbėgimo. Norint, suktinukus galite perverti mediniais pagaliukais arba sutvirtinti maistiniais siūlais.
-
Apskrudinkite suktinukus: Keptuvėje įkaitinkite truputį alyvuogių aliejaus. Suktinukus apskrudinkite ant vidutinės kaitros iš visų pusių, kol šoninė taps gražiai auksinės spalvos ir traški (po 2–3 min. kiekvienoje pusėje). Tai padės išlaikyti sultingumą ir sustiprins skonį.
-
Kepkite orkaitėje: Suktinukus perkelkite į kepimo indą, pašaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 15–20 min., kol vištiena pilnai iškeps, o sūris viduje ištirps.
-
Leiskite „pailsėti” ir patiekite: Iškepusius suktinukus trumpai palaikykite lauke (apie 5 min.), kad sultys pasiskirstytų, tada nuimkite pagaliukus ar siūlą, ir patiekite norimais garnyrais ar salotomis.
Naudingi patarimai
- Pasiruoškite vištieną: Vištienos filė gerai nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Kiekvieną filė horizontaliai perpjaukite, tačiau ne iki pat galo, kad atsidarytų kaip knyga. Lengvai išmuškite filė delno storio mėsos plaktuku arba suktinio jungiama dalimi, kad ji būtų kuo tolygesnio storio. Taip vištiena lengviau susisuks ir iškeps tolygiau.
- Pagardinkite ir paruoškite įdarą: Kiekvieną filė pabarstykite druska, pipirais, saldžiąja paprika, džiovintomis žolelėmis, užpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Ant vienos filė pusės išdėliokite plonai pjaustytą sūrį, norint galima pridėti smulkintų špinatų ir česnako.
- Susukite suktinukus: Susukite filė į standų ritinėlį. Iš karto nuo susuktosios dalies užvyniokite 2–3 riekeles šoninės, stengdamiesi, kad šoninė kiek užsidengtų viena ant kitos ir saugotų įdarą nuo išbėgimo. Norint, suktinukus galite perverti mediniais pagaliukais arba sutvirtinti maistiniais siūlais.
- Apskrudinkite suktinukus: Keptuvėje įkaitinkite truputį alyvuogių aliejaus. Suktinukus apskrudinkite ant vidutinės kaitros iš visų pusių, kol šoninė taps gražiai auksinės spalvos ir traški (po 2–3 min. kiekvienoje pusėje). Tai padės išlaikyti sultingumą ir sustiprins skonį.
- Kepkite orkaitėje: Suktinukus perkelkite į kepimo indą, pašaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 15–20 min., kol vištiena pilnai iškeps, o sūris viduje ištirps.
- Leiskite „pailsėti” ir patiekite: Iškepusius suktinukus trumpai palaikykite lauke (apie 5 min.), kad sultys pasiskirstytų, tada nuimkite pagaliukus ar siūlą, ir patiekite norimais garnyrais ar salotomis.
Naudingi patarimai
Svarbiausias etapas ruošiant vištienos suktinukus su šonine – pasirinkti kokybišką, šviežią vištieną ir plonai supjaustytą, ne per riebų, bet pakankamai elastingą šoninę. Tokia šoninė apglėbs suktinuką, nesusitrauks kepant ir tolygiai apskrus. Vištieną būtinai gerai nusausinkite – taip šoninė neslidinės ir geriau prilips. Plonai išmušta ir tolygiai paskirstyta mėsa ne tik greičiau ir tolygiau iškeps, bet ir bus sultingesnė. Įdarui naudokite kietą, stiprų sūrį – jis nesutekės per daug vandens, puikiai lydosi ir suteikia įdomesnį skonį. Jei naudojate špinatus – juos prieš dedant į įdarą stipriai nupurkite ir nusausinkite, kitaip įdaras gali tapti vandeningas.
Kepimo metu stebėkite, kad šoninė nedegtų – jei matote, kad krašteliai per greitai ruduos, uždenkite folija arba kepkite žemesnėje temperatūroje ilgiau. Neiškepkite per ilgai – sausas vištienos suktinukas bus kietas. Jei norite būti tikri dėl iškepimo, naudokite mėsos termometrą: vidinė temperatūra turėtų siekti 74 °C.
Jei patiekalas ruošiamas iš anksto, suformuotus suktinukus galite laikyti šaldytuve iki kepimo. Jie tinka ir užšaldyti – tiesiog prieš kepdami pilnai atitirpinkite šaldytuve per naktį.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Vištienos suktinukus su šonine labai lengva pritaikyti pagal sezoną ir šeimos skonį. Į įdarą galite pridėti džiovintų pomidorų, pievagrybių troškinio, keptų paprikų, tarkuoto mocarelos, fetos sūrio ar net tarkuoto obuolio – šiek tiek saldumo puikiai dera su sūria šonine. Norite šventiškesnio varianto? Įdarykite filė smulkintomis voveraitėmis, prieskoninėmis žolelėmis ar net riešutais – graikiniai ar anakardžiai suteiks subtilumo.
Galite eksperimentuoti ir su marinatu – sumaišykite medų su garstyčiomis ir lengvai pastebėkite ant vištienos prieš apgaubiant šonine. Tai suteiks papildymo skonio gilumo ir karamelės natų apskrudus šoninei. Suktinukus galima kepti ir ant grilio: tuomet stipriau apvyniokite šonine ir veržčiau sutvirtinkite pagaliukais, nes grilis duoda kitokią temperatūros dinamiką.
Patiekimo variantai – tikra kulinarinė laisvė. Suktinukai puikiai dera su įvairiais garnyrais: išbandykite keptas arba gruzdintas bulves, bulvių košę, ryžius, troškintas daržoves ar šviežių sezoninių salotų dubenį. Jei norite įmantresnio stalo – supjaustykite suktinukus riekelėmis ir pateikite su švelniu grietinėlių ar garstyčių padažu. Net šventiniam užkandžių stalui suktinukai tiks – perpjauti įstrižai ir išdėlioti ant užkandžių lėkštės kartu su traškiais krutonais, alyvuogėmis ar šviežiais žalumynais.
Dalį suktinukų rinkitės be įdaro – tiesiog gryną, tačiau gardžiai pagardintą vištieną su šoninės plutele. Tai puikus pasirinkimas, jei norite paprastesnio, greitesnio, tačiau ne ką mažiau skanaus rezultato. Tuo tarpu vaikai dažnai įsimyli suktinukus su sūriu ir saldžiomis paprikomis viduje, todėl neverta bijoti improvizuoti ir atrasti savąjį – geriausią vištienos suktinuko variantą!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.